AEG fornuis? KeukenErvaringen.nl recenseert

AEG-fornuis-dubbele-oven

AEG is één van de merken die je in bijna elk huishouden wel terugvindt. Wat dacht je namelijk van keukenapparatuur zoals de afwasmachine en koelkast? Of van de stofzuiger of wasmachine? AEG, een van oorsprong Duits merk, biedt het allemaal. In dit artikel besteden we aandacht aan het AEG fornuis.

Bestaat het AEG fornuis wel?

AEG is een Duits merk dat opvalt door een breed assortiment met producten die iedereen nodig heeft. Tegelijkertijd valt op dat het assortiment met keukenapparatuur zich niet onderscheidt als het gaat om design of specialistische functies. Het merk wordt alom geroemd om de kwaliteit en nagenoeg iedereen heeft wel een product van AEG in huis. Maar wie op zoek is naar meer design of meer functies, zal niet met een product van AEG thuiskomen.
Dat geldt ook voor het AEG fornuis dat we in onze serie over fornuizen willen bespreken. We moeten ons serieus afvragen of het AEG fornuis wel bestaat. Met ‘fornuis’ bedoelen we dan een fornuis zoals we dat tot op heden in de fornuizenserie hebben besproken: een vrijstaand fornuis met kookplaat en oven(s) en – als het even kan – karakter. Als dat onze definitie is, zijn we snel klaar: AEG heeft weinig fornuizen en al helemaal geen fornuizen die vergelijkbaar zijn met de fornuizen van bijvoorbeeld Boretti, Smeg of Falcon. Niettemin gaat een fornuis veel verder dan onze specificaties. Daarom besteden we toch aandacht aan de AEG fornuizen die er wél zijn.

AEG-Electrolux-fornuis

Het AEG fornuis: degelijk en gewoon

Zoals gezegd, biedt AEG weinig fornuizen. Als modellen zijn er bijvoorbeeld de AEG 30006VL-WN en 47056VSMN: smalle fornuizen van 60 cm met een kookplaat, een fornuis en een lade. Qua ontwerp en functionaliteit zijn deze fornuizen te vergelijken met de fornuizen van Siemens, eveneens een Duits merk. De fornuizen zijn geschikt voor huishoudens waarin wel aandacht is voor eten, maar niet voor koken. Waarin een warme hap op tafel gezet moet worden en af en toe een cake gebakken wordt, maar waarin culinaire hoogstandjes buiten de deur gezocht worden.
Opvallend is dat het beperkte assortiment met AEG fornuizen niet eens op de website van AEG te vinden is. De retailers in den lande verkopen wel AEG fornuizen, maar het model 30006V-WN lijkt zelfs radicaal uitverkocht.
Onze conclusie: AEG doet weinig met fornuizen. Het weinige dat er is, is ook nog eens beperkt beschikbaar.

Compleet overzicht Nederlandse fornuizen merken

AEG fornuis prijzen

Wie een AEG fornuis wil, moet dus goed zoeken. Daar staat tegenover dat je een goedkoper fornuis op de kop tikt dan wanneer je kiest voor een hoogwaardig designfornuis van de eerder genoemde merken. Zo heb je voor € 700 een fornuis waarmee je kunt koken, bakken en braden. Dat is ongeveer vergelijkbaar met de prijzen die je voor een fornuis van Siemens of Bestron betaalt, zij het dat het laatste merk er qua design wel uitspringt.
Wie een AEG fornuis koopt, kan zich wel verheugen op een kwalitatief fornuis. We blijven echter met één vraag zitten: als AEG zo weinig werk van z’n fornuizen maakt en het beperkte aanbod ook nog eens beperkt verkrijgbaar is, moet je dan wel een AEG fornuis kopen? Of levert dat gegarandeerd problemen met onderdelen en/of de garantie op?

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel