afzuigkap zuigt niet af

Problemen met de afzuigkap: nieuwe afzuigkap zuigt niet goed af

Vorige week publiceerden we een artikel onder de titel ‘Afzuigkap zuigt niet goed af’. In dat artikel benoemden we twee mogelijke oorzaken voor de afzuigkap problemen: oorzaken in het huis en oorzaken in de afzuigkap. Dit artikel gaat verder in op de technische aspecten rond de problemen in de afzuigkap zelf.

Problemen met een nieuwe afzuigkap

Wanneer een nieuwe afzuigkap niet goed werkt, kan dat liggen aan de afzuigkap zelf. Een afzuigkap met te weinig vermogen of een te zwakke motor zal niet in staat zijn om genoeg lucht te verplaatsen zodat alle nare luchtjes uit de keuken verdwijnen. Een probleem dat echter vaker voorkomt, heeft te maken met het kanaal van de afzuigkap. Wanneer het kanaal te smal is of wanneer er sprake is van constructiefouten, zal een afzuigkap niet zo goed presteren als hij in theorie moet doen. We geven u dan ook graag wat vuistregels voor het aanleggen van een afzuigkanaal.

Vuistregels voor aanleg van een afzuigkap kanaal

Zorg voor een goede kanaaldiameter
Een te smal kanaal zal nooit alle lucht kunnen afvoeren die de afzuigkap kan aanleveren. Een kleine kanaaldiameter beperkt dus het vermogen van de afzuigkap. Moderne afzuigkappen hebben een kanaaldiameter van 150 mm en deze diameter is echt nodig.
Bovendien spelen ook het materiaal van het kanaal en de mate van vervuiling in het kanaal een rol. Hoe ruwer en vuiler de binnenkant van het kanaal, hoe inefficiënter het gebruik van de afzuigkap. Om die reden wordt ook nog steeds het meest gebruik gemaakt van ronde kanalen en zijn vierkant afzuigkap kanalen ‘omstreden’.

Zorg voor de snelste weg naar buiten
De meeste afzuigkappen worden aan de buitenmuur gemonteerd, waarna de leiding de snelste weg naar buiten wordt gewezen. Door omstandigheden kan het echter nodig zijn het kanaal iets om te leggen. Houd rekening met het feit dat iedere bocht in een afzuigkap kanaal een drukverlies van 75m3 oplevert. Ook zorgt iedere extra meter kanaal voor extra capaciteitsverlies omdat de afgevoerde lucht een extra afstand moet overbruggen. Voorkom dus bij het plaatsen van een nieuwe afzuigkap meer kanaallengte en bochten dan nodig is, zodat je altijd een goed werkende afzuigkap hebt!

Vragen over de vuistregels? Neem vrijblijvend contact op of breng een bezoek aan de showroom.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel