5 tips om je keukenla slim in te delen

Slim je keukenla indelen - detail bestekla

De keuken is niet meer wat hij geweest is: we brengen er weer meer tijd door dan voorheen, maar bewaren er ook nog eens meer dan ooit. Hadden we vroeger de voorraadkast, tegenwoordig hebben we voorraadladen. En sinds keukens zonder bovenkastjes trendy zijn, moeten we ook nog eens proberen meer te doen met minder opbergruimte. Hoe doen we dat? KeukenErvaringen.nl zet een slimme keukenindeling voor je op een rijtje, zodat je vanaf nu orde en rust in je keukenladen hebt.

Het probleem van de keukenla

Keukenladen zijn vaak grote en diepe ruimten waarin je van alles en nog wat probeert op te ruimen. Een gemiddelde consument bergt in de keukenla bestek, kruiden, pannen en bonnenboekjes op. Er zit dus geen enkele logica in hoe we de keukenladen gebruiken. Bovendien gebeurt het opbergen vaak nog inefficiënt ook: pannen nemen veel ruimte in maar laten door hun ronde vormen ook veel ruimte onbenut. En soms knikkeren we ook gewoon iets in de la om er maar vanaf te zijn. Gelukkig komen keukenzaken en keukenfabrikanten steeds vaker met handige oplossingen, zoals keukenladen die je zelf kunt indelen en losse systemen waarmee je zelf vakken in je keukenla kunt maken. Of je nu wel of niet gebruikmaakt van die systemen: volg de onderstaande tips om je keukenladen slimmer en efficiënter te gebruiken.

De bestekla

„Klinkt logisch!”, denk je. En dat is het ook: met een speciale bestekla weet je altijd waar je je bestek moet zoeken en grijp je niet zo snel meer mis. Toch gebeurt het maar wat vaak dat die bestekla na verloop van tijd wordt gebruikt voor veel andere dingen: om aanstekers en flessenopeners op te ruimen of om doktersrecepten te bewaren. En hoeveel consumenten bewaren er niet hun huishoudportemonnee? Het kan allemaal, maar deel je bestekla zo in dat al je bestek er veilig en efficiënt is opgeborgen, maar dat er voor andere voorwerpen geen plaats is. Met speciale schotjes of bakjes kun je alle ruimte optimaal benutten en houd je misschien toch nog ruimte over voor dat doktersrecept, maar dan toch net wat efficiënter…
En wat moet je met de messen? Die kun je natuurlijk ook gewoon in je bestekla kwijt. Dat is vaak echter onveilig en kan er ook nog eens voor zorgen dat je messen bot worden. Plaats een speciale messenhouder in je bestekla, dan is dat probleem ook uit de wereld.

Slim je keukenla indelen - detail bestekla

De kookpannenla

De keukencarrousel doet het tegenwoordig niet zo goed meer. In plaats daarvan kiezen veel consumenten voor een keukenla. Maar een slecht geordende keukenla is een drama: zodra je ‘m lostrekt, vliegen de pannen en deksels je om de oren. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook speciale lade-indelingen voor pannenladen. En met een speciale antislipmat voorkom je dat je pannen gaan schuiven en krassen!

De voorraadla

Veel keukens hebben een speciale la met kruiden, olijfolie, koffiepads en andere voor de hand liggende producten. Maar met een beetje pech begint er wat te lekken of gaat alles door elkaar schuiven. Het gevolg: een grote puinhoop.
De betere keukenzaken verkopen speciale voorraadladen of losse indelingen die je in deze laden kunt plaatsen. Is dat geen ideale oplossing of kost het je te veel? Kies dan voor vershoudbakjes, zodat je de la toch efficiënt in kunt delen. Denk nog eens na over hoe vaak je bepaalde producten gebruikt. Heb je de olijfolie toch minder vaak nodig dan je dacht? Zet ‘m dan gewoon in je voorraadkast. Dat levert weer ruimte en rust in je keukenla op!

De serviesla

De serviesla is redelijk nieuw in keukenland. Hij vervangt de bovenkastjes waarin je altijd je borden, soepkommen en gebaksschotels had staan. Serviesladen zijn tegenwoordig in veel keukenmodellen wel te verkrijgen. Eventueel kun je ook losse bordenhouders kopen waarin je alle borden stapelt. Die bordenhouders zijn wel handig: gebruik je ze niet en gooi je de la te hard dicht, dan kun je scherven opvegen. Stapel de borden niet tot aan het randje en zorg dat de stapels die naast elkaar staan ongeveer even hoog zijn: zo kunnen ze niet gaan schuiven en houd je ze het langste heel.

De afvalla

De afvalla is een handige uitvinding: hij is bedoeld om al je afval in op te bergen en neemt de rol van de oude prullenbak over. Dat scheelt weer wat ruimte in je keuken. In de afvalla kun je eventueel je eigen prullenbak zetten, maar beter nog zijn de speciale compartimenten waarin je al handig je afval kunt scheiden. En een la kan soms meer afval kwijt dan een normale prullenbak.
Leeg de la wel regelmatig: rottend fruit en scherpe uien kunnen je bedwelmen wanneer je de la lostrekt. Bovendien trek je er sneller ongedierte mee aan dan met een gewone prullenbak. Tenzij je natuurlijk voor een compartiment met deksel kiest.
Wil je helemaal het summum? Kies dan voor elektrische ondersteuning: zo kun je de la openen met volle handen. Handig!

 

 

 

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel