Magnetron met meer mogelijkheden

Magnetron-met-meer-mogelijkheden

De magnetron is niet meer weg te denken. We gebruiken ‘m om kliekjes op te warmen, om snel wat te ontdooien of om gewoon te zien wat er met een ei gebeurt (probeer het eens…)

Voor die toepassing werd de magnetron echter niet ontworpen: er doen verhalen de ronde dat de eerste magnetron in een ruimtevaartlab stond. Bedoeld dus voor andere toepassingen…

Magnetrongebruik

Hoe het ook zij, inmiddels is de magnetron in bijna elk huishouden te vinden. We eten allemaal wel eens iets wat in de magnetron is opgewarmd. En hoewel we allemaal de verhalen kennen over gevaarlijke microgolven, een gebrek aan vitaminen in magnetronmaaltijden en wat dies meer zij, gebruiken we de magnetron toch elke keer weer. Het is zo gemakkelijk…

Hoe werkt een magnetron?

Wanneer we wat in de magnetron stoppen, laten we dat product onder invloed van elektromagnetische microgolfstraling opwarmen. Die straling zorgt namelijk dat watermoleculen in het gerecht gaan bewegen en daardoor ontstaat warmte.
Handig om te weten: hoe meer water er in een gerecht zit, hoe gemakkelijker je het in de magnetron kunt opwarmen.
Alleen watermoleculen laten zich echter zo snel in beweging brengen. Veel andere moleculen (en die zijn er veel meer dan watermoleculen) bewegen lang niet zo gemakkelijk. Ze worden wel warm, maar alleen omdat er bewegende watermoleculen in hun omgeving zijn. Het resultaat merk je direct: je eten wordt niet gelijkmatig warm. En een cake bakken in een magnetron is al helemaal onmogelijk…

Nieuwe techniek in magnetron

Om die problemen met opwarming te voorkomen, passen steeds meer fabrikanten van magnetrons een invertertechnologie toe. Waar magnetrons zonder deze techniek alleen op volle kracht kunnen draaien, biedt deze techniek meer mogelijkheden. De inverter kan namelijk het vermogen regelen, zodat de magnetron constant draait en een lager vermogen levert. Ter vergelijking: een ouderwetse magnetron draait voortdurend op circa 1000 Watt en schakelt af en toe even de straling uit. Omdat je eten wel ronddraait, wordt het ongelijkmatig opgewarmd. De invertertechnologie in nieuwe magnetrons zorgt daarentegen dat alleen dat vermogen wordt afgegeven wat nodig is. Dat gebeurt wel constant, dus zonder onderbrekingen. Daardoor wordt je eten gelijkmatig opgewarmd. En de technologie zorgt ervoor dat het ingestelde vermogen ook echt wordt gehandhaafd.

Als gevolg van de technologie duurt het wel iets langer voor je eten is opgewarmd, maar het is daardoor gelijkmatiger verwarmd.

Mogelijkheden van invertertechnologie

De nieuwe technologie is in steeds meer magnetrons te vinden. We vonden ‘m onder andere bij Sharp en Panasonic. Dankzij de gelijkmatige warmte kun je veel meer met je magnetron, tot slowcooking toe! Tegelijkertijd moet je wel uitkijken of de magnetron even effectief blijft als voorheen. De trend is namelijk dat de techniek steeds meer leidt tot een combistoomoven. Dat is handig, want het scheelt je ruimte. Het nadeel is echter dat een combioven groter is dan een magnetron. Dat leidt dan weer tot rendementverlies en minder warmte-effect. Dankzij de invertertechnologie kun je misschien binnenkort wel een cake bakken in je magnetron, maar voorlopig kan de technologie je oude oven nog niet vervangen!

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel