Koken gevaarlijker dan meeroken?

Wie denkt dat koken een gezonde bezigheid is, heeft het mis: Amerikaanse wetenschappers hebben aangetoond dat koken gevaarlijker is dan meeroken. In potentie kan koken dus, zelfs zonder vlam-in-de-pan en obesitas, dodelijk zijn. Lees het volledige verhaal hier…

Koken gevaarlijk

De Amerikaanse wetenschappers onderzochten de effecten van koken op de gezondheid. Daarbij bakten en braadden ze groene bonen, hamburgers en verse groenten. Tijdens het onderzoek verrichtten ze metingen om de effecten van koken te meten. Natuurlijk werd ook het koken op een wetenschappelijke wijze benaderd: koken is namelijk een vorm van gecontroleerde verbranding waarbij je olie, vet en koolhydraten ontsteekt. Tja, zo hadden wij het nog niet bekeken…
Het gevolg van die gecontroleerde verbranding is, volgens de wetenschappers, een enorme explosie van dampen, stikstofdioxide-emissies en nog veel meer. Alles bij elkaar genomen zijn die dampen in potentie veel gevaarlijker dan roken en dan smog. Ter vergelijking: zelfs wanneer er dichte smog in hartje Londen hangt, is de lucht daar schoner dan in 25% van de keukens. Maar omdat wij, consumenten aan de kook- en braadgeuren gewend zijn, zien we de gevaren niet.

De oplossing: betere afzuigkappen

Koken kan dus dodelijk zijn.  Eén van de technologische redenen die de wetenschappers, naast de hier genoemde ‘gecontroleerde verbranding’ aandragen, is het feit dat huizen tegenwoordig goed  geïsoleerd zijn. Afzuigkappen ontberen daardoor de luchtstroom die nodig is om effectief te werken. Daardoor blijven veel etensdampen hangen. We voorzien niet dat regelgevende instanties in de toekomst de eisen met betrekking tot isolatie van woningen zullen vereenvoudigen. Daarom zullen fabrikanten van afzuigkappen zich in moeten zetten om betere afzuigkappen te produceren. We zien in de markt dat steeds meer consumenten en gerelateerde partijen hier om vragen. Het kan dan ook niet anders dat fabrikanten met steeds krachtiger afzuigkappen komen, waardoor koken weer gezonder wordt…

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel