Hoe keukens steeds slimmer worden

smart grid

We schrijven regelmatig over nieuwe ontwikkelingen waardoor keukens en keukenapparatuur steeds slimmer worden. Naar verwachting zijn we er voorlopig nog niet over uitgepraat. In dit artikel bespreken we de toekomst van de slimme keuken en de innovaties van fabrikanten van keukenapparatuur.

Smart technology in de keuken

Het is geen nieuws dat keukenfabrikanten steeds weer nieuwe toepassingen ontwikkelen waardoor keukenapparaten slimmer worden. Was het ‘vroeger’ vooral de elektronica in keukenapparaten die ze tot een huishoudelijk succes en verkoopsucces moest maken, tegenwoordig zijn apparaten vooral intelligent door de koppeling met andere technieken. De dominante aanwezigheid van internet, de collectieve beschikbaarheid over mobiele apparaten en de voortdurende ontwikkeling van nieuwe apps leidt ertoe dat alles met alles gecombineerd kan worden. Zo ontstaat er een ‘smart grid’, een slim netwerk van apparaten en toepassingen: we kunnen koffie zetten via de smart phone, recepten in onze oven downloaden en nog veel meer.

Innoverende keukenmerken

Daarmee zijn de ontwikkelingen echter niet ten einde. Keukenfabrikanten werken aan een koelkast die automatisch registreert welke producten op zijn en een boodschappenlijstje naar de supermarkt stuurt. Ook kookplaten die in verbinding staan met de afzuigkap en deze een signaal geven om zichzelf uit te schakelen komen eraan.
Een deel van de innovaties is al aanwezig maar wordt nog niet optimaal benut. Veel consumenten moeten nog leren omgaan met tablets en apps en de combinatie ervan met keukenapparatuur. Bovendien ligt de aankoopprijs voor veel slimme apparaten nog hoog, waardoor consumenten nog niet overgaan tot aanschaf ervan.
Niettemin zetten veel producenten van keukenapparatuur iedere keer een tandje bij om de nieuwste technologieën te vertalen naar praktische keukenapparatuur. Miele werkt bijvoorbeeld aan was- en vaatmachines die rechtstreeks gebruik maken van heet water, zodat het water niet eerst hoeft op te warmen. LG is bezig met de productserie ThinQ, een serie apparaten die bediend kan worden met pc’s, smart phones en tablets. Later dit jaar introduceert Samsung een koelkast met display waarop de houdbaarheidsdatum van producten wordt getoond en een op afstand bestuurbare stofzuiger.

Draadloze keukenapparaten: veel vrijheid

De volgende nieuwe technologie die nu nog maar mondjesmaat wordt toegepast, is de introductie van draadloze keukenapparaten. Je hebt niet langer een tosti-ijzer of blender met snoer nodig, maar kunt straks je eigen GSM-tosti’s (geen snoer meer) bakken.
Draadloze keukenapparaten bieden je veel vrijheid omdat je niet langer afhankelijk bent van stopcontacten. De keukenapparaten halen hun stroom draadloos van een bron, dus krijgen wel hun vermogen maar hoeven zich daarvoor niet op maximaal snoerlengte afstand van een stopcontact te bevinden. Een ander voordeel is dat je door de elektrische transmissie minder stopcontacten nodig hebt.

Andere technologische keukeninnovaties

Naast de draadloze keukenapparaten en smart appliances, slimme huishoudapparaten, wordt gewerkt aan nog andere technieken. Zo werkt Haier, producent van keukenapparatuur, aan een koelkast waarvan de deur doorzichtig wordt als je ‘m aanraakt. Daarnaast zijn er interactieve koelkasten op komst die je de inhoud tonen én laten zien wat je met de gerechten kunt koken, bakken en braden. In de toekomst lijken alle grenzen weg te vallen.

Nadelen van de slimme keuken

Dat laatste roept vragen op: vormen slimme keukenapparaten geen bedreiging? Nu al is het mogelijk om via een gewone laserprinter ruimten af te luisteren. Wat als straks je hele huis vol staat met op internet aangesloten apparatuur? Hoe beveilig je dan je privédomein en alle apparaten? En wat als je internetverbinding wegvalt? Zijn je producten dan opeens minder lang houdbaar? Kun je dan nog wel stofzuigen? En hoe weet je hoe lang je jouw aardappelen moet koken? Voorlopig gaan keukenapparatuurfabrikanten nog uit van het meest positieve scenario. Er zijn dan ook zeker kansen, ook al zouden alle technologieën in minder innovatieve vorm in keukenapparatuur geïntegreerd worden. We zijn echter nu vooral benieuwd naar de back-upoplossingen die in de apparatuur geïntegreerd zullen worden. Hopelijk wordt die stap niet overgeslagen, want de ervaring leert dat een moment zonder stroom en internet soms onvermijdelijk is!

 

 

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel