Donkere keuken? Zo doe je dat

Keukentrends-2015

Donkere keukens zijn meestal niet zo hip: we zijn van oudsher gewend aan lichte keukens. Bovendien geven witte en andere licht gekleurde keukens je keukenruimte en ruimtelijke uitstraling, terwijl donkere keukens je ruimte juist kleiner lijken te maken. Toch kun je tegenwoordig zonder veel problemen een donkere keuken kopen, mits je maar rekening houdt met bepaalde principes. We bespreken in dit artikel hoe je een geslaagde donkere keuken kunt kopen.

De donkere keuken

Donkere keukens werden jarenlang niet goed verkocht. Vandaar dat we op KeukenErvaringen.nl ook nooit veel aandacht hebben besteed aan de donkere keuken (behalve hier). Wie kiest voor een donkere keuken, doet dat dan ook vanuit een overtuiging – meer dan iemand die een witte keuken koopt die je op een later moment eventueel toch nog wel kunt overschilderen.
Er zijn meerdere manieren om een donkere keuken te creëren. Dat kan door een donker keukenblok te kopen, door bepaalde in het oog springende elementen donker te schilderen of door te werken met donkere accessoires.
Een donkere keuken hoeft trouwens niet per se zwart te zijn: je kunt ook kiezen voor antraciet, donkergrijs, heel donkerblauw of een bepaalde bruintint. Vooral bij bruin is het echter uitkijken geblazen: je keuken kan daardoor zomaar ouderwets lijken, terwijl de donkere keuken over het algemeen juist heel modern is.

Draai de kleuren om

Een donkere keuken oogt heel dominant. Daarom kun je ook kiezen voor een heel andere aanpak: draai de kleuren om. Vind je een donker keukenblok een stap te ver of heb je gewoon geen budget op dit moment? Dan kun je kiezen voor een lichtere keuken (of je huidige keuken nog even laten staan) en de muren in een donkere kleur verven. Je kunt vervolgens besluiten om de keuken nog even te laten voor wat hij is of om hem hier en daar ook een likje verf te geven, zodat hij er echt uitknalt tegen de donkere muren.

Kies voor warme donkere kleuren

Ben je bang dat een donkere keuken er te onpersoonlijk uitziet? Dan kun je ook kiezen voor een warme donkere kleur, zoals donkerpaars of grijs of donkerblauw. Donker aubergine zou ook nog kunnen.
Het principe van een warme donkere kleur is dat hij donker combineert met een kleur waar jij je prettiger bij voelt dan bij zwart. Daardoor ontstaat een moderne, huiselijke keuken. Natuurlijk moet je wel even opletten, want een kleur op een paneel in de showroom kan er in het echt heel anders uitzien dan je had verwacht. Dat geldt nog meer voor afwijkende kleuren dan voor zwarttinten.
Daarbij kan het ook moeilijk zijn om bepaalde aanvullende kleuren of accessoires te vinden wanneer je een alternatieve kleur kiest.

Zorg voor sprekende details

Donker is wel heel donker. Wil je niet gedeprimeerd worden van je keuken, dan doe je er goed aan om wat sprekende details toe te voegen. Het leuke is dat een donkere keuken vaak heel veel mogelijkheden biedt voor een kleurrijk detail, zonder dat dit afbreuk doet aan de uitstraling. Zwart kun je bijvoorbeeld goed combineren met felrood of felgroen, terwijl donkerblauw heerlijk combineert met wit of crème.
Die kleur hoef je niet per se aan te brengen door te schilderen: je kunt ook kiezen voor stoelen met een opvallende bekleding of door een bepaalde wand in een contrastkleur te schilderen. Daarbij speelt de indeling van je keukenruimte wel een rol, want lichtval is erg bepalend voor het succes van bepaalde kleurencombinaties.

Als je toch een nieuwe keuken koopt, kun je ook kijken naar een opvallend aanrechtblad. Dat moet natuurlijk wel passen, maar een donkere keuken kun je combineren met een licht granieten aanrechtblad of met een aanrechtblad van roestvrij staal.

Kies gewoon een eiland

Soms heb je niet de moed of het budget om een nieuwe keuken neer te zetten. Je kunt dan kiezen voor een tussenoplossing: een kookeiland. Mocht je al een licht kookeiland in je keuken hebben, dan kun je die in een donkere kleur verven. Daardoor ziet de keuken er heel anders uit en heb je een gewaagde donkere kleur in een veilige neutrale omgeving aangebracht. Zo kun je weer jaren vooruit!

Kies je liever niet voor het kookeiland? Dan kun je hetzelfde principe toepassen op de keukenkastjes: maak die donker en laat de rest licht, dan heb je toch een mooi effect!

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel