Waar op letten bij aanschaf koelkast?

Waar-op-letten-bij-aanschaf-koelkast

De keus voor een bepaald type koelkast en het merk hangt af van uw wensen en persoonlijke situatie. Om de beste aankoop te kunnen doen, geven we u hieronder enkele tips waar u op kunt letten.

  • Hebt u veel of weinig koelruimte nodig? Een koelruimte van 50 liter biedt ruimte aan een doorsnee voorraad frisdrank, zuivelproducten, vleeswaren en kliekjes voor één persoon.
  • Wilt u een vriesgedeelte geïntegreerd in uw koelkast of hebt u een aparte vriezer? Wanneer u een geïntegreerd vriesvak wilt, dan hebt u de keus uit het aantal sterren. Vriesvakken met 1 ster dienen slechts voor het invriezen van ijsblokjes. In vakken met 2 sterren kunt u bevroren levensmiddelen een aantal dagen bewaren, bij 3 sterren een aantal weken. Met 4 sterren kunt u levensmiddelen niet alleen bewaren maar ook invriezen.
  • Wilt u gebruik maken van handige extra’s, zoals een watertap installatie? Of de functie Antibacteria die bacterievorming tegengaat in uw koelkast? Een flessenrek zoals bij de koel-vriescombinaties van Samsung, of luchtcirculatie zodat in de hele koelruimte een constante temperatuur gegarandeerd wordt?
  • Welke energieklasse kiest u? Dit wordt weergegeven op het energielabel. Hoe hoger de klasse, des te energiezuiniger de koelkast. De meest zuinige koelkasten hebben een energieklasse A+++. Een dergelijke koelkast zal vaak duurder zijn in aanschaf, maar op basis van de besparing zult u dit verschil uiteindelijk terug verdienen.
  • Een kleine koelkast is nog altijd energiezuiniger dan een grote koelkast. Laat u niet misleiden door het energielabel, want dit geeft het verbruik per liter aan. In absolute zin kan het verbruik van een grote koelkast veel hoger liggen dan een kleine koelkast. Maar, een te kleine koelkast die overvol is, is ook niet aan te raden. Dit biedt niet de optimale bewaaromstandigheden voor uw voedingswaren.
  • Komt uw koelkast in een open keuken? Dan is het geluid wat uw koelkast produceert van groter belang dan wanneer uw koelkast in een gesloten keuken zou staan. Voor een open keuken wordt aangeraden een apparaat te kiezen dat niet meer dan 50 decibel produceert. Van elke koelkast staat aangegeven hoeveel decibel er wordt geproduceerd. Een vrijstaande koelkast maakt in ieder geval altijd meer lawaai dan een ingebouwde koelkast.
    Het aantal decibellen zegt niet alles over de geluidsbeleving. Toonhoogte en trillingen spelen een minstens net zo belangrijke rol. Zo weten we onder meer dat koelvrieskasten met een no-frostsysteem vervelender geluiden produceren dan koelvrieskasten zonder een automatisch ontdooisysteem.
  • Zijn de rekjes en bakjes in de koelkast stabiel en in hoogte verstelbaar?
  • Komt uw koelkast vrij te staan en past het design in uw keuken? Er zijn prachtige koelkasten in geborsteld staal verkrijgbaar bijvoorbeeld. Een aanwinst voor iedere moderne keuken.
  • Kunt u uw koelkast goed schoonmaken, of zijn er lastige plekken?
  • Zitten de handgrepen en thermostaatknoppen op een goed te bereiken plek?
  • Liggen de grepen en knoppen goed in uw hand?
  • Gaat het openen van de deur makkelijk?
  • Is de draairichting van uw deur logisch en kan dit nog veranderd worden? Of wilt u naar beide kanten kunnen openen? Sharp heeft daar dé oplossing voor bedacht: de Dual Swing Door. De Dual Swing Door kan te allen tijde zowel naar links als naar rechts geopend worden. Ideaal als je koelkast niet in een hoek staat.
  • Wilt u de temperatuur van uw koel-vriescombinatie van buiten af kunnen lezen?
  • Kunt u flessen rechtop in het koelgedeelte plaatsen? Pelgrim heeft bijvoorbeeld koelkasten met een half inklapbaar plateau zodat hoge flessen een plek kunnen krijgen.
  • Waar komt uw koelkast te staan en welke klimaatklasse hebt u nodig? Niet elke koelkast kan staan op een plek waar het ’s winters koud wordt en zomers heet. Kies daarom een koelkast met de juiste klimaatklasse.
    Fabrikanten van koelkasten hanteren de volgende klimaatklassen:
SN (subnormaal) Geschikt voor omgevingen van 10 – 32 graden
N (normaal) Geschikt voor omgevingen van 16 – 32 graden
ST (subtropisch) Geschikt voor omgevingen van 18 – 38 graden
T (tropisch) Geschikt voor omgevingen van 18 – 43 graden
SN – ST (subnormaal tot subtropisch) Geschikt voor omgevingen van 10 – 38 graden
SN – T (subnormaal tot tropisch) Geschikt voor omgevingen van 10 – 43 graden

 

Lees ook onze andere artikelen over Koelkasten:
Koelkasten

Waar op letten bij aanschaf koelkast

Technologische ontwikkelingen bij koelkasten

Energie besparen met uw koelkast

Innovaties in koelkasten

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel