3 trends op het gebied van inductiekoken

3-trends-op-het-gebied-van-inductiekoken

Onlangs schreven we een artikel over de verschillende kooktechnieken waaruit je kunt kiezen. In dat artikel schreven we dat koken op inductie, kortweg “inductiekoken”, heel efficiënt is. Geen wonder dus dat inductiekoken steeds populairder wordt. Fabrikanten van kookplaten komen bovendien met steeds meer innovaties. In dit artikel bespreken we 3 handige trends op het gebied van inductiekoken.

Hoe werkt koken op inductie?

Een inductiekookplaat werkt met een elektromagnetisch veld. Daarop zet je pannen met een speciale magnetische bodem. Zodra je de kookplaat inschakelt, genereren elektrische spoelen een magnetisch veld van 25 tot 100 kilohertz onder de pan. Daardoor ontstaat een wervelstroom in de pan die direct wordt omgezet in warmte. Zodra je een pan van de kookplaat haalt, wordt het elektromagnetische contact verboden en stopt de kookplaat met verwarmen. Als je kookt op inductie, kook je dus met behulp van magneten.
Het voordeel van koken op inductie is dat het heel efficiënt is: alleen de pan wordt verwarmd, waardoor er geen restwarmte verloren gaat. Daar staat tegenover dat je wel speciale pannen moet aanschaffen. Pannen zonder speciale inductiebodem zullen nooit goed werken, met alle gevolgen vandien voor je gerechten…

Trends op het gebied van inductie

Nog steeds is koken op gas het goedkoopst. Gas lijkt echter op te raken, terwijl een inductiekookplaat op wat energie na geen natuurlijke bronnen gebruikt. Ook is de prijs van inductiekookplaten in de loop der jaren flink gezakt. Daarom wordt koken op inductie steeds populairder. De volgende technologische trends spelen ook een belangrijke rol.

Inductiekookplaten worden slimmer en zuiniger

Een inductiekookplaat trekt, zoals je in ons artikel over kooktechnieken kon lezen, best heel wat energie uit de meterkast om op te warmen. Zodra je de kookplaat inschakelt, krijgt-ie een boost van meer dan 3500 watt. Daardoor kun je razendsnel bakken en braden. De enorme hoeveelheid energie die in het begin even nodig is, wordt dan ook ruimschoots gecompenseerd door het snelle bak- en braadproces. Veel inductiekookplaten kunnen tegenwoordig worden voorgeprogrammeerd, waardoor ze echt alleen de energie verbruiken die nodig is. Na een bepaalde tijd schakelt de kookplaat uit om te voorkomen dat je eten aanbrandt en dat je te veel onnodige energie verbruikt.
Ook de “Stop and Go”-functie bespaart energie: met deze functie “pauzeer” je even het kookproces, zodat je kunt weglopen zonder dat je eten aanbrandt. handig!

Flexibele kookpitten

Zoals je hierboven al kon lezen, wordt een kookpit op een inductiekookplaat uitgeschakeld zodra je de pan er vanaf haalt. Eén spoel verwarmt één pan. Zat je vroeger echt aan één pit vast, tegenwoordig kun je de spoelen van de pitten aan elkaar koppelen, waardoor grotere pitten ontstaan. Daardoor kun je dus flexibeler koken: bepaal zelf hoe groot de kookpitten moeten zijn en waar je je grote en kleine pannen neerzet. Sommige kookplaten bieden zelfs de mogelijkheid om alle kookpitten in één keer op te warmen!

Specifieke accessoires

Toen koken op inductie nog in de kinderschoenen stond, was het best lastig om er de handen van kookprins(ess)en voor op elkaar te krijgen. Mensen die graag wilden wokken, moesten toch echt een gaskookplaat nemen, want wokken op inductie was onmogelijk.
Tegenwoordig is dat anders: veel merken introduceren specifieke accessoires voor de inductiekookplaat. Zo zijn er teppan yaki-bakplaten, grill-bakplaten en speciale kookplaten met wokfunctie. Zelfs doorgewinterde koks nemen tegenwoordig een inductiekookplaat omdat ze er meer mee kunnen dan vroeger. En nu die trend eenmaal is ingezet, kunnen we ongetwijfeld meer introducties en innovatieve ontwikkelingen verwachten!

 

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel