Oven kopen: welke mogelijkheden heb je?

oven-kopen-welke-mogelijkheden-heb-je

We kennen allemaal de klassieke opstelling in de keuken: een oven met kookplaat in een, meestal 90 centimeter breed en met vier kookpitten. Keukenzaken en consumenten zijn echter hard op weg om afscheid te nemen van dat traditionele model. Als je nu een oven wilt kopen, zijn er veel meer mogelijkheden. Je creativiteit bepaalt je grenzen. Maar welke mogelijkheden zijn er voor consumenten die een oven kopen?

Dubbele oven

Steeds vaker kiezen consumenten niet meer voor een oven met kookplaat, maar voor een losse oven en een losse kookplaat. Dat biedt meer flexibiliteit ten aanzien van de indeling. Bovendien hebben consumenten een voorkeur voor een oven op hoogte, zodat ze niet voorover hoeven te buigen (wat bij een oven in een fornuis wel het geval is). Dat scheelt een hoop rugklachten!
Een dubbele oven kun je in je keukenblok of in je kookeiland kwijt, maar hij neemt wel meer ruimte. Afhankelijk van het ontwerp en de functionaliteiten ben je 1 tot 2 keer de ruimte van een enkele oven kwijt.

Je kunt ervoor kiezen om een dubbele oven te kiezen over de breedte van je keuken, maar vaak komt dat de uitstraling van je keuken niet ten goede omdat een dubbele oven anderhalf keukenkastje in beslag neemt. Als alternatief kun je twee ovens boven elkaar gebruiken. Afhankelijk van waar je hem plaatst, moet je misschien alsnog bukken (of op je tenen gaan staan), maar het resultaat komt minder geforceerd over dan twee ovens naast elkaar.

Combi-oven met warmhoudlade

Deze indeling komt regelmatig voor en is geweldig als je ruimte hebt voor een hoge kast. Je kunt dan een combi-oven met warmhoudlade plaatsen, zodat je drie apparaten in een hebt en toch maar een fractie van de ruimte gebruikt. Een combi-oven bestaat uit een oven met magnetron, zodat je in feite maar een apparaat voor beide functies nodig hebt. De warmhoudlade neemt wel wat meer ruimte in dan een gewone combi-oven, maar dat wordt vergoeilijkt door de functionaliteit die je erbij krijgt.

Twee enkele ovens

In de wiskunde geldt: 2 x 1 is 2. Als het gaat om enkele ovens is dat inderdaad zo, maar twee enkele ovens is wel heel wat anders dan een dubbele oven. Een dubbele oven bestaat namelijk uit een geheel, maar bij twee enkele ovens is dat anders. Het voordeel is wel dat je de apparaten afzonderlijk zijn te bedienen – ideaal als je een grote maaltijd bereidt. Daar komt nog eens bij dat twee enkele ovens vaak beter in een keukendesign passen omdat de afmetingen exact overeenkomen met de breedte van een keukenkastje. Over het algemeen zijn ze ook nog eens gemakkelijker op een willekeurige positie in de keuken te plaatsen dan een dubbele oven (maar niets is onmogelijk natuurlijk).
Eventueel kun je nog een losse warmhoudlade plaatsen.

Kies je voor twee losse ovens, dan hoef je ze natuurlijk niet naast elkaar te plaatsen. Je kunt er ook voor kiezen om ze aan weerszijden van je fornuis te plaatsen of om ze zelfs helemaal van te scheiden. In dat laatste geval is het wel aan te raden dat je ze op dezelfde hoogte of tegenover elkaar plaatst. Dat is niet alleen handig wanneer je gerechten erin zet of wanneer je ze wilt bedienen, maar het zorgt ook nog eens voor optisch evenwicht in je keuken.

Enkele oven onder de kookplaat

Natuurlijk zit je niet aan een moderne opvatting vast. Wil je gewoon een enkele oven onder de kookplaat, dan kan dat ook gewoon. Niet elke fabrikant van keukenapparatuur biedt de mogelijkheid van een oven in dezelfde stijl (en bij voorkeur met dezelfde breedte) van de kookplaat, maar er zijn over het algemeen genoeg opties, zodat je de schouw, kookplaat en oven in een strakke verticale lijn kunt plaatsen.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel