De keuken wordt steeds duurzamer

Groen is in de keuken geen onbekende kleur. Nieuwe trends en ontwikkelingen zorgen echter niet alleen voor groen op het keukenblad, maar ook voor groen ín de keuken. Er worden zelfs complete ecosystemen ontwikkeld waarin de keukenapparatuur zo is geïntegreerd dat het tot de best haalbare duurzame resultaten leidt. En dat is nog maar het begin.

Duurzaamheid in de keuken

Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord gedrag zijn hip en zullen dat voorlopig nog wel even blijven. Dat kan op zich geen kwaad, want de bewustwording leidt onder consumenten tot een kritischer en nadenkender houding en fabrikanten moeten daarop inspelen. Voorbeelden van duurzaamheid in de keuken zijn er inmiddels genoeg: denk aan de toevoeging waarmee meer lucht aan je kraanwater wordt toegevoegd, zodat je wel een goede straal water krijgt maar minder water verbruikt. Vergeet bovendien alle energiezuinige apparaten niet.
Feit is echter wel dat al deze verschillende apparaten onafhankelijk van elkaar functioneren, waardoor er, al dan niet door menselijke tussenkomst, situaties kunnen ontstaan waarin er toch niet zo duurzaam met de keukenapparatuur wordt omgesprongen als de bedoeling is.

GREENKITCHEN, de eerste aanzet

Fabrikanten van (keuken)apparatuur zijn van mening dat de beste resultaten op het gebied van duurzaamheid pas behaald worden wanneer alle apparaten op elkaar zijn afgestemd. Nu kan deze mening voor een deel worden toegeschreven aan de wens om zoveel producten van eigen merk te verkopen. Het is echter wel waar dat apparaten uit een bepaalde lijn of generatie van dezelfde technieken zijn voorzien en daardoor vaak een betere productcombinatie vormen. Vanuit deze gedachte ontwikkelde Whirlpool in 2008 haar concept GREENKITCHEN, een keuken waarin sprake is van een ‘ecosysteem’ (tja, zo heet dat nou eenmaal…) waarin alle apparaten op elkaar zijn afgestemd. Hierdoor besparen consumenten water, warmte en elektriciteit. Het ecosysteem gaat echter nog verder: er worden zelfs natuurlijke cycli geïmiteerd om de gebruikte middelen te optimaliseren. De keukenapparatuur bevat dus een aantal intelligente technieken die de apparatuur laat nadenken en de magnetron, koelkast en alle andere apparaten in staat stelt zich zo op de omgeving af te stemmen dat altijd de ideale situatie bereikt wordt. Het concept is inmiddels uitgewerkt en de ecosystemen zijn bijna gereed om aan de consument aangeboden te worden.
Zweverig? Misschien wel, maar de toekomst zal veel meer integrale benaderingen kennen voor alledaagse middelen. De GREENKITCHEN is daarvan nog maar het begin.

 

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel