Kookeiland of schiereiland

Kookeiland

Als we keukenbladen mogen geloven, bestaat er in de keuken weinig anders meer dan een kookeiland. En inderdaad is het kookeiland al een tijd populair – of op zijn minst bezig met een opmars. Niet voor niets wijden we op KeukenErvaringen.nl ook regelmatig een artikel aan een kookeiland. Afgaand op de vele foto’s en tekeningen die we tegenkomen, ís het kookeiland ook gewoon populair. Dat betekent echter niet dat iedereen die er een wil, ‘m ook daadwerkelijk krijgt. Er kunnen in de keukenzaak heel andere factoren een rol gaan spelen, zoals je budget of gewoon een andere keuken waar je smoorverliefd op wordt. Toegegeven, een kookeiland is mooi, maar je moet er wel de ruimte voor hebben. Soms is een “schiereiland”, zo’n kookeiland dat vastzit aan je keukenblok, een betere oplossing. Je kunt er namelijk aan drie kanten omheen bewegen. In dit artikel zetten we wat overwegingen op een rijtje.

Wanneer kies je voor een kookeiland of schiereiland?

Of je kiest voor een kookeiland of voor een schiereiland hangt af van een aantal factoren. De belangrijkste factor is je budget: afhankelijk van je situatie moet er heel wat verbouwd worden voordat je een kookeiland in de keuken kan zetten. Denk bijvoorbeeld aan de aansluitingen voor je afzuigkap, de afvoer van de spoelbak en de elektrische aansluitingen voor de kookplaat. Wil je een nieuw kookeiland in een bestaande keuken, dan kan dat heel wat voeten in de aarde hebben – met alle financiële consequenties vandien.
Na de budgetfactor speelt natuurlijk de ruimte een rol. Je moet immers wel ruimte hebben voor een kookeiland. Allereerst is het vloeroppervlak belangrijk (daar schreven we hier over), daarnaast moet de ruimte ook een praktische indeling hebben voor een kookeiland. Natuurlijk kun je in een kleine keuken ook heel succesvol een kookeiland plaatsen, maar de ruimte die je moet inleveren kun je dan niet vullen met kookapparaten. Hoewel dat natuurlijk ook weer geen must is: je kunt een kookeiland voor meer gebruiken dan alleen om te koken.
Wanneer je keuken aansluit op een open ruimte, zoals de woonkamer, kun je overwegen om een schiereiland te nemen. Het schiereiland kan dan uitsteken in de kamer en daarmee een open “scheiding” vormen tussen twee ruimten of juist de koken een beetje doortrekken naar de kamer. Je mist dan één open kant, maar kunt je keuken wel heel praktisch indelen. Daardoor hoef je niet elke keer de draaibeweging tussen je kookeiland en je aanrecht te maken, zoals dat bij een kookeiland wel gewoon is.
In sommige gevallen kan een schiereiland je juist meer opbergruimte geven als een kookeiland. Een kookeiland staat pontificaal in de keuken en moet dus een designuitstraling hebben. Daardoor komen bepaalde apparaten, zoals koelkasten of wijnkoelers niet altijd tot hun recht en moet je ze achterwege laten. Die apparaten kunnen daarentegen wel heel goed in de hoek van een schiereiland worden weggestopt, waardoor het schiereiland net wat praktischer is.

Ideeën voor een schiereiland

Een schiereiland hoeft niet per se vast te zitten aan je aanrechtblad, hoewel dat in de meeste gevallen wel gebeurt. Je kunt ook kiezen voor een schiereiland dat haaks op je aanrechtblad staat en dat aan één kant aan de muur is vastgemaakt. Je krijgt dan een praktisch werkblad dat je kunt gebruiken als eettafel of als kook- en spoelruimte. Voor de eenheid zou je het aanrechtblad van hetzelfde materiaal kunnen laten maken als het aanrechtblad van je gewone keuken.
Een schiereiland hoeft overigens niet per se van hetzelfde materiaal te zijn gemaakt als je gewone aanrecht. Je kunt bijvoorbeeld twee verschillende aanrechtbladen gebruiken om een onderscheid tussen beide onderdelen van je keuken maken.
Voor het beste effect kun je beter geen kasten boven het aanrechtblad plaatsen: dat neemt gelijk al weer ruimte weg en kan je keuken nogal opgepropt maken.

SchiereilandEen schiereiland kan een ideale keuze zijn wanneer je keuken te smal is voor een kookeiland maar te breed om er niets mee te doen. Om te voorkomen dat er een onpraktische ruimte in het midden ontstaat, kun je een klein schiereiland tegenover je fornuis of aanrechtblad maken, waardoor je handige werkruimte hebt en je keuken tegelijkertijd visueel verdeelt. Het resultaat kan heel mooi én praktisch zijn.

We presenteren een schiereiland vaak als een optie om aan te zitten. We kwamen echter een ander idee tegen: gebruik het schiereiland gewoon als werkblad of aanrechtblad en maak aan de achterkant van het schiereiland een bank. Wanneer je daar een tafel bij plaatst, creëer je een eethoek buiten je keuken, waardoor je keuken nog net wat langer oogt. Ondertussen kun je het volledige oppervlak van het schiereiland voor andere dingen gebruiken. Handig!

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel