10 tips voor de hoeken van je keuken

10-tips-voor-de-hoeken-van-je-keuken

In een hoekkeuken ontkom je niet aan minimaal één hoek. Die hoek is altijd zo groot als de diepte van je werkblad op het ene uiteinde van je keuken maal de diepte van je werkblad op het andere uiteinde van de keuken. Bij een werkblad diepte van 70 cm heb je dus een hoek van 70 x 70 cm. Omdat die hoek weinig opbergmogelijkheden biedt, ben je zomaar veel opbergruimte kwijt (het is immers een kubieke ruimte, dus het is eigenlijk 70 x 70 x de hoogte van je aanrechtblad). Een keukencarrousel is dan een mogelijkheid, maar er zijn meer oplossingen.
In dit artikel zetten we er een aantal op een rijtje.

Tips voor de hoeken van je keuken

We hebben in het verleden al vaker geschreven over hoeken in je keuken. Fabrikanten komen met steeds meer technische oplossingen, waardoor een keukencarrousel niet meer de enige mogelijkheid is. Afhankelijk van je ruimte en je behoefte aan ruimte zijn er nog veel meer mogelijkheden dan alle mogelijkheden die we al eens op een rijtje zetten. Daarom volgt hieronder een compleet nieuw overzicht.

1. Een blinde hoek

Eerlijk is eerlijk, deze oplossing gaat niet op in de hoek van een hoekkeuken, maar wel in alle andere hoeken van je keuken. Wanneer er ruimte tussen je keukenblok en de hoek van je keuken zit, kun je kiezen voor een verborgen kast. Deze kast gaat dan schuil achter de muur en vormt eigenlijk een onzichtbare inloopkast. Het voordeel is dat je daardoor over extra opbergruimte in de keuken beschikt, maar het nadeel is dat er altijd ruimte vrij moet zijn om de kast te kunnen openen.

2. Keukencarrousels

De keukencarrousel gaat al heel lang mee en wordt dan ook veel gebruikt om efficiënt pannen en andere grote voorwerpen op te slaan in een andere toch maar ongebruikte hoek. Het nadeel is ons ook bekend: als je te hard aan de carrousel zwiept, liggen je pannen in het uiterste hoekje en moet je een kunststuk uithalen om er toch weer bij te kunnen.
Als oplossing is er de hoekkast, een efficiënte, mooie en net wat praktischere methode om grote pannen op te bergen.

3. Hoekkastladen

Na de keukencarrousel en de hoekkast kwam de hoekkastlade. Dit is een lade die precies in de hoek van je keuken past en die enorm veel opbergmogelijkheden biedt. Het systeem benut je ruimte niet helemaal, maar is hoe dan ook efficiënt, praktisch en naar eigen inzicht in te delen. Hoekkastladen kunnen in aanschaf nogal prijzig zijn, maar het systeem is inmiddels een aantal jaren op de markt en daardoor ook wat betaalbaarder.

4. Schuine keukenkastjes

We zien het in de praktijk niet veel, maar architecten en keukenontwerpers vinden ‘m heel interessant: diagonale keukenkastjes. Bij deze variant volgt het keukenblok niet de wanden van de keuken, maar steken ze juist naar buiten, waardoor toch volwaardige keukenkastjes ontstaan. Dat biedt meer opbergruimte en ook meer werkruimte op het aanrechtblad. Nadeel is wel dat er een speciaal aanrechtblad voor moet komen en dat heeft wel een prijskaartje.

5. Spoelbak in de hoekSpoelbak in de hoek

We zien steeds vaker overhangende spoelbakken. Die zou je ook prima in de hoek van je keuken kunnen plaatsen. Dat betekent wel dat je een schuine hoek in je keuken krijgt, omdat er anders weinig ruimte voor de spoelbak is. Het voordeel is dat de oplossing bijzonder is, goed oogt en gelijk het probleem van een nutteloze ruimte wegneemt. Dat er onder de spoelbak altijd weinig opbergruimte is, is met deze oplossing gelijk verholpen.

6. Dode hoek

Dit is niet de favoriete oplossing van keukenverkopers en keukengebruikers, maar je kunt overwegen om een dode hoek in je keuken te plaatsen. Je kunt dan helemaal niets met de ruimte in het “keukenkastje” in de hoek, maar wel met het werkblad. Een nadeel van deze oplossing is dat je veel opbergruimte kwijt bent – die moet toch ergens vandaan komen. Het voordeel is daarentegen dat je nooit tegen de beperkingen van een keukenkastje in de hoek aanloopt. We zagen een voorbeeld van een keuken met een dode hoek waar een kast naast is gebouwd. Die kast bood opbergruimte van de grond tot het plafond, waardoor de verdwenen ruimte gelijk wordt gecompenseerd en de dode hoek juist een bijzondere dimensie krijgt. Ook een idee!

7. Zithoek

Bekijk het eens van de andere kant: maak van de onpraktische hoek een leuke zithoek in de keuken. Dat betekent wel dat de kastjes in de hoek niet zo hoog kunnen zijn als de keukenkastjes (want dan kun je er niet meer op zitten), maar het biedt je wel een leuk bankje – eventueel met opbergruimte eronder. Eventueel kun je de zithoek ook helemaal los maken van de keukenkastjes, waardoor een losse hoek met een hoekbank ontstaat.

8. Hoek voor keukenapparaten

Weet je niet wat je met de hoek in je hoekkeuken moet? Overweeg er je keukenapparaten neer te zetten: zo heb je een handige invulling voor je onmisbare hoek én een vaste plaats waar je al je apparaten gebruikt.

9. Open planken

Natuurlijk hoeft je hoek helemaal niet dichtgebouwd te worden. Het kan juist handig zijn om open planken in je hoek te hebben, zodat je gemakkelijk je servies, potten en pannen kunt opbergen en pakken. Het betekent wel dat je zorgvuldig keuzes moet maken om te voorkomen dat je keuken heel onrustig of onaantrekkelijk wordt, maar het heeft als voordeel dat je de hoek niet dichtbouwt en er een soort “designzwaai” aan geeft. Je kunt ervoor kiezen om boven, onder of boven en onder open planken te gebruiken.

10. Gewone kast

Heb je kastruimte te weinig en weet je niet wat je met de ruimte op het aanrecht moet? Overweeg om er een gewone kast neer te zetten. Het voordeel daarvan is dat je veel opbergruimte hebt. Daar staat tegenover dat de kast eigenlijk niet goed aansluit op je aanrechtblad en daardoor juist het hele effect van je mooie keuken teniet kan doen. Mocht je kiezen voor een standaardkast in de hoek van je keuken, dan moet je dus wel even zorgvuldig afwegen wat de mogelijkheden zijn en wat je het beste kunt doen.

Wil je meer weten over bovenstaande tips? Kom langs in de showroom, één van onze experts geeft je vrijblijvend advies.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel