Afvalbak keuken: de handigste oplossingen

Afvalbak-keuken

In een keuken wordt gehakt. En waar gehakt wordt, vallen spaanders. Die spaanders moet je opruimen. Dus is er de afvalbak. Zo simpel is het. Of toch niet: we hebben een afvalemmer voor het huishoudelijk afval, een bakje voor de koffiepads en een schillenbak, waar ook de fruitresten in worden opgeruimd. Alles wordt dus netjes gescheiden, maar als we niet oppassen, stinkt de hele keuken naar verrotting. Daar zijn betere oplossingen voor.

De afvalbak in de keuken

Een afvalemmer is onmisbaar. Omdat we afval moeten scheiden, hebben we bovendien meer dan een afvalbak nodig. Dat kost ruimte en als je niet oppast, heb je straks een ontsierende afvalbak in je keuken staan omdat het nu eenmaal moet. In het slechtste geval heb je er zelfs drie of meer, voor de handigheid altijd open (zodat je snel je afval weg kunt gooien) en stinkend als een otter. Gelukkig zijn er mooie en handige designoplossingen: prullenbakken die je met een lichte tik kunt openen, mooie afvalbakken die precies bij je interieur passen en afvalbakken met meerdere compartimenten zodat je eenvoudig alle verschillende zaken kunt scheiden.
Om zo veel mogelijk ruimte in de keuken te besparen, zijn er tegenwoordig innovatieve oplossingen beschikbaar. Een van de oudste oplossingen die we kennen, is de pedaalemmer die aan het keukenkastje vastzit en die meedraait wanneer je het kastdeurtje opent. Handig, maar wel beperkt qua volume (hoewel dat als voordeel heeft dat je ‘m regelmatig leegt). We kennen deze oplossing in meerdere varianten, met bijvoorbeeld een emmer die helemaal geopend naar buiten komt én een emmer die standaard open is (kan stinken!).

Afvalbak-keuken

Daarnaast zijn er tegenwoordig ladesystemen, waarbij de afvalbakken als een soort lade in het kastje worden gemonteerd. Je schuift dus de la open en kunt gelijk je afval weggooien. Ook handig, maar soms kost het duw- en trekwerk om groot afval in het achterste laatje te krijgen.

Een variant hierop zijn de losse afvalbakken die je in de keukenla kunt plaatsen. Je kunt ze dan zelf naar hartenlust variëren. Mocht je geen kant-en-klaar-oplossing willen, dan kun je ervoor kiezen om zelf losse bakken te kopen en een la beschikbaar te maken: da’s goedkoper en het geeft je veel mogelijkheden om zelf de la in te richten.

 

 

 

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel