chopchop, een keuken voor mensen met een beperking

chopchop,-een-keuken-voor-mensen-met-een-beperking

Koken is voor velen van ons een routineklus geworden: we wassen de sla, snijden de krop, schillen de aardappels, zetten de pan op de kookplaat. En dat alles in één moeite en zonder er bij na te denken. Hoe bijzonder het is dat we de keuken probleemloos kunnen gebruiken, merken we pas als we één arm even niet kunnen gebruiken. Stel je dan eens voor dat je met een beperking moet leven… Dirk Biotto, een Duitse industrieel ontwerper, bedacht chopchop, een keuken voor mensen met een beperking.

Keuken voor mensen met een lichamelijk handicap

We schreven al eens over de “WMO-keuken”, een keuken voor mensen die een beperking hebben. De WMO-keuken bestaat natuurlijk niet echt, maar je kunt wel voor veel keukens een WMO-bijdrage aanvragen. chopchop zou je ook zo’n keuken kunnen noemen. De keuken is modulair, waardoor gebruikers hem naar eigen wens kunnen aanpassen. Dankzij stalen buizen kan de keuken op de gewenste hoogte worden geplaatst, terwijl achterwanden met gaatjes – je kent ze van de gereedschapsborden – de mogelijkheid bieden om keukengerei op de juiste plek en op de juiste hoogte te hangen. Dankzij vleugelmoeren en buigende onderdelen kun je de keuken gemakkelijk verplaatsen of zelfs meenemen. En diverse uitsparingen in het werkblad bieden de mogelijkheid om potten en pannen neer te zetten. Handig voor mensen met een spasme of reflexstoornis.
Biotto heeft over z’n keuken nagedacht: je kunt ‘m immers aanpassen aan alle verschillende personen met een handicap die je huis bezoeken. En ga je op vakantie? Dan zou je ‘m in een extreem geval dus zelfs mee kunnen nemen.

De keuken is verder voorzien van een open opslagruimte, waardoor je alle voorwerpen op één locatie kunt opbergen. Een kraan met flexibele uitloop maakt het bovendien gemakkelijk om zonder veel rek- en strekoefeningen voorwerpen goed schoon te spoelen. En dankzij de schuine wanden van de spoelbak kun je de borden er zo in laten glijden.

Mocht je denken dat we er al zijn: de keuken heeft nóg meer te bieden. In het werkblad is namelijk een sleuf uitgefreesd, waardoor ingrediënten en voorwerpen niet van je keukenblad kunnen glijden. Bovendien zijn in het werkblad ook veelgebruikte voorwerpen, zoals een rasp, verwerkt. Je kunt dus je wortels en bieten op het aanrechtblad raspen. De geraspte ingrediënten vallen in een laatje, dat je weer open kunt trekken, waarna je ze kunt verwerken in je gerechten.
Hoe vernuftig de keuken is, zie je hieronder…

Mogelijkheden voor keukenzaken en gezonde personen

Tussen droom en daad staan wetten in de weg. In de keuken zijn dat vooral ook de praktische bezwaren. Want een keuken ontwerpen is één ding, ‘m daadwerkelijk aan de man brengen is heel wat anders. Nu is de keuken wat ons betreft geniaal ontworpen. Er is over nagedacht en hij biedt absoluut veel snufjes die we nergens tegenkomen. Ofwel: de gewone keuken is afgestemd op gezonde personen en personen met een handicap of beperking moeten zich maar zien te behelpen. Wat ons betreft zouden veel dingen dan ook zo kunnen worden overgenomen. De spoelbak bijvoorbeeld, of de rasp met het laatje. En niet te vergeten de uitsparing die moet voorkomen dat veel dingen van het aanrecht rollen. Dergelijke dingen bieden ook gezonde consumenten veel voordelen: ze maken het werk gemakkelijker en ergonomischer. En het doet ons misschien niet wat langer stilstaan bij hoe gezegend we zijn als we recht van lijf en leden zijn.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel