Afzuigkap uit het zicht met deze in hoogte verstelbare plafondunits

Siemens-Variolift-afzuiging

Het is een prachtig concept: een afzuigkap die alleen tevoorschijn komt wanneer jij hem nodig hebt. Het afzuigsysteem beweegt naar beneden wanneer je de kookplaat aanzet, de rest van de tijd is hij onzichtbaar weggewerkt in het plafond. Het is een groeiende trend om de afzuigkap uit het zicht te hangen. Ook bij ‘downdraft’ oftwel werkbladafzuiging zien we dit principe: de werkbladafzuiging komt voor het koken omhoog uit het aanrechtblad en verdwijnt weer wanneer het fornuis niet gebruikt wordt.

In hoogte verstelbare afzuiging van Gaggenau en Siemens

De plafond afzuigkap met liftfunctie van Gaggenau en de Variolift van Siemens werken ongeveer hetzelfde. Het recirculatie systeem komt geruisloos uit het plafond naar beneden en is eenvoudig te bedienen met een afstandsbediening. Nog makkelijker is het om dit vanaf je kookplaat te regelen: zodra je de kookplaat aanzet komt de afzuigkap automatisch naar beneden. Let wel op dat je hiervoor een bijpassende kookplaat aanschaft. Heb je de Home Connect app? Dan kun je de lift afzuiging bedienen via WiFi, evenals de andere huishoudelijke apparaten. De Variolift van Siemens kun je ook bedienen via voice control.

Randafzuiging voor een krachtige ventilatiekap

Gaggenau claimt een prestatie van 90% geurreductie. Het afzuigsysteem bevat 3 vetfilters en 3 koolstoffilters en de stille motor houdt het geluidsniveau binnen de perken. De iQdrive motor in de lift plafondunit van Siemens is het geheim van de goede prestaties van deze afzuigkap. Geuren worden effectief afgezogen met minimaal geluid. 

Beide afzuigkappen werken door middel van randafzuiging, wat goed is voor een krachtige afzuiging. De hogere luchtsnelheid die ontstaat door randafzuiging verbetert het rendement aanzienlijk. Deze ventilatiekappen zuigen de kookluchtjes dus optimaal af.

De prestaties van de liftafzuiging zijn goed, mits hij laag boven de pannen hangt

De afzuiging van beide kappen is zeer direct, omdat je de ventilatie-unit tot vlak boven de dampen kunt laten zakken. Dit betekent weliswaar een effectieve afzuiging van kookluchtjes, maar is tegelijkertijd de valkuil van dit systeem. Wanneer je de afzuiging onvoldoende laag naar beneden laat gaan, mis je de krachtige afzuiging en is de impact van het apparaat op een schone lucht nihil. Zorg er dus voor dat de kap voldoende laag boven de pannen hangt! Naast de directe afzuiging heb je zo ook optimale verlichting van de (dimbare) LED lampjes.

In hoogte verstelbare plafondunit in een stijlvolle uitvoering

De plafondunits van Gaggenau en Siemens hangen vrij in de lucht en zien er industrieel en fraai uit. In de uitvoering van Gaggenau is geen kleurkeuze mogelijk. Deze recirculatiekap is leverbaar in zwart aluminium. Een heel stijlvolle uitvoering, maar de zwarte unit naadloos laten verdwijnen in je witte plafond is lastig. Weten hoe dit eruit ziet? Bezoek de showroom. De Variolift plafond unit van Siemens is zowel in zwart als wit leverbaar.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel