De drie zones in je keuken

De-drie-zones-in-je-keuken

Je kent de vraag vast wel: hoeveel ruimte heb ik nodig in mijn nieuwe keuken? Die vraag bepaalt immers je keuze voor een nieuwe keuken, de indeling van die keuken en misschien zelfs het nieuwe huis dat je wilt kopen. Eigenlijk is het antwoord heel simpel: kijk wat je allemaal hebt en bepaal hoe je dat zo opbergt dat je er altijd gemakkelijk bij kunt.
Dat is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe deel je je keuken zo efficiënt in dat je je niet dagelijks irriteert maar optimaal profiteert van je keukenindeling? We zetten het voor je op een rijtje.

Wat voor huishouden heb jij?

In dit artikel staan een paar tabellen met handige afmetingen die je kunt gebruiken bij het indelen van je keuken. We gebruiken vier verschillende termen om huishoudens in te delen. Voor de handigheid zetten we ze even onder elkaar:

• Minimalisten: een minimalistisch huishouden bestaat uit consumenten die efficiënt en bewust leven en weinig bijzonderheden in de keuken hebben. Denk bijvoorbeeld aan consumenten met een kleine keuken en alleenstaanden.
• Starters: onder deze doelgroep scharen we de consumenten die net een huis hebben gekocht en nog beginnen met het inrichten van hun keuken en verzamelen van keukengerei.
• Senioren: toegegeven, deze term dekt de lading niet helemaal, maar we bedoelen de consumenten die kleiner gaan wonen maar een enorme voorraad keukenspullen hebben die ze nog niet los kunnen laten.
• Grote gezinnen: onder deze doelgroep verstaan we gezinnen met meerdere kinderen en veel keukenspullen die allemaal een plaatsje moeten krijgen.

Eerlijk is eerlijk, we hebben de termen niet zelf verzonnen en de indeling is niet heel erg genuanceerd, maar dan hebben we in elk geval een indeling die we kunnen gebruiken.

Zone 1: de koelkastzone

De koelzone is het knooppunt waar je eten opruimt en pakt om het te bereiden. Daarom kun je de koelkast het best plaatsen aan de kant van de keuken waar je binnenkomt of waar je altijd naartoe loopt. Plaats je de koelkast aan de andere kant van de keuken, dan merk je snel genoeg dat je altijd een omweg moet maken of extra stappen moet nemen om je etenswaren op te ruimen en te pakken.
Het is aan te raden om de koelkast naast het aanrecht te zetten, zodat je gemakkelijk etenswaren neer kunt zetten en niet met volle handen door je keuken heen en weer moet lopen. Dat is wel zo prettig als je ijskoude producten of een onhandige stapel vast hebt.
Ook slim: zorg dat je je spoelbak en keukenmachines in de buurt hebt. Hoe handig dat in de praktijk is, heeft vooral te maken met je keukenactiviteiten. In elk geval geldt: hoe meer je bezig bent in de keuken, hoe dichter je de koelkast, je aanrechtblad en je spoelbak bij elkaar moet hebben.

Wat betreft je keukenmachines: het is prettig om die op te bergen in een kast, maar zorg dan ook dat je er gemakkelijk bij kunt en dat er genoeg stopcontacten in de buurt zijn.

De koelkastzone is ook een handige opbergplaats voor je kookboeken. Die moet je immers toch kwijt en dan liggen ze “op de route” wanneer je gaat bakken en braden.

De onderstaande tabel bevat grofweg een overzicht van de afmetingen die je moet hanteren.

Stash It All: How Much Kitchen Storage Do You Need?
By Houzz – See more Home Design Photos

Zone 2: de afwaszone

De tweede zone in de keuken is de afwaszone. Deze bevindt zich naast de koelkastzone en tussen zone 3. Dat is logisch, want de afwasbak is een van de meest gebruikte onderdelen van de keuken. Daarom kun je hem maar het beste centraal in de keuken plaatsen. Dat geldt overigens ook voor de vaatwasser: plaats hem niet te ver uit de richting en zeker niet te ver bij de spoelbak vandaan, want dat vereist nogal wat loopafstand.

Zorg dat je in deze zone een net aanrechtblad hebt. De ruimte rondom je spoelbak gebruik je immers om je eten te bereiden en om af te wassen. Dan heb je werkruimte zonder overbodige accessoires nodig. Bovendien moet je je eten op een verantwoorde en hygiënische manier klaar kunnen maken.
Het is handig om ergens in een kastje afvalbakken te plaatsen, zodat je snel en gemakkelijk je etensresten kunt opruimen.

De kastjes rondom de afwaszone moeten ruimte bevatten voor je gewone servies en bestek. Werk je met een tafelkleed, dan kun je dat hier opbergen, net als de onderzetters en andere zaken die je op tafel gebruikt. Deel het wel handig in: een tafelkleed heb je maar drie keer per dag nodig, dus die hoeft niet per se op werkhoogte te liggen. Dat geldt ook voor onderzetters.
Snijplanken en messen kun je daarentegen maar beter een centrale plaats geven, want die heb je waarschijnlijk vaker nodig. Eventueel kun je veelgebruikte keukenapparaten hier plaatsen, maar de praktijk leert dat er vaak weinig ruimte over is.

De meeste consumenten ruimen bekers en glazen op in wandkasten rondom de vaatwasser. Dat werkt perfect, maar je kunt ze ook in een la plaatsen. Dat werkt net zo prettig en bovendien heb je ze dan meer binnen handbereik. Bekers en koffiemokken hoeven er niet per se te staan: die kun je ook in een kastje bij het koffiezetapparaat neerzetten.

Zone 3: het kookcentrum

De laatste zone in je keuken is het kookcentrum. Koken doe je over het algemeen maar één keer per dag. Daarom bevindt het kookcentrum zich aan de andere kant van de spoelbak, bij voorkeur wel in de buurt van je eettafel. Zorg bovendien dat je alle onderdelen voor het koken binnen handbereik hebt. Ook voldoende ruimte om hete pannen neer te zetten is aan te raden. Natuurlijk mogen onderzetters, pannenlappen en andere onderdelen niet ontbreken. En wat dacht je van een blusdeken? Die zou prima aan de binnenkant van een kastdeurtje kunnen hangen.

Omdat je van het fornuis naar de tafel loopt, kun je het beste ook je schalen, dienbladen en pannen in het kookcentrum opruimen. Overweeg eventueel een kast te vullen met keukenartikelen die je voor het fornuis gebruikt en één met artikelen die je gebruikt voor de oven.
Kruidenpotjes en potten en pannen kun je rondom het keukengerei plaatsen. Bepaal zelf of ze in een boven- of onderkastje moeten: dat heeft alles te maken met je gezondheid en met je voorkeuren.

Wat je ook kiest, uiteindelijk moet de indeling de loopafstand verminderen, logisch zijn en precies zijn afgestemd op je persoonlijke behoeften!

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel