Tweedehands keuken: wel of niet doen?

tweedehands keuken Atag-fornuis-retro

Keukens worden duurder en niet iedereen heeft evenveel te besteden. Voor sommige consumenten reden om geen nieuwe keuken aan te schaffen, voor anderen een reden om via Marktplaats op zoek te gaan naar een tweedehands keuken. Voor de twijfelaars schrijven we een keuken review: moet je wel of niet een tweedehands keuken kopen? Wat zijn de voordelen en nadelen?

Tweedehands keuken: waarom zou je?

De tijd dat mensen zich schaamden om een tweedehands keuken te kopen of te nemen, ligt al weer een tijdje achter ons. Door de crisis zijn sommige mensen aan lager wal geraakt. Andere consumenten hebben genoeg te besteden, maar kiezen liever voor een avontuurtje of voor duurzaamheid. Reden genoeg dus om eens te kijken naar een tweedehands keuken.
Want de belangrijkste reden om een tweedehands keuken te nemen, is de prijs: soms zijn tweedehands keukens spotgoedkoop en vaak zelfs helemaal gratis. Voor wie geld een overweging is, is de tweedehands keuken een ideale optie.

Tweedehands keuken ­– de voordelen

De tweedehands keuken heeft als voordeel dat hij betaalbaar of zelfs gratis. Bovendien kun je ‘m snel krijgen: wie een tweedehands keuken via Marktplaats aanschaft, kan hem vaak al binnen twee weken ophalen. Kom daar maar eens om bij een keukenzaak. Ook handig: je kunt ‘m gewoon even gaan bekijken en zit zonder opdringerige verkopers en aankoopverplichtingen. Lijkt hij je niet? Dan laat je hem staan. Ideaal!
Een laatste voordeel: hij is duurzaam, want sommige keukens gaan al na vijf jaar weg. Je koopt dan iets wat eigenlijk nog goed werkt, maar wat anders zou worden weggegooid. Zo spaar je het milieu.

Tweedehands keuken – de nadelen

Helaas zien we wel meer nadelen van een tweedehands keuken dan voordelen. Allereerst is een keuken vaak afgestemd op een specifieke situatie. Je moet dus wel bijzonder veel geluk hebben, wil je nieuwe tweedehands keuken precies in jouw situatie passen. Soms is hij een paar centimeter te groot (problematisch!!) en soms een paar centimeter te klein (niet zo erg, maar wel lastig). Ook is een tweedehands keuken natuurlijk lang niet zo schoon als een nieuwe keuken. En wat te denken van die krassen, deuken en pitten? Of van de kleur die niet helemaal bij je interieur past? Van de hangende kastdeurtjes, de moeilijk schuivende laden of de ontbrekende of slecht werkende apparatuur? Het klinkt allemaal negatief, maar vaak staat een keuken niet voor niets te koop.

Een bijkomstigheid – maar niet per se een nadeel – is dat je wel verstand moet hebben van klussen. Vaak kun je een tweedehands keuken al snel ophalen. Je moet ‘m dan wel zelf demonteren en weer aanleggen. Dat vraagt wat handigheid. Ook moet je zelf zorgen voor leidingen en elektra. Handigheid is dus vereist!

Tweedehands keuken: doen of niet doen?

Of je een tweedehands keuken koopt of gratis ophaalt, is afhankelijk van je wensen en eisen. Ben je handig, heb je het geluk dat je een goede keuken vindt of neem je het niet zo nauw? Dan is een tweedehands keuken een prima optie, hoewel hij natuurlijk nooit helemaal gratis is: je hebt materialen nodig en moet soms intern nog wat verbouwen.
Zie je te veel nadelen of ben je bang dat het niet helemaal goed komt, dan kun je beter even verder kijken. Diverse keukenzaken hebben tegenwoordig een budgetlijn met keukens vanaf € 2000. Je koopt dan dus ook voor relatief weinig geld een splinternieuwe keuken. Je hebt dan minder keuzemogelijkheden dan bij een dure keuken, maar nog altijd meer dan bij een gratis keuken. Bekijk de budgetlijn met keukens in de showroom.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel