5 tips voor een goede afzuigkap

goede-afzuigkap

Als je een keuken koopt, kies je daar meestal een goede afzuigkap bij. Daar hoef je ook niet al te veel over na te denken, want dat doet een (goede) verkoper wel voor je.Als je echter alleen een nieuwe afzuigkap wilt, komt er wat meer kijken. In dit artikel geven je 5 tips voor een goede afzuigkap.

Tip 1 – Je keukenopstelling is bepalend

Als je een nieuwe afzuigkap voor je keuken wilt, moet je allereerst rekening houden met de opstelling van je keuken. Wie een kookeiland heeft, heeft hele andere mogelijkheden dan iemand met een wandkeuken. Omdat wandkeukens het oudst zijn, zijn de afzuigkappen voor die keukens ook het verst ontwikkeld. De afzuigkappen voor kookeilanden zijn echter wel aan een opmars bezig. En tegenwoordig zijn er ook universele oplossingen, zoals downdrafts. Laat je dus goed informeren en kies voor een afzuigkap die past bij je keukenopstelling én die effectief is.

Tip 2 – Bedenk hoe je kookdampen wilt afvoeren

Het is al weer even geleden dat de afzuigkap met een uitgang naar buiten populair was. Inmiddels zijn er hele nieuwe oplossingen, zoals recirculatieafzuigkappen. Daar komt nog bij dat er ook steeds meer wettelijke bepalingen op het gebied van afzuigkappen komen.
Afhankelijk van hoe je kookdampen wilt afvoeren, kun je uit één van de twee mogelijkheden kiezen: afvoer naar buiten of recirculatie.
Op dit moment werken de recirculatiesystemen nog niet probleemloos. We verwachten echter wel dat ze de toekomst hebben. Bovendien hebben ze als voordeel dat je niet hoeft te boren door (buiten)muren. Da’s wel handig…

Tip 3 – Denk aan de toevoer

Een afzuigkap moet afvoeren, maar er is geen afvoer zonder toevoer. Om een afzuigkap efficiënt te laten werken, moet er dus voldoende lucht worden aangevoerd. Wanneer dat niet het geval is, zal de afzuigkap op minder vermogen draaien. Daardoor blijven luchtjes en kookdampen in huis hangen.
Zorg dus voor goede toevoer en kijk naar de specificaties van je nieuwe afzuigkap. Eventueel kun je extra toevoer regelen door een rooster te plaatsen of door een deur of raam open te zetten. In de winter is dat niet zo handig. Overweeg dus alle specificaties goed voor je begint!

Tip 4 – Zorg dat-ie past

Als je kiest voor een nieuwe afzuigkap, is het wel handig om te kijken of je het bestaande afvoerkanaal kunt gebruiken. Als dat niet zo is, moet je nieuwe gaten boren.
Kijk daarom goed naar de diameter van de bestaande afvoerleiding en naar de aansluiting van de nieuwe afzuigkap. Alleen met de juiste diameter voorkom je rendementsverlies en geluidsoverlast. Let daarnaast ook op de leidingen. Een gladde leiding bevordert de afvoer en dus het rendement. Hoe meer bochten er komen, hoe lager het rendement van een afzuigkap is.

Tip 5 – Houd rekening met de omvang van je kookplaat

Een afzuigkap kies je niet alleen omdat hij mooi is of omdat hij veel vermogen heeft. Nee, een afzuigkap moet ook afgestemd zijn op de grootte van je kookplaat. Zorg dat de afzuigkap minstens zo breed is als je kookplaat. En hoe hoger hij hangt, hoe breder hij moet zijn om alle dampen efficiënt te kunnen afvoeren.

 

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel