Een aanrechtblad van gehard glas

aanrechtblad gehard glas

Over aanrechtbladen zijn we nog zomaar niet uitgeschreven: wie een beetje thuis is in de keukenwereld weet dat er talloze mogelijkheden zijn. Hoewel de meeste consumenten voor een aanrechtblad van kunststof, composiet, graniet of marmer (van goedkoop naar duur) kiezen, zijn daarmee nog niet alle opties uitgeput. Wie echt exclusief wil zijn, kiest voor een aanrechtblad van gehard glas.

Wat is een aanrechtblad van gehard glas?

Een glazen aanrechtblad is gemaakt van industrieel gehard glas. Dit is glas dat is voorzien van extra bestandsdelen en met behulp van een hoogwaardige techniek is geperst. Daardoor ontstaat een keukenblad dat nagenoeg onverwoestbaar is. Dat moet ook wel, want in de keuken kun je je geen kwetsbaar glas permitteren: dat zou tot gevaarlijke situaties kunnen leiden. Overigens wordt gehard glas ook gebruikt bij industriële toepassingen en in gebouwen en gepantserde auto’s. De kwaliteit kan niettemin per toepassing verschillen.
Het verschil tussen gewoon gehard glas en een keukenblad van gehard glas is de kleur: je kunt naar wens kiezen om de onderkant van het aanrechtblad in een willekeurige kleur te laten spuiten, zodat je een blikvanger van formaat hebt die bovendien helemaal bij je eigen interieur past.

Werkblad van gehard glas: de voordelen

Wie kiest voor een werkblad van gehard glas, kan zich zeker verheugen op uiteenlopende reacties: de een zal het prachtig vinden, terwijl een ander het afschuwelijk vindt. Feit is dat een glazen aanrechtblad nooit op zichzelf staat: het past bij een designkeuken, wat betekent dat een glazen werkblad pas echt tot zijn recht komt als je een bijpassende keuken hebt.
Wie kiest voor een glazen keukenblad, zal veel voordelen ervaren. Allereerst is een glazen keukenblad waterdicht (inkoppertje!). Daarnaast profiteer je ook van de hygiëne en vlekbestendigheid: glas is immers gemakkelijk af te wassen. Last but not least is een aanrechtblad van glas duurzaam en onderhoudsarm. Wel zo makkelijk.

Glazen aanrechtblad: de nadelen

Aan een aanrechtblad van glas kleven ook wat nadelen. Zo zijn vooral de randen van het aanrechtblad kwetsbaar: tijdens het hardingsproces worden verschillende trek- en druklagen aangebracht, die aan de rand zachter zijn. Wanneer je met veel kracht tegen de rand stoot, kunnen er daardoor butsen ontstaan. In het ergste geval ontstaan gevaarlijk scherpe randen.
Glazen aanrechtbladen moeten in één keer goed gemonteerd worden: wanneer ze niet goed worden neergelegd, waardoor ze op hun plek geschoven moeten worden, ontstaan er krassen in de gekleurde laag aan de onderkant. In het slechtste geval is daardoor de hele uitstraling in één keer bedorven.
Het laatste nadeel vinden wij de ‘reinheid’, zoals de Belgen dat prachtig noemen: een zweethand, vette kipfilet of druppelende koffiemok resulteert in duidelijk zichtbare vlekken die de aanblik ontsieren. Wie altijd een vochtige doek bij de hand heeft, hoeft zich daar echter niets van aan te trekken.

Stel hier uw vraag

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel