Aanrechtblad: kies de juiste hoogte

Juiste-werkbladhoogte

De hoogte van je aanrechtblad is erg belangrijk. Een te laag aanrechtblad zorgt voor rugklachten en een te hoog aanrechtblad kan weer problemen in je schouders veroorzaken. Hoe kies je dan het juiste aanrechtblad en hoe voorkom je klachten? In dit artikel geven we je wat tips.

Standaard aanrechtblad of maatwerk

Een gewoon aanrechtblad is vaak circa tussen de 90 en 95 cm meter hoog. Die afmeting is gebaseerd op de gemiddelde lengte van keukengebruikers en in veel gevallen gewoon goed. Lange of juist korte mensen hebben echter moeite met zo’n standaard aanrechtblad. Dat kan worden opgelost door bij de aanschaf van je keuken goed na te denken. Ga eens in de showroom achter een keuken staan en bedenk of deze hoogte wel geschikt is. Niet? Dan kan de keukenzaak de keukenkastjes wellicht hoger plaatsen of juist lager. In het ideale geval gebeurt dat met behulp van de stelpoten en in een minder ideaal geval moet er een stukje van de plint onder de keuken worden weggezaagd. In het allerslechtste geval moet je een maatwerkkeuken. Dat heeft veel voordelen, maar kost je vaak ook veel meer geld. Hoewel er keukenzaken zijn die maatwerkkeukens voor de prijs van een standaardkeuken kunnen bieden.

Overwegingen voor een aanrechtblad op de juiste hoogte

Voor je überhaupt kiest voor een aangepaste hoogte is het wel handig om even goed na te denken. Stel dat je huishouden uit een lang en een kort persoon bestaat: wie kookt er het meest? Wie is het meest actief in de keuken? Neem de lengte van die persoon dan als uitgangspunt. Je kunt het immers nooit helemaal perfect maken.
Daar komt nog bij dat een aanrechtblad op een afwijkende hoogte eerder uitzondering is dan regel. We zeiden het al: 90 cm voldoet voor de meeste mensen. Een aanrechtblad dat hoger of juist lager is, kan dan moeilijkheden opleveren met de verkoop van je woning. Een aanrechtblad tussen 90 en 95 cm biedt je dan de meeste kansen.

Hoogte van je aanrechtblad bepalen

Je kunt zelf alvast uitrekenen hoe hoog je aanrechtblad moet zijn. Ga naast het aanrechtblad staan en zorg dat je onder- en bovenarm een haakse hoek vormen. Meet de afstand tussen je elleboog en de vloer en trek daar 15 cm vanaf. Wat omslachtig, maar dan heb je ongeveer de juiste lengte. Breng je echt extreem veel tijd door achter het aanrechtblad? Overweeg dan om je aanrechtblad nóg 5 tot 8 cm te verlagen. Dat is ergonomischer en voorkomt veel rug-, arm- en schouderklachten.

Diepte van je aanrechtblad bepalen

Daarnaast is het belangrijk om niet alleen rekening te houden met de hoogte, maar ook met de diepste van een aanrechtblad. Een diepte van ongeveer 60 centimeter is standaard, maar ook deze afmeting kan variëren afhankelijk van de persoonlijke voorkeur en de beschikbare ruimte in de keuken.

Veel plezier met het uitzoeken van een nieuw aanrechtblad!

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel