Aankoop keuken annuleren: kan dat?

Keuken-annuleren

Het zal je maar gebeuren: je hebt een nieuwe keuken gekocht en wilt deze door omstandigheden annuleren. Kan dat? In dit artikel bespreken we of het mogelijk is om de aankoop van je nieuwe keuken te annuleren.

Terugkomen op je aankoop: annuleringskosten

We schreven het al eens: je bent echt niet de eerste persoon die een keuken koopt en terug wil komen op de aankoop. Dat is mogelijk zolang de keuken nog niet is afgeleverd. Er is echter wel een bezwaar: wanneer je de aankoop van je nieuwe keuken annuleert, moet je misschien annuleringskosten betalen. Of je wel of niet annuleringskosten moet betalen is afhankelijk van je koopcontract, het moment waarop je de aankoop annuleert en de coulance van je keukenverkoper. Wanneer je annuleringskosten moet betalen, bedraagt dat al snel 30% van je aankoopbedrag. Als je de keuken niet hebt gekocht bij een CBW-erkende keukenzaak kan dat percentage nog hoger liggen. Lees het hele artikel hier

Keukenzaak komt afspraken niet na

Of je wel of geen annuleringskosten moet betalen, is eigenlijk vooral afhankelijk van of je de aankoop annuleert, omdat je er zelf vanaf wilt zien of omdat de keukenzaak zijn afspraken niet nakomt. Die redenering is niet helemaal waterdicht: keukenzaken timmeren hun contracten vaak zo dicht dat jij al snel de dupe bent. Toch zijn er wel redenen waarom je geen annuleringskosten zou hoeven te betalen. De Jurofoon zet in dit artikel een paar redenen op een rijtje.

Eén van de situaties waarin je waarschijnlijk geen annuleringskosten hoeft te betalen, is wanneer de keukenzaak zijn afspraken niet nakomt. Stel dat je een keuken koopt en een exacte leverdatum met de verkoper afspreekt. Wanneer de keuken niet op die datum wordt geleverd, kun je stellen dat de keukenverkoper zijn afspraken niet nakomt. In dat geval kun je de koopovereenkomst ontbinden zonder dat de keukenzaak je daarvoor kan bestraffen.
Dat geldt echter niet wanneer je een keuken koopt en bij benadering een leverdatum afspreekt, bijvoorbeeld “zo’n 6 weken na de aankoopdatum”. In dat geval is de afspraak te vaag en kun je de keukenverkoper daar niet voor laten boeten. Een jurist of rechter zal je zelfs adviseren om de keukenzaak nog een redelijke kans te geven. Pas wanneer de keukenzaak ook dan verzuimt om je keuken te leveren, kun je hem in gebreke stellen.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel