Keuken kopen, budget vertellen?

Keuken-kopen-budget-vertellen.jpg

We horen de vraag regelmatig: als je een keuken koopt, moet je dan je budget vertellen? Immers, als je je budget vertelt, geef je aardig wat informatie aan de verkoper prijs en die informatie zou hij/zij kunnen gebruiken om je op te lichten of om je een loer te draaien. Is het dus verstandig om je budget te vertellen als je een keuken koopt?

Je keukenbudget

Keukens zijn er in allerlei soorten, maten en prijsklassen. Wat een keuken kost, is afhankelijk van je stijl, de grootte van je keuken, eventuele technische snufjes en nog tal van andere factoren. De liefde voor een merk of voor een bepaald apparaat speelt daar ook een belangrijke rol in. Om te voorkomen dat je voor onverwachte verrassingen komt te staan of van een koude kermis thuiskomt, is het belangrijk om een _budget te bepalen_. Dit budget kun je dan gebruiken als richtlijn tijdens je keukenaankoop. Je weet dan immers wat je wilt besteden en voorkomt dat je het bedrag (te ver) overschrijdt of dat je niet optimaal gebruikmaakt van alle mogelijkheden die er zijn.

Keukenbudget vertellen?

Een van de eerste vragen die keukenverkopers je stellen wanneer je aangeeft serieus op zoek te zijn naar een nieuwe keuken, is wat je budget is. Dat komt niet altijd even sympathiek over: soms is het zelfs de eerste vraag die je krijgt wanneer je een keukenzaak binnenstapt. Consumenten die op deze manier worden benaderd, voelen zich vaak “verraden”: ze komen geïnteresseerd in een keuken kijken en moeten voor hun gevoel dan gelijk al vertellen hoeveel geld ze ervoor over hebben. Je budget vertellen, voelt ook als je “blootgeven”: je moet je kwetsbaar opstellen en het gaan hebben over je geld. Heb je een laag budget, dan kan dat worden uitgelegd alsof je geen geld hebt of dat je geen goede keuken wilt (de prijs bepaalt toch de kwaliteit?). Heb je daarentegen een hoog budget, dan voelt het alsof de keukenverkoper alles op alles zal zetten om dat budget maximaal te besteden. Bovendien wordt een budget nogal eens overschreden, dus zou de keukenverkoper ook zomaar kunnen proberen je “een poot uit te draaien”.
Klinkt herkenbaar toch?

De redactie van KeukenErvaringen.nl (http://keukenervaringen.nl/) is zelf een consument als ieder ander. De emotionele lading rondom het vertellen van een budget is dan ook heel herkenbaar. Daarom adviseren we ook niet in alle gevallen om je budget te vertellen.
Toch heeft het vertellen van je budget aan de keukenverkoper een onderbelichte kant: je budget vertellen biedt namelijk ook voordelen. Een keukenverkoper die je binnen ziet komen, kan namelijk niet zomaar bepalen welke keuken het meest geschikt voor je is. Zou een keukenverkoper je direct meenemen naar de budgetafdeling, dan blijven er wellicht kansen liggen. Neemt de keukenverkoper je mee naar de duurste keukens, dan schrik je wellicht van de prijzen en vertrek je snel weer. Door je budget te vertellen, geef je de verkoper dus wat inzicht dat hij kan gebruiken om je de juiste keuken te bieden. Zoals het budget voor jou een grens vormt die je niet wilt overschrijden, zo zal de keukenverkoper ook zijn best doen om in elk geval geen duurdere keuken te verkopen dan nodig is. Mocht de keuken toch duurder uitvallen dan je in gedachten had, dan kan de verkoper aan de hand van het budget kijken of hij nog oplossingen kan bedenken. Hij kan dan kijken of er goedkopere apparaten beschikbaar zijn of dat er hier en daar nog wat aan de prijs gedaan kan worden om te zorgen dat de keuken toch binnen het budget valt. Het is dus helemaal niet slecht om je budget aan de keukenverkoper te vertellen, want daardoor kunnen de consument én de verkoper elkaar scherp houden. Jij wilt uiteindelijk een keuken die aan je eisen voldoet en die binnen je budget past, terwijl de keukenverkoper een keuken wil verkopen die aan de eisen van de consument doet en binnen zijn budget past. Klinkt hetzelfde, toch?

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel