Afzuigkap schoonmaken

afzuigkap-schoonmaken

Je afzuigkap schoonmaken is niet het meest aantrekkelijke klusje. Je afzuigkap trekt immers allerlei vette dampen en stof aan, waardoor alleen al het loshalen van het filter een smerig karwei is – om het nog maar niet te hebben over het schoonmaken zelf. Toch is het nodig, want wanneer je de afzuigkap niet schoonmaakt, heeft dat ook zo zijn nadelen. In dit artikel geven we je een handige tip waarmee je nauwelijks vieze handen meer hebt.

Waarom je afzuigkap schoonmaken?

Elke afzuigkap moet worden schoongemaakt. Tenminste, afzuigkappen die een filter hebben. Dat filter moet voorkomen dat er allerlei ongewenste voorwerpen en vuiligheden opgezogen worden, met alle gevolgen vandien. Om te voorkomen dat het rendement (de zuigkracht) van je afzuigkap afneemt, moet je ‘m wel af en toe schoonmaken. Hij zuigt immers allerlei walmen en stofdeeltjes aan, waardoor er eerst een vette laag over het filter komt waarna er ook nog eens stof in blijft hangen. Maak je je afzuigkap niet goed schoon, dan heb je binnen de kortste keren een vieze vetlaag met aangekoekte stofwolken. Daar wil je je eten niet onder koken.
Zo’n laag blokkeert op termijn niet alleen je afzuigkap, maar levert ook nog eens brandgevaar op. Stof kan zomaar in de brand vliegen bij de juiste temperatuur en dan is er geen houden meer aan.

Tip om je afzuigkap schoon te maken

Je afzuigkap schoonmaken is dus geen overbodige luxe. Gelukkig kan het tegenwoordig gemakkelijk. Er zijn bijvoorbeeld veel filters die in de vaatwasser kunnen, zodat je er nauwelijks omkiken naar hebt. Is dat niet het geval, dan hebben we hier een paar simpele stappen om fluitend het filter te wassen:

  • Haal het filter uit je afzuigkap en leg het in de gootsteen;
  • Strooi er bakpoeder overheen en daarna afwasmiddel;
  • Zet de hete kraan aan en laat de bakpoeder en het afwasmiddel tien minuten intrekken;
  • Borstel het resterende vuil en vet van het filter;
  • Klaar.

Tip: vergeet niet om het filter gelijk terug te plaatsen als het droog is. Klinkt logisch, maar niet iedereen doet dat. Door af te zuigen met een afzuigkap zonder filter wordt de lucht niet goed gefilterd en dat is weer nadelig voor de binnenkant van de afvoerleiding (en niet erg schoon bovendien).

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel