De afzuigkap: reviews van downdraft, CMV en anderen

Afzuigkappen

Afzuigkappen zijn er in alle soorten en maten. Eerder schreven we op KeukenErvaringen.nl al over Downdraft afzuigkappen, centrale mechanische ventilatie en design afzuigkappen. In dit artikel zetten we alles nog eens op een rijtje. Dit artikel vormt dan ook een leidraad waarin we de verschillende afzuigkappen en hun voordelen en nadelen bespreken. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Plaats ze dan onder dit artikel.

Downdraft afzuigkap

De downdraft afzuigkap is op dit moment erg populair. De afzuigkap verschilt van traditionele afzuigkappen op het gebied van ontwerp en toepassing. Een traditionele afzuigkap hangt boven de kookplaat. Een downdraft afzuigkap is daarentegen achter of naast een kookplaat bevestigd. Het doel daarvan is het verbeteren van de kwaliteit van de lucht in de keuken: doordat een traditionele afzuigkap een eind boven de kookplaat hangt, bestaat de kans dat kookluchten en vette walmen onverhoopt toch de keuken binnendrijven. Door de afzuigkap direct naast de kookplaat te plaatsen, moet dat probleem voorkomen worden. Een downdraft afzuigkap is dus bedoeld om het probleem bij de wortel aan te pakken.

Tussen downdraft afzuigkap en downdraft afzuigkap zitten wel verschillen: zo zijn er modellen die in het aanrechtblad kunnen verdwijnen. Andere modellen zijn voorzien van verlichting. Bij weer andere modellen kan het afzuigsysteem worden gedraaid zodat hij op de juiste kookplaat of kookmodule is gericht.

Downdraft: voordelen en nadelen

Het belangrijkste voordeel aan een downdraft afzuigkap is het design: de afzuigkap is mooi en praktisch ontworpen en misstaat niet in veel moderne keukens. Daarnaast hangt de schouw niet boven je hoofd, waardoor je niet zo snel je hoofd zult stoten. Omdat diverse downdraft afzuigkappen zijn voorzien van verlichting, profiteer je met een downdraft afzuigkap ook van verlichting dicht op je werkplek. En ten slotte bevindt de downdraft afzuigkap zich dicht bij de kookplaat: daardoor kan hij effectief afzuigen. En ten slotte hoeft de motor van de afzuigkap zich niet per se in de buurt van de afzuigkap te bevinden. We kregen één review waarin een gebruiker de motor acht meter bij de downdraft afzuigkap vandaan liet plaatsen.

Samengevat:

  • Mooi en praktisch ontwerp;
  • Geen kans om je hoofd te stoten;
  • Verlichting dicht op je werkblad;
  • Effectieve afzuiging dicht bij je kookplaat.

Daarmee hebben we echter niet alles gezegd. Zo kennen veel downdraft afzuigkappen op dit moment ook nog veel nadelen. De meest gehoorde klacht is dat de downdraft niet over voldoende vermogen beschikt om alle kookwalmen en -dampen af te zuigen. Veel bezitters van een downdraft vinden de afzuigkap niet effectief genoeg. Verder is de techniek nog relatief nieuw. Daardoor moeten bepaalde “kinderziektes” nog worden overwonnen. Daarmee zijn de grootste nadelen wel genoemd: de meeste gebruikers zijn overwegend positief, vooral vanwege het mooie design en unieke product dat ze in handen hebben. En heb je al een keuken, maar wil je toch een downdraft? Dan moet je zagen in je aanrechtblad. En dat is niet altijd een goed idee…

Downdraft afzuigkappen

Afzuigkap voor kookeiland

Een downdraft afzuigkap is uitermate geschikt voor een kookeiland. Dat is wel te verklaren: niet alleen de downdraft is in opkomst, ook het kookeiland wordt steeds populairder. De twee producten vormen dan ook een prachtige aanvulling op elkaar.

Wie op zoek is naar een opvallende keuken met een opvallende afzuigkap, zit echter niet per se vast aan een kookeiland met downdraft: er zijn meer mogelijkheden.

We zien dat steeds meer producenten van afzuigkappen én industrieel ontwerpers op zoek zijn naar een afzuigkap die niet alleen goed z’n werk doet, maar ook nog eens bijzonder mooi is. We bespraken eerder op KeukenErvaringen.nl al de design afzuigkap van Keukenhuys De Tweede Kamer.
Er is echter meer.

Een kookeiland vereist een hangende afzuigkap. Dat is sowieso een uitdaging, want tot nu toe zijn de meeste afzuigkappen wandmodellen: een schouw met daarin/daaronder een wandafzuigkap. Wie dus een afzuigkap voor een kookeiland wil, moet een ander model dan de traditionele wandafzuigkap. Maar waar blijven dan de kabels, de motor en andere technische onderdelen?

Fabrikanten van afzuigkappen bedenken creatieve antwoorden op deze vragen. Omdat een afzuigkap boven een kookeiland een grote blikvanger is, moet hij niet alleen innovatief, maar ook mooi zijn: dankzij de plaatsing boven het kookeiland wordt de afzuigkap immers een meubelstuk.
Inmiddels kwamen diverse merken met een afzuigkap voor kookeilanden waarin de techniek en het ontwerp handig worden gecombineerd. Technische onderdelen, zoals snoeren en motoren, zijn onzichtbaar en de afzuigkap ziet er ook nog eens gelikt uit. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Novy Zen en de Elica Grace?

Afzuigkap voor kookeiland: voordelen en nadelen

Beide genoemde afzuigkappen zijn mooi en praktisch. Ze misstaan dus niet in een moderne keuken. Wie echter een landelijk kookeiland wil, zal al wat verder moeten zoeken: de meeste afzuigkappen voor kookeilanden zijn gericht op moderne interieurs met een strakke uitstraling. Tegelijkertijd is de afzuigkap echt tot een meubelstuk verheven: je plaatst een afzuigkap niet even ergens subtiel. Nee, een afzuigkap boven een kookeiland, is erop gericht om op te vallen.

Technisch en qua vormgeving zijn de afzuigkappen dan ook gewoon goed. De prijzen en beperkte keuze in ontwerpen zullen voor consumenten een nadeel vormen. Nog niet zeker van de keuze? Bezoek een showroom en vraag om advies!

Afzuigkappen kookeiland

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel