Een kookeiland: hoeveel ruimte heb je nodig?

Een-kookeiland---hoeveel-ruimte-heb-je-nodig.jpg

Kookeilanden zijn enorm populair. Uit recent onderzoek blijft dat bijna negen op de tien consumenten die op zoek zijn naar een keuken in het eerste gesprek informeren naar een kookeiland. Dat is wel te begrijpen: een kookeiland ziet er mooi uit, is lekker vernieuwend en bied je ook nog eens een gemakkelijke en comfortabele manier om je eten te koken en op te eten. Voorwaarde is wel dat hij goed wordt geplaatst. Een slecht geplaatst kookeiland kan namelijk veel frustraties oproepen. Dat geldt vooral als er te weinig ruimte is. Daarom delen we een aantal tips waarmee je van je nieuwe kookeiland een succes maakt.

Kookeiland: kies de juiste afmetingen

Kookeilanden zijn er in veel soorten en maten. Toch denken we maar al te snel dat een kookeiland alleen geschikt is voor de grotere keukens. Dat is echter niet waar. Er zijn veel mogelijkheden om een kookeiland te implementeren. Zelfs in keukens met beperkte ruimte zijn er kansen voor het kookeiland. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor een kleiner of smaller eiland, voor een eiland met een aangepaste hoogte of zelfs voor een kookeiland op wielen. Dat laatste verdient niet onze voorkeur, maar het is zeker mogelijk.

Bepaal je werkruimte

We hebben al diverse keren geschreven over waar je op moet letten bij het kopen van een keuken, en voornamelijk over de keukendriehoek. Die hoek moet je wat ons betreft vasthouden wanneer je een nieuwe keuken kiest. Er komt echter meer bij kijken. Een kookeiland staat immers midden in je keuken. Dan moet je wel genoeg draai- en bewegingsruimte hebben. Is de afstand tussen je kookeiland en het gewone werkblad te smal, dan loop je al snel blauwe plekken op. Anderzijds kan de afstand ook te groot worden, waardoor je te ver moet lopen met al je potten en pannen.
De beste afstand tussen je kookeiland en de rest van je keukenblok is ongeveer een meter. Binnen deze afstand kun je je vrij bewegen en hoef je geen te grote afstanden af te leggen.

Denk aan de veiligheid

Je werkruimte is belangrijk, maar niet het enige aspect van je keuken. Je moet de keuken namelijk ook nog veilig kunnen betreden en verlaten. Dat is vooral belangrijk in noodsituaties. Zorg dus ook voor de juiste afstand tussen je kookeiland en andere voorwerpen, zoals deuren: deze moeten goed open kunnen en je moet je niet in allerlei bochten hoeven wringen om naar buiten te kunnen.
Zorg ook voor een goede afstand ten opzichte van andere apparaten, zoals je magnetron en oven: die moet je ook zonder problemen kunnen openen. Ons advies: houd weer een meter afstand aan.

Klein kookeiland

We schreven het al: ook in kleine keukens is er ruimte voor een kookeiland. Je moet dan echter wel een beetje krimpen. Een klein kookeiland is echter ook mogelijk.
Wil je een vast kookeiland, dan raden we wel een minimale grootte van een meter bij een meter. Je kunt dan natuurlijk lang niet alles kwijt, maar je hebt wel een praktisch eiland waarop je apparaten kunt plaatsen en waaraan je lekker kunt eten.
Kleiner zou wel kunnen, maar dan is het eiland helemaal niet zo functioneel meer. Niet doen dus.

Multifunctioneel kookeiland

Een kookeiland in een kleine ruimte kan heel efficiënt zijn, maar dan moet je hem wel vanaf het begin kiezen als multifunctioneel kookeiland. Kies in dat geval voor een kookeiland met zitjes, opbergruimte, geïntegreerde apparaten, werkruimte en een inductiekookplaat. Een hangende afzuigkap maakt het geheel af én bespaart ruimte in de rest van de keuken.

Houd de verhoudingen in de gaten

Een gemiddeld kookeiland is ongeveer een meter bij twee meter. Daaromheen is een vrije zone van ongeveer een meter. Die afmetingen zijn echter helemaal niets wanneer je keuken een oppervlak heeft van 35 vierkante meter. Je wilt immers ook een kookeiland dat opvalt. Hoe groter dus je ruimte, hoe groter je kookeiland.
Verlies je de verhoudingen in een keuken uit het oog, dan is je kookeiland te klein óf te groot. Klein is niet mooi en groot is niet praktisch.
Natuurlijk kun je aan een kant van het kookeiland veel meer vrije ruimte houden, maar dan zou je die ruimte wel moeten opvullen met bijvoorbeeld een tafel of een loungehoek. Dat geeft je keuken ook nog eens extra sfeer.

Kies voor een alternatief eilandmodel

Natuurlijk wil je een kookeiland het liefst gebruiken om te koken en te eten. Mocht je keukenruimte dat niet toelaten, dan kun je het idee nog wel gebruiken, maar dan in een aangepaste vorm. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een kookeiland op wielen of voor trolleys. Eventueel kun je ook een soort eiland maken waarin je alleen je potten en pannen bewaart. Je kunt het eiland dan niet gebruiken als basis voor het maken en eten van je gerechten, maar bespaart wel ruimte in de rest van je keukenkastjes. En bovendien vormt het werkblad gewoon een handige plek waarop je snel de krant kunt lezen of spullen kunt bewaren.
Als laatste noemen we nog het schiereiland. Daar hebben we al veel over geschreven. Het voordeel is dat je een soort eiland hebt én ruimte bespaart. Mogelijkheden genoeg dus! Bezoek altijd de showroom voordat je een kookeiland aanschaft.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel