Welke keukenstijl past bij jou?

Je vangt een stijl gemakkelijker in beelden dan in woorden. Hoe vaak gebeurt het immers niet dat jij een keuken modern vindt, terwijl het eigenlijk gewoon een nieuwe traditionele keuken is? Je kunt wel dol zijn van een bepaalde stijl, maar weet je eigenlijk wel welke stijl je zelf in de keuken hebt? Onze stijlgids bevat een overzicht van 12 verschillende keukenstijlen. En soms lijken ze meer op elkaar dan je denkt …

landelijke keukenstijlDe boerderijkeuken (landelijke keuken)

Boerderijen associëren we met ambachtelijkheid, landleven en romantiek. Geen wonder dus dat we bij een boerderijkeuken denken aan een warme en landelijke keuken die vooral functioneel en comfortabel moet zijn.
De landelijke keuken valt op door open schappen, brede gootstenen, een klassieke vloer en een grote keukentafel. Boerderijkeukens komen dan ook vooral tot hun recht in ruime woningen.

 

Rustieke keuken

Rustieke keukens vallen op door elementen die doen denken aan “slijtage” en ruigheid. Niet direct de begrippen waarmee je een keuken associeert, maar absoluut hip gezien de toenemende populariteit.
Rustieke keukens vallen op door het gebruik van hout, stenen en vintage elementen. De keukens hebben donkere kleuren, variërend van donkerbruin tot dieprood en roepen een soort cowboygevoel op.

Moderne keukenstijlModerne keukens

De betekenis van de term “moderne keuken” verschilt nogal. Wat de een modern vindt, vindt een ander juist helemaal niet zo modern. We proberen toch een definitie te vinden: moderne keukens hebben vaak kasten zonder lijst, bevatten minimalistische elementen, vallen op door hun horizontale lijnen en glanzen volop. Ze hebben, in tegenstelling tot hedendaagse keukens, weinig franjes.

 

Keukenstijl Traditionele-keukensTraditionele keukens

Nog zo’n term: traditionele keukens – hoe herken je die?
Traditionele keukens vallen op door hun details, zoals bogen, decoratieve lijsten en gedetailleerde kasten. Een traditionele keuken heeft een traditionele uitstraling met antieke elementen, zoals gedraaide poten en zuilen. Om het helemaal af te maken heeft een traditionele keuken vaak een kandelaar. Denk aan vervlogen tijden, regenten en rust.
En wees niet bang: een traditionele keuken is wat anders dan een ouderwetse keuken.

Hedendaagse keuken

Het verschil tussen “modern” en “hedendaags” is niet zo groot. Waarom er dan toch onderscheid wordt gemaakt tussen moderne en hedendaagse keukens? Waarschijnlijk omdat iemand een bepaalde stijl “modern” is gaan noemen, waarna er een nog modernere stijl werd geïntroduceerd. Daar moest toen weer een andere naam voor worden bedacht …
Hedendaagse keukens zijn vaak net zo minimalistisch en glimmend als moderne keukens. In tegenstelling tot in moderne keukens staan in hedendaagse keukens kleurrijke vormen en afwerkingen centraal. Er is bovendien ruimte voor elementen uit andere stijlen, waardoor de keuken een beetje met zijn tijd kan meebewegen (handig, want dan hoeven we voorlopig geen nieuwe naam te bedenken voor nóg modernere keukens).

Tussenstijlen

Niet alles is in één woord te vatten. Daarom zijn er ook tussenstijlen. In het buitenland spreekt men over een “transitionele keuken”, maar die term kennen we in Nederland niet.
Een keuken in een tussenstijl is eigenlijk een soort “gulden midden”. De keuken heeft de warmte van een traditionele keuken, maar ook de simpele lijnen uit hedendaagse keukens.
Je hebt dus eigenlijk een keuken die van meerdere stijlen iets bevat. Handig, want je hoeft dan niet je hele huis in te richten volgens een bepaalde stijl waarmee je niet zo veel hebt. (En het scheelt ook nog eens een discussie met je partner over wat je nu eigenlijk wilt.)

Keukenstijl ambachtelijke keukensAmbachtelijke keuken

De ambachtelijke keuken ontstond aan het begin van de vorige eeuw in reactie op een stijl vol tierelantijntjes en overbodige accessoires. Inmiddels komen we de keuken niet zo veel meer tegen, behalve in oude woningen. Je vindt in de ambachtelijke keuken veel hout en handgemaakte kastjes en tegeltjes. Vanwege de houtkleur zien ambachtelijke keukens er vaak een beetje gedateerd uit. In keukenzaken vind je ‘m niet meer. Wil je toch een ambachtelijke keuken, dan ben je aangewezen op een meubelmaker.

 

Keukenstijl cottageCottage keuken

De cottage keuken kennen we als term niet echt in Nederland, maar onze zuiderburen weten er meer over te vertellen. Cottage keukens vallen op door hun knusheid en pretentieloosheid. Ze zijn puur bedoeld om gemak en eenvoud te bieden en roepen het gevoel op van een onbezorgd leven – het ultieme vakantiegevoel, zeg maar. Cottage keukens vallen op door hun pasteltinten en oude materialen. De houten vloer roept een gevoel van rust op, terwijl de kleurrijke accenten wat leven in de brouwerij moeten brengen.

 

Keukenstijl klassieke keukensKlassieke keuken

Naast de traditionele keuken, landelijke keuken en ambachtelijke keuken kennen we de klassieke keuken. Maar wat klassiek nu precies betekent, verschilt per persoon. Klassieke keukens hebben in elk geval gemeenschappelijk dat ze een wittint hebben, variërend van echt wit tot off-white en room. Ze vallen op door simpele details. Zwarte elementen, zoals het aanrechtblad en de stoelen, moeten het geheel contrastrijk en spannend maken.
Klassieke keukens worden vaak persoonlijk gemaakt met hedendaagse en traditionele accessoires. Een klassieke keuken kan bovendien breed worden ingericht: je kunt kiezen voor een antieke hanglamp of juist voor industriële verlichting. Klassieke keukens hebben veel te bieden – vandaar dat ze nog steeds zo populair zijn.

 

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel