Granieten aanrechtbladen: voordelen en nadelen

Een aanrechtblad van graniet is voor veel mensen het summum van keukenluxe. Eerlijk is eerlijk: een granieten aanrechtblad geeft een keuken ook echt een luxe uitstraling. Dat betekent echter niet dat een werkblad van graniet de enige mogelijkheid is als het om aanrechtbladen gaat. Soms komt een andere materiaalsoort beter tot zijn recht. Twijfel je nog aan het soort aanrechtblad dat je wilt kiezen? Lees dan hier de voordelen en nadelen van een granieten aanrechtblad.

Wat is een aanrechtblad van graniet?

Graniet is een natuursteen die ontstaat wanneer magma ondergronds stolt. Graniet wordt gedolven in grote stukken en komt onder meer voor in België, Noorwegen, Zweden en Frankrijk. Het materiaal bestaat uit mineralen. Deze mineralen bepalen ook de kleur. De hoofdkleuren waarin graniet verkrijgbaar is, zijn zwart, roze en wit. Graniet is voor 100% een natuurproduct. Dit betekent dat ieder werkblad van graniet uniek is. De prijs van graniet wordt bepaald door de waarde die eraan gehecht wordt en door de zeldzaamheid van de samenstelling.

Voordelen van een granieten aanrechtblad

Zoals gezegd is een aanrechtblad van graniet voor 100% een natuurproduct en daarom uniek. Het materiaal is, dankzij een uithardingsproces van soms wel duizenden jaren, keihard en daardoor krasbestendig en snijvast. Daarnaast is graniet ook zeer hittebestendig: in tegenstelling tot een aanrechtblad van composiet zal het granieten werkblad niet barsten of scheuren als je er een hete pan op zet. Een aanrechtblad van graniet is, net als composiet, ook stootvast en slijtvast. Doordat het een natuurmateriaal is dat uit één stuk gewonnen wordt, zal het blad niet snel tekenen van slijtage vertonen.

Nadelen van een granieten aanrechtblad

Een werkblad van 100% natuurlijk materiaal heeft echter ook zijn beperkingen. Zo is het materiaal licht poreus, waardoor vocht vrij snel in het aanrechtblad kan indringen. Dat heeft tot gevolg dat het aanrechtblad onherstelbaar beschadigd kan raken. Een glas wijn, agressief schoonmaakmiddel of bijtende vloeistof heeft al bij veel mensen blijvende schade aan hun aanrechtblad veroorzaakt.
Ook het unieke karakter van graniet heeft een nadeel: mocht je in een latere fase nog een extra stuk aanrechtblad nodig hebben, dan zal het een lange speurtocht worden om iets te vinden dat in de buurt komt van je eigen blad. Je moet dus bij de aankoop van je keukenblad goed anticiperen op eventuele vervolgprojecten in je keukenruimte.
Als gevolg van het gebruik kan je aanrechtblad matter worden. Een aanrechtblad van graniet vraagt dan ook om regelmatig onderhoud en veel zorgvuldigheid. Iedereen die gebruik maakt van je aanrecht moet op de hoogte zijn van de do’s en don’ts, wil je jouw aanrechtblad blijvend mooi houden.
Omdat granieten aanrechtbladen uit magma zijn samengesteld, zijn ze licht radioactief. Het radon, dat in kleine hoeveelheden in magma aanwezig is, is op roken na de grootste oorzaak van longkanker. Erg groot is de kans op longkanker door een aanrechtblad van graniet niet, maar het is wel zaak dat je jouw keuken goed ventileert.

Onderhoudstips voor een granieten aanrechtblad

Om je aanrechtblad van graniet blijvend mooi te houden, moet je altijd alert blijven bij wat je doet. Veel bezitters van granieten aanrechtbladen klagen over uitslag als gevolg van een omgevallen glas, kringen door bijtende materialen. Zorg daarom dat je je aanrechtblad regelmatig impregneert. Vlekken kun je verwijderen met staalwol (pas op voor krassen!) en een licht schoonmaakmiddel en heet water.
Vertoont je aanrechtblad van graniet butsen, dan is de kans aanwezig dat je een minder hoogwaardig aanrechtblad hebt gekocht of dat het graniet poreus is. In dat geval is het zaak om een expert te raadplegen: je beschadigt het aanrechtblad al snel blijvend.

Graniet aanrechtbladen: voordelen en nadelen op een rijtje

Voordelen: Nadelen:
Hittebestendig Licht poreus
Krasvast Gevoelig voor bijtende middelen
Stootvast Licht radioactief
Slijtvast
Uniek
Keihard

Meer voordelen en nadelen van aanrechtbladen!

17 reacties op “Granieten aanrechtbladen: voordelen en nadelen

 1. mammaria:

  Ik heb een effen zwart granieten aanrechtblad. Vanwege een gootsteenverstopping is er caustic soda op gespat. Nu is op die plekken het blad niet meer zwart maar grijs. Er is voelbaar en zichtbaar geen schade aan het oppervlak, enkel de kleur is weg. Is hier iets aan te doen?

  • Harrie Bours:

   Dag mammaria,
   Dat graniet reageert met natronloog is begrijpelijk, graniet is zuur en natronloog sterk basisch. Dat de zwarte kleur weg is komt waarschijnlijk doordat het blad kunstmatig gekleurd is. Wat je kunt proberen is om het blad te wrijven met grafietpoeder.
   Een andere mogelijkheid is om het blad goed te ontvetten en dan te wrijven met mangaan-zwart en verder wat in te vetten. Misschien kun je die stoffen ergens kopen in een kunsthandel. Veel succes ermee!

 2. Hallo,
  Ik heb ook altijd problemen gehad totdat ik in aanraking kwam met bamboedoeken.
  Schoonmaken van mijn inductieplaat en granietenblad was nooit zo eenvoudig geweest.Maar het mooiste is dat je deze doeken overal voor kunt gebruiken.

  groetjes Gerrie

 3. bruyneel christine:

  mijn dochter heeht ook een effen zwart granieten werkblad .een nieuwe keuken van dovy van verleden jaar en nu begint het granieten blad ineens zo poreus te worden ,het begint hier en daar af te brokkelen .en niets kunnen ze er aan doen .erg he

 4. griet nuyttens:

  Wij overwogen ook een granieten werkblad, maar als ik zo de nadelen lees, begin ik toch te twijfelen. Het is wel moeilijk iets te vinden die hittebestendig, krasbestand, stootvast en hard is… En er dan toch nog eens mooi uitziet.

  • Aynur Akar:

   Beste Griet Nuyttens,
   ik ben ook op zoek naar een betere alternatief dan graniet wat namelijk wel bestaat, nl Volkern en dekton werkblad is een stenen dunne werkblad die tegen alles bestand is:) helaas is dit niet goedkoper dan graniet!

 5. Gina:

  Wij hebben nu bijna 2 jaar een granieten blad ( wel een van de duurdere soorten graniet.
  Ik ben zeer tevreden. Ik maak het schoon met dreft en zorg dat er geen wijnglazen op worden gezet.
  Na 2 jaar ziet het blad er nog steeds uit als nieuw. Nog geen enkele kras en er wordt dagelijks op gekookt. Voor mij dus wel een aanrader!

 6. P. Gerrritsen:

  Ik heb een kops granieten aanrecht, gemeleerd zwart, grijs.
  Het ligt er nu 16 jaar in en ziet er nog uit als nieuw. Ik heb het nog nooit geimpregneerd.
  Het was wel een heel duur aanrechtblad.

  • Annet:

   Ook ons granieten blad in de kleur African Red van 15 jaar vertoont nog geen enkel teken van slijtage. Heb het nooit behandeld. Wij gaan nu voor een nieuwe keuken maar het blad blijft!

 7. Fry:

  Reeds 8 jaar een granieten werkblad, wel niet gekozen voor een gepolijst (hoogglanzende) afwerking.
  Ga voor een geborsteld afwerking (verouderd uiterlijk) en bij de plaatsing onmiddellijk éénmalige behandelen met Lithofin (gewoon met een doek inwrijven).
  Dit herhaald men best 1 maal per jaar !
  Nooit problemen gekend ! ! !

 8. Denise:

  Mijn zwart granieten aanrechtblad is nu 20 jaar oud en ik ga er echt lomp mee om: ik slijp dagelijks mijn messen aan de rand, ik knoei regelmatig met wijn, azijn, thinner, maar het maakt allemaal niets uit. Het blad glanst nog altijd alsof het nieuw is. Helaas ga ik verhuizen en ik wil uiteraard weer graniet in mijn keuken.

  • abel:

   Hallo, wij zijn opzoe.k naar een blad waar we alles op kunnen doen en zouden graag weten wat voor soort/ merk blad is het. Bvd

 9. J. van Haarlem:

  Ik heb een zwart granieten keukenblad.. Rond de spoelbak ontstaat een blauwe zweem in het keukenblad. We krijgen het niet weg.. wat is het en wat is er aan te doen?

 10. ronny Haselaars:

  Wij hebben een tablet zimbabwe black gezoet.
  Wat kan er met zo een tablet gedaan worden zodat we dit iedere keer op een normale manier kunnen reinigen en niet dat we 3 maal per dag (s’morgens – s’middags – s’avonds) op een intensieve manier met ontvetter de tablet zuiver moeten maken.
  Als tablet zuiver gemaakt werd is het mooi.
  Maar durft er iets op te zetten of een vinger of een hand op de tablet te zetten dan heb je een vlek en krijg je met zuiver water er niet af.
  Wie heeft nog deze problemen.

 11. Savenije:

  Jan
  wij hebben een granieten blad (Impala gepolijst) bij een grafsteenmaker laten maken.
  Het is nu dertig jaar oud en er is nog niks mis mee. Wij zijn een redelijk ruw huishouden.
  Het kan overal tegen, zuur, loog, wijn enz. en
  er komen geen vlekken of kringen op. Ook een hete koekenpan vindt hij niet erg.
  Onderhoud is nul, na de afwas met een doek erover, klaar.
  Je kan er niet op snijden, niet vanwege het aanrechtblad maar je messen worden bot.
  Ook kun je er op staan voor als het eventueel nodig is (3,5 meter lang met gootsteen aan een zijde.
  Wij zouden nooit iets anders willen dan een echt granieten blad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code