Doe het zelf: maak je eigen aanrechtblad van beton

We schreven er al eerder over: betonnen keukenbladen worden dé nieuwste keukentrend. Inmiddels zien we ook aan het verkeer op Keukenervaringen.nl dat consumenten betonnen werkbladen beginnen te ontdekken. Daarom speciaal voor de consumenten die zelf hun eigen betonnen aanrechtblad willen maken een tutorial: maak je eigen betonnen keukenblad.

Voordelen en nadelen van zelf een betonnen aanrechtblad maken

Het zelf maken van een betonnen aanrechtblad heeft voordelen en nadelen. Het belangrijkste voordeel is de prijs: waar je bij keukenspeciaalzaken al snel honderden euro’s kwijt bent, kost een eigen betonnen aanrechtblad je hooguit een paar tientjes. Bovendien kun je helemaal je eigen vorm en stijl kiezen. Ook niet onbelangrijk: de levertijd is een stuk korter…
Een belangrijk nadeel van een betonnen aanrechtblad is dat-ie al snel heel zwaar wordt. Daardoor kan het blad breken. Ook loop je het risico dat je keukenblad je keukenkastjes in elkaar drukt of beschadigd door het gewicht. Tenslotte mist gewoon beton de nodige versteviging en is het poreuzer dan een betonnen aanrechtblad dat bij een professionele fabriek vandaan komt.
Ben je echter een handige doe-het-zelver en zie je het zitten, dan volgt hier de handleiding.

Stap 1: maak de mal voor je betonnen keukenblad

Maak een mal voor je betonnen keukenblad. Voor de mal kun je het best wit gelamineerd spaanplaat gebruiken: dit materiaal is goedkoop en vlak en hecht niet.
Zorg dat de mal exact de vorm heeft van je keukenblad. Spaar ruimte uit op de plaatsen waar kranen, spoelbakken en andere diepliggende onderdelen komen. Nauwkeurig meten is een must: een kleine afwijking kan tot veel problemen leiden bij het aansluiten van de kraan of het plaatsen van de spoelbak. Zorg bovendien voor een vlakke ondergrond die waterpas is: een kleine oneffenheid kan later veel problemen geven of zelfs resulteren in een niet passend werkblad.
Bevestig de randen van de mal aan de onderplaat. Gebruik schroeven en zorg dat je die ook na het uitharden van het beton nog kunt verwijderen.

Tip: om een gladde afwerking te krijgen en om te voorkomen dat de mal straks moeilijk te verwijderen is, is het aan te bevelen om uitsparingen op te vullen met een passend materiaal, zoals bijvoorbeeld piepschuim. Kit alle voegen dicht, zodat je eindresultaat geen naden of bramen bevat. Afkitten voorkomt ook dat het beton weg kan stromen

Stap 2: zorg voor een goede wapening

Een wapening verzwaart je keukenblad maar zorgt ook voor veel stevigheid. Gebruik daarom wapeningsstaal of ijzeren staven om je werkblad te verstevigen. Zorg wel dat de wapening zich midden in het beton bevindt en niet tot aan de onderplaat zakt of juist voor oneffenheden aan de bovenkant zorgt.

Stap 3: het echte werk! Giet je betonnen aanrechtblad

Bereken de hoeveelheid beton die je nodig hebt en zorg dat je in één keer een goede hoeveelheid aanmaakt. Je werkt van onder naar boven en een tekort aan beton kan leiden tot kleurverschillen in je werkblad. Kom je onverhoopt toch tekort, zorg dan dat de bovenlaag ook uit één mengsel beton bestaat.

Voor je betonnen werkblad kun je gewoon kant-en-klaar beton uit de bouwmarkt gebruiken. Meng het met grind en gebruik een kuipmenger om het beton goed te mengen. Je moet wel snel zijn, want beton hardt snel uit.
Klaar met mengen? Stort het beton dan in de mal. Gebruik een palmschuurmachine (die kun je bij sommige winkels heel goedkoop aanschaffen) om de lucht uit het beton te trillen. Hierdoor wordt het beton één harde massa, wat beter is voor de stevigheid.

Stap 4: uitharden en afwerken

Heb je het beton gestort en is de bovenkant van het werkblad helemaal glad en strak? Laat het aanrechtblad dan uitharden. Zorg dat het aanrechtblad vochtig blijft en wacht 4 dagen (of langer, afhankelijk van de omstandigheden) voor je de mal verwijdert. Beton heeft bijna een maand (circa 28 dagen) nodig om helemaal uit te harden. Te lang wachten kan echter problemen opleveren met het afwerken.

Verwijder de mal en schuur en polijst het aanrechtblad. Je kunt een gewone schuurmachine gebruiken (bijv. die uit stap 3), maar dat levert veel stof op en is niet heel gezond. Ook slijt de schuurmachine flink. Eventueel kun je daarom een natschuurmachine gebruiken.
Schuur het keukenblad en gebruik steeds fijner schuurpapier. Gebruik eerst 60, dan 120, 180, 200 en 400. Het cijfer zegt iets over de grofheid van het schuurpapier: hoe lager het getal, hoe grover.
Heel fijn schuurpapier (400 en hoger) geeft je betonnen aanrechtblad een gladde uitstraling. Voor het grove werk is echter grof schuurpapier nodig.
Let op: wanneer er nog luchtbellen in je betonnen aanrechtblad zaten, kunnen er na het schuren ‘putjes’ ontstaan. Je kunt deze, afhankelijk van je wensen, opvullen met een mix van puur cement, kleurstof, hechtemulsie en water. Zijn er weinig ‘putjes’ of vind je het wel mooi, dan hoef je ze niet op te vullen.

Geef je betonnen keukenblad tenslotte een afwerking met polymeercoating. Deze coating is verkrijgbaar bij speciaalzaken of via internet. De coating zorgt voor een vochtbestendige laag, waardoor je aanrechtblad tegen vuil kan. Pas de coating twee keer toe. Afhankelijk van de intensiviteit van het gebruik kun je de coating ieder (half)jaar opnieuw aanbrengen. Polymeercoating is in verschillende varianten (mat, glans) verkrijgbaar. Let goed op wat je wilt, want het gaat om de uitstraling van je blad.

Betonnen aanrechtblad gieten? Dit heb je nodig

 • 4 delen zand/grind op 1 deel cement
 • Water: 0,4 keer het gewicht van het cement; hoe meer water, hoe zwakker het resultaat
 • De kleurstof is een percentage van het cement
 • Waterdichtingsvloeistof, 2% van het cementgewicht
 • Superplastificeermiddel – dit houdt het beton verwerkbaar bij weinig water

Zelf een betonnen werkblad gemaakt? We willen het zien!

Heb jij zelf je betonnen aanrechtblad gemaakt? Laat het ons weten! We komen graag met je in contact om je foto’s en je verhaal te delen!

Nuttige links:
http://www.impregneeroutlet.nl/Plastificeerder_2kg
http://www.molenaar-beton.nl/producten/nabehandeling/superplastificeerder

Een ander product wat onder andere wordt toegepast op aanrechtbladen is Funcosil OFS. Dit verdicht de structuur en maakt het oppervlak olie, vet en waterafstotend.

http://www.impregneeroutlet.nl/funcosil-ofs-5L

16 reacties op “Doe het zelf: maak je eigen aanrechtblad van beton

 1. Kevin:

  Een (onervaren) idee.

  Je kunt ervoor kiezen om het blad om te draaien (tov de mal). Dus de bovenkant in de mal is dan later de onderkant van je blad. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je je mal dan heel netjes hebt afgekit.

  Iemand ervaring met dit idee?

 2. Rob:

  Kevin, een collega van mij heeft op die manier een prachtig afgerond blad voor een buitenkeuken gemaakt. Ook had hij de mooie kans om gebruikt te maken van een professionele triltafel. Hierdoor heeft hij kunstof dopjes onder de wapening moeten plaatsen welke er na het trillen zichtbaar doorheen kwamen. Omdat het een “ouderwetste” keuken is maken deze oneffenheden niet uit en is het enkel kleurverschil geworden na het schuren.

  Ik ben een keuken bladje voor mijn Weber aan het maken en doe het op de zelfde manier. Echter gebruik ik een kitplaatje voor een bolling van exact 6mm en hangt mijn wapening aan visdraad zodat er straks aan de onderkant enkele doorzichtige puntjes van 0.25 mm zijn. Vrijwel onzichtbaar dus en zeker omdat de onderkant de bovenkant wordt.

 3. sandra:

  kan je ook de bovenkant van het gietsel gebruiken als bovenkant blad? Dan zou je de mal als onderdeel van het aanrecht kunnen laten zitten en giet je het rechtstreeks op de uiteindelijke werkhoogte.

 4. Norbert:

  Afgelopen week een blad gemaakt uit 4 delen. Na 3 dagen ontkist, geplaatst en gecoat. Misschien gaan we ze nog schuren maar de ruwe zwarte bladen staan prachtig in onze landelijke keuken.

  • William:

   Hoi Norbert, wat voor beton en pigment heb je hiervoor gebruikt? Wil dit ook gaan doen en zou graag willen weten waar je deze spullen hebt gekocht.

   Bedankt alvast

 5. Esther:

  Hoe zorg ik ervoor dat als het beton is gestort, dat de oppervlakte vlak blijft. Dat het dus niet inkrimpt waardoor er oneffenheden ontstaan? Bij een proef die ik heb gedaan lukt het niet om het zonder strepen vlak te krijgen. Alvast bedankt!

 6. Robin:

  dames en heren, zou ik als ik een echt dik blad wil maken hem eventueel op kunnen vullen met piepschuim en daar bewapening om heen doen om de sterkte hiermee te compenseren. Iemand hier een tip of ervaring mee?

 7. Nico:

  Als je er voor kiest om zelf een blad te storten dan kun je natuurlijk alle kleuren materiaal toepassen. Het hoeft natuurlijk niet alleen maar te bestaan uit zand en grind. als je kleur wilt toepassen kun je ook kiezen voor gekleurd toeslagmateriaal (zand, grind). Als je dan het blad op de kop stort en de beton niet te nat maakt, dan kun je na het storten er een wapeningsnetje in drukken. Dit voorkomt dat je na het om draaien en het slijpen van het blad het staal ziet. om deze manier kun je dus ook je eigen Terrazzo blad maken. Als je dan door schuurt tot dat je de steentjes goed ziet (ca. 5mm weg slijpen) heb je een fantastisch eindresultaat volgens je eigen wensen. Wel heel belangrijk is het maken van een proefmengsel, zodat je het eindresultaat vooraf kunt beoordelen. Want de kleuren wijken altijd af na het storten.

 8. Martijn:

  In mijn blad zitten wat (teveel) putjes. Nu is mijn blad beton met beetje zwarte kleurstof. Tips hoe ik dit kan opvullen? En zal je dit erg gaan zien?

 9. Krijn Kok:

  Opvullen met dezelfde kleur beton en daarna met een zwarte coating weer afwerken. Dat zou de lichte kleur verschillen moeten weg werken. Pure and orginal heeft mooi materiaal voor op beton.

 10. Jeroen:

  Hoi,

  Even een vraag. Bij een kant en klare beton mortel. Hoe bepaal je dan hoeveel kleur pigment er door heen moet? Percentage van het totale gewicht. Of aannemen dat de verhouden ook 1op 4 is. Dus voor een 25 kg zak uitgaan dat er 5 kg cement in zit?

  Vriendelijke groet,
  Jeroen timmerman

 11. Johan Miesen:

  Als het goed is zijn je kasten om de 60 cm 2X 18 mm vertikaal staand hout Xtra stevige poten onder die zij wanden van de kasten zou ik wel aanbevelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code