15 keukentrends voor 2016

keukentrends 2016

Het jaar 2016 is nog geen week oud. Tijd dus om de balans eens even op te maken voor het nieuwe jaar. Wat kunnen we verwachten en welke keukentrends gaan we zien in 2016? We zetten er 15 voor je op een rijtje.

Keukentrends voor 2016

Dus … 15 keukentrends voor 2016. Klinkt indrukwekkend, niet? We moeten zeggen dat je lang niet alle trend even duidelijk gaat terugzien in keukenzaken. Een trendoverzicht is immers ook voor een deel een slag in de lucht. En soms willen visionairen ons doen geloven dat je iets écht niet mag missen, terwijl het echte succes van zo’n ontwikkeling uitblijft. Daar komt ook nog eens bij dat je niet elke trend in elke keukenstijl kunt toepassen. Stel je voor dat je ze alle 15 in je nieuwe keuken wilt: dat zou geen succes worden!
Dat we dus alle 15 keukentrends voor 2016 voor je op een rijtje zetten, is geen garantie voor het succes ervan – en evenmin een aanbeveling. Ze kunnen je echter wel helpen om de koers voor je nieuwe keuken te bepalen. Bovendien laten ze zien wat er speelt in de hoofden van keukenverkopers en keukenontwerpers. Doe er dus je voordeel mee!

Keukentrend 1: keukenkastjes in twee kleuren

Een spraakmakende trend is de introductie van keukenkastjes met twee kleuren. Kun je ze niet kopen in de winkel, dan kun je ze altijd nog zelf schilderen. Zorg dat de bovenkastjes een witte of neutrale kleur hebben, zodat je een opgeruimd en tijdloos gevoel in de keuken ontwikkelt. Leef je vervolgens lekker uit op de onderkastjes en kies voor een houttint of voor diepere kleuren. Het zal even wennen zijn, maar zo kun je twee verschillende stijlen in je keuken halen. Geen gek idee!

Keukentrend 2: Stoffen van buiten

Stoffen voor buitenstoelen en andere buitentoepassingen zijn steeds moeilijker te onderscheiden van stoffen voor binnenmeubels. Het gebeurt dan ook regelmatig dat ze worden toegepast in huis in plaats van erbuiten. Toegegeven, dat gebeurt vooral door creatievelingen die graag eens een andere richting inslaan. Je kunt het natuurlijk gerust eens proberen voor je keukenstoelen.
Voordeel: stoffen voor buitenstoelen zijn heel duurzaam en kunnen dan ook jaren mee op de meubels in je keuken die toch heel wat te lijden hebben.

Keukentrends voor 2016Keukentrend 3: Keukenapparaten van gekleurd roestvrij staal

We kennen allemaal de keukenapparaten van glanzend of mat roestvrij staal: apparaten in een grijstint die in sommige keukens prachtig tot hun recht komen, maar die in andere keukens compleet misstaan. Daarom zijn er tegenwoordig ook keukenapparaten van gekleurd roestvrij staal. Steeds meer mensen raken wel een beetje uitgekeken op het glanzende rvs en willen daarom eens wat anders, zoals zwart. LG introduceerde een nieuwe Black Stainless-collectie en Whirlpool kwam met Sunset Bronze. Daar moeten kansen voor zijn!

Keukentrend 4: Extra grote tegels

We kennen allemaal al de grote tegels op wanden en vloeren: tegels van minimaal 30 x 30 centimeter en soms zelfs van 60 x 60 centimeter. Tegelzetters sjouwen zich een breuk en moeten ook nog eens zorgen dat alles vlak zit.
Verwacht dit jaar de extra grote tegels. Benieuwd hoe groot die zijn? Hou je vast: 75 x 150 centimeter! Het zal wat kosten – in elk geval de rug van je tegelzetter.

Keukentrend 5: Diepe keukenlades

Veel consumenten hebben een chronisch tekort aan opbergruimte in de keuken. Daarom speelt die opbergruimte een grote rol tijdens keukenrenovaties. We kennen al lange tijd de diepe keukenlades als vervanging van de onderkastjes in de keuken. Inmiddels zijn de lades dieper én betaalbaarder geworden. Met losse inzetstukken en verdeelelementen kun je ze vervolgens helemaal naar wens indelen, zodat je er je pannen en gebruiksartikelen allemaal in kwijt kunt.
Er zijn zelfs slimme oplossingen voor hoekladen en laden onder kookplaten en gootstenen bedacht. Dat zit wel goed dus!

Keukentrend 6: Banketzalen

Ken je die oude banketzalen uit kastelen en landhuizen? Niks voor een doorsnee burgerkeuken in een doorsnee burgerwijk. Laat staan dat je er de ruimte voor hebt …
Toch zijn er steeds meer consumenten die niet langer hun broodje achter de tv willen eten. We gaan deze trend niet in volle omvang terugzien, maar verwachten wel dat er steeds meer mensen een “formele” eetkamer inrichten. Trefwoorden: stijlvol, elegant, exclusief en ontspannend.

Keukentrend 7: Specialistische apparaten

Nu de koopkracht aantrekt en veel consumenten toch wel aardig wat te besteden hebben, wordt er ook weer meer geïnvesteerd in luxe. Men kiest voor luxe apparaten, zoals stoomovens – die ook nog eens beter en gezonder werken dan magnetrons. Dan zijn er nog de warmhoudlades, die zorgen dat je gerechten warm blijven. Om het maar niet te hebben over al die andere apparaten, zoals luxe koffiezetapparaten, die je meer comfort bieden. Tegen meerprijs uiteraard.

Keukentrend 8: Kookeilanden voor werkpaarden

Kookeilanden bieden comfort en extra werkruimte. Inmiddels hebben we de eisen echter al weer bijgesteld en moeten ze nog veel meer kunnen. Diepe opslagruimten, extra spoelbakken en zitruimte zijn dus onmisbaar – al was het alleen maar omdat we met de tijd mee willen. Kookeilanden nemen dus een steeds socialere plaats in de moderne keuken in en vormen een knooppunt in ons drukke leven.

Keukentrend 9: Multifunctionele keukens

Keukens worden weer open – en dat gaat steeds verder. Alle meubels die worden gebruikt om een ruimtelijke indeling te creëren, zoals kastenwanden en overgrote apparaten, verdwijnen. Daardoor ontstaan open en flexibele ruimten die je voor meerdere doeleinden kunt gebruiken. Het hoeft niet minimalistisch te zijn, als je indeling maar minimalistisch is.

Keukentrend 10: Open keukens vol ruwe materialen

Het bombastische is uit de keuken: alles wordt eenvoudiger en opener. Daardoor ontstaan deels de bovengenoemde multifunctionele keukens. Door ruwe, natuurlijke materialen toe te voegen, wordt het geheel ook nog eens meer back to basic.

Keukentrend 11: Verrassende achterwanden en aanrechtbladen

Je kunt natuurlijk op safe spelen en kiezen voor een aanrechtblad van graniet met witte tegeltjes. Soms is dat echter te saai. Kies eens voor een andere combinatie, zoals een achterwand van bakstenen en een aanrechtblad van beton, of voor een slagersblok met een achterwand van gele keramische tegels.
Kies wel een combinatie die bij elkaar past: bakstenen en beton geven een wat industriële uitstraling, maar kunnen prima gecombineerd worden. Je kunt de rest natuurlijk prachtig opvrolijken met de juiste accessoires.

Keukentrend 12: Speciale keukenfuncties

Soms heeft een keuken een speciaal element nodig dat ‘m transformeert van een nuttige ruimte tot een gezellige of heel karakteristieke ruimte. Dat kan door middel van kunst of door speciale verlichting. We kwamen op internet zelfs een keukentafel op zwenkwielen tegen. Het moet je stijl zijn, maar het is wel handig wanneer je een keer een feestje wilt organiseren (of wanneer je de tafel gewoon met gerechten en al naar de kamer wilt rijden).

keukentrends 2016

Keukentrend 13: Witte keukens met een twist

Je kunt een keuken zo wit maken als je wilt. Een witte keuken is immers niet per se heel saai of ouderwets. De komende jaren zullen we nog veel witte keukenmuren en keukenkastjes – en in veel gevallen zelfs witte aanrechtbladen – tegenkomen.
Maar: een keuken is geen ziekenhuis. Het mag er dus best een beetje spannender uitzien. Je kunt je witte keuken dan ook opvrolijken met slimme en kleurrijke details. Kies voor een schildering op de zijkant van je witte kookeiland, gebruik kleurrijke tegels of zet een metershoge kast neer.

Keukentrend 14: Een mix van moderne materialen

Soms wil je iets levendigers hebben dan die (saaie) witte keukenkastjes en granieten aanrechtbladen. Ga met de tijd mee en verwerk verschillende moderne materialen, afwerkingen en kleuren. Kies voor een aanrechtblad van hout, zeepsteen bij het fornuis en marmer bij de kookplaat. Of kies wel voor graniet, maar voeg er glimmende materialen, zoals koper, messing en (roestvrij) staal aan toe. Je bent wellicht een early adopter, maar deze trend gaan we veel meer tegenkomen.

Keukentrend 15: Dramatische muren

Een keuken is een woonruimte. Je mag ‘m dus best een beetje karakter geven. Wat dacht je ervan om een muur (of meerdere muren) eens flink op te tuigen? Dramatische muren worden helemaal hip. Maar voordat je het te bont maakt: kies gewoon eerst voor een muur in een accentkleur. Dit kan de muur tegenover de keuken zijn of de muur waarop je al je memo’s hangt. Veel consumenten passen deze trend al min of meer toe, maar hij moet nog echt ingeburgerd raken. Dat zou dit jaar zomaar kunnen gebeuren!

 

 

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel