Koken: welke techniek kies je?

Koken is lang niet meer wat het geweest is: kookte men vroeger op hout of kolen, tegenwoordig is vooral inductiekoken of keramisch koken populair. Maar waar koken op gas lange tijd “uit” leek, zien we dat echte kookliefhebbers toch graag weer een oud en vertrouwd gasfornuis kiezen. Maar wat zijn de verschillen? En welke voordelen en nadelen zijn er? Lees er alles over in dit artikel.

Keramisch koken, koken op gas en koken op inductie

Veel consumenten vragen zich af waarom je zou moeten kiezen voor een speciale kooktechniek. Eigenlijk is het antwoord heel simpel: je kiest voor een bepaalde techniek uit economische overwegingen of omdat je een bepaalde techniek makkelijk vindt. De gasprijzen zijn hedendaags erg hoog. Tegenwoordig komt daar nog het gastronomische aspect bij: mensen brengen steeds meer tijd achter het fornuis door en kijken bij hun keuze voor een kookplaat dan ook steeds beter naar de invloed van de kooktechniek op de smaak van het eten.

De techniek waarvoor je kiest, heeft echter wel gevolgen voor je mogelijkheden. Zo is het niet altijd mogelijk of makkelijk om bepaalde gerechten met een bepaalde techniek optimaal tot zijn recht te laten komen – wokken gaat immers beter op een gaskookplaat dan op een keramische kookplaat. Daarnaast kunnen niet alle pannen zomaar tegen elke techniek. Voor inductiekoken heb je namelijk andere pannen nodig dan voor koken op gas. Voor dat je zomaar een techniek kiest, moet je goed overwegen wat je wilt. Om je te helpen, zetten we de voordelen en nadelen op een rijtje. Weet je na het lezen van de voordelen en nadelen nog steeds niet welke kooktechniek bij je past? Bezoek dan eens de showroom, wij adviseren je graag.

Koken op gas: de voordelen en nadelen

Koken op gas is minder efficiënt dan andere kookmethoden: een groot deel van de warmte en het vuur gaat langs de pannen, waardoor er warmteverlies optreedt. Daardoor duurt het langer voor gerechten klaar zijn. Naar schatting is het rendement van koken op gas zo’n 50%. Dat betekent dus dat maar de helft van het gas ook echt wordt gebruikt om te koken.
Omdat de prijs van gas op dit moment hoog is en de toekomst onzeker weet je vooraf nooit precies wat je betaalt. Koken op gas is ondanks de terugloop nog steeds een veelgebruikte kooktechniek, met name bij liefhebbers van lekker eten. Gas wordt namelijk veel gebruikt om te wokken (dat is met andere kooktechnieken nu eenmaal wat moeilijker) en ook waarderen veel keukenprins(ess)en de smaak van gerechten die op gas zijn gekookt.
Koken op gas heeft naast het warmteverlies nog een ander praktisch nadeel: kookplaten zijn voorzien van pitten en roosters. Dat maakt het moeilijker om een gaskookplaat goed schoon te houden. En omdat deze onderdelen langer heet blijven dan andere kookplaten, heb je ook nog eens wat extra kans op de vlam in de pan. Maar door daar rekening mee te houden, verlaag je het risico al aanzienlijk…

Koken op inductie: de voordelen en nadelen

Koken op inductie is, in tegenstelling tot koken op gas, heel efficiënt. De kooktechniek verhit namelijk de bodem van de pan en daardoor gaat er weinig energie verloren. Koken op inductie heeft dan ook een rendement van 80 tot 90%. Daarbij moeten we wel vermelden dat het rendement afhankelijk is van de kwaliteit van de pannen: een slechte pan of een pan van een kwalitatief slechte materialen heeft minder rendement.
Inductiekoken is ook veiliger dan koken op gas: zodra je de pan van de kookplaat haalt, is de plaat afgekoeld. Dat scheelt niet alleen brandwonden en brandgevaar, maar voorkomt ook nog eens dat er energie verloren gaat. En ook wel fijn: er is geen kans op een vlam in de pan.
Inductiekookplaten zijn, net als keramische kookplaten, helemaal glad. Daardoor zijn ze gemakkelijk schoon te maken.
Koken op inductie heeft echter ook nadelen. Omdat er veel energie nodig is, moet er een aparte elektriciteitsgroep worden aangelegd in de meterkast. Ook zijn niet alle pannen geschikt voor koken op inductie, waardoor je eventueel nieuwe pannen moet aanschaffen.

Inductie-koken-detail-foto Koken-op-gas,-inductiekookplaat-hoofdfoto

Keramisch koken: de voordelen en nadelen

Keramisch koken is een populaire kooktechniek. Keramische kookplaten zijn voorzien van spiralen die door elektriciteit worden verwarmd. Daarom zijn er, net als bij koken op inductie, speciale aansluitingen nodig in de meterkast en in de keuken. Keramisch koken heeft daarnaast nog andere overeenkomsten met koken op inductie: je hebt er speciale pannen voor nodig en keramische kookplaten zijn net zo gemakkelijk te onderhouden als inductiekookplaten.
Het rendement van keramisch koken is wel lager: dat ligt zo rond de 60%. Ook blijven keramische kookplaten warm wanneer je de pan eraf haalt. Daardoor is er een kans op een vlam in de pan én kun je brandwonden oplopen. Keramisch koken is, kortom, minder veilig en effectief dan koken op inductie, maar veiliger en efficiënter dan keramisch koken.

Verschillen tussen koken op gas, keramisch koken en koken op inductie

Hieronder staan de verschillen tussen koken op gas, keramisch koken en koken op inductie op een rijtje.

Koken op gas Keramisch koken Koken op inductie
Aanschafprijs Laag Gemiddeld Gemiddeld
Nieuwe pannen nodig? Nee Ja Soms
Rendement 50-60% 50-60% 80-90%
Kooksnelheid Gemiddeld Gemiddeld Hoog
Hygiëne Gemiddeld Hoog Hoog
Controle over de temperatuur Gemiddeld Laag Hoog
Veiligheid Laag Gemiddeld Hoog
Onderhoud Moeilijk Eenvoudig Eenvoudig

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel