Afzuigkappen: 4 belangrijke trends op een rij

Afzuigkappen-4-belangrijke-trends-op-een-rij

Hoewel de afzuigkap niet het populairste onderdeel van de keuken is, heeft hij wel een belangrijke rol: hij moet immers stoom, vocht en geuren afzuigen. Niet wat je noemt een prettige taak, maar wel een waar vooral de laatste jaren diverse oplossingen voor gevonden zijn. Denk alleen maar aan downdraft afzuigkappen en aan PlasmaMade. We kennen geen keuken zonder afzuigkap, maar hebben inmiddels wel ervaren dat er talloze soorten en maten zijn. In dit artikel zetten we 4 belangrijke trends op een rij.

De downdraft

Een zelfbewuste consument wil graag een afzuigkap waarop alle ogen gericht zijn. Tegelijkertijd mag de afzuigkap niet bombastisch zijn. Daarom wordt steeds vaker gekozen voor een downdraft afzuigkap, hoewel de resultaten niet altijd even goed zijn als die van de traditionele schouw. Downdrafts en andere afzuigsystemen rond en onder de kookplaat winnen steeds meer terrein, vooral ook omdat ze prima in open keukens en op kookeilanden passen.

Afzuigkappen

Feitelijk is een downdraft geen afzuigkap, omdat hij niet boven de kookplaat hangt. Dat is natuurlijk heel anders voor schouwen en traditionele afzuigkappen. Hoewel downdrafts erg populair lijken bij stijlbewuste consumenten, leveren “gewone” afzuigkappen weinig aan populariteit in. Dat heeft vooral te maken met de effectiviteit van schouwkappen. Experts beweren zelfs dat downdrafts nooit zo efficiënt zullen afzuigen als de afzuigkappen die hoger hangen. Stoom wil immers direct omhoog, terwijl downdrafts afzuigen in een richting waarin de stoom van nature zich niet beweegt.
Afzuigkappen blijven dus ook gewoon in de toekomst bestaan. En niet in de marge …

Beauty and brains

Een afzuigkap moet zijn werk goed doen én mooi zijn. Hij hangt immers flink in het zicht. Niettemin vinden keukenzaken én consumenten de inhoud net zo belangrijk als het uiterlijk. Een mooie afzuigkap die niet zo goed werkt, zal het uiteindelijk afleggen tegen een afzuigkap die minder mooi is, maar wel alle geuren en dampen afzuigt.

Vermogen van een afzuigkap berekenen

We voegen hier graag nog even aan toe dat je zelf voor een belangrijk deel invloed hebt op het vermogen van een afzuigkap. Allereerst moet je zorgen dat het aantal kubieke meters per uur dat een afzuigkap afzuigt toereikend is voor de leiding van de afzuigkap naar de buitenmuur. Bovendien mogen er niet te veel bochten in je leidingen zitten: elke hoek van 45 of 90 graden leidt tot een verlies van één effectieve meter vermogen. Heb je drie meter aan leidingwerk? Dan heb je ten minste 845 m3 aan vermogen nodig. In de onderstaande tabel zetten we nog even op een rijtje.

Leidingwerk in meters Minimaal benodigde vermogen
3 meter 845 m3
5 meter 1251 m3
6 meter 1859 m3
8 meter 2028 m3
12 meter 2535 m3

Steeds uitgebreider

Sensors worden steeds populairder. Dat komt voor een deel omdat ze goedkoper worden voor een deel omdat er steeds meer toepassingen voor worden gevonden. Inmiddels komen er steeds meer verbindingen tussen kookplaten en afzuigkappen, waardoor de effectiviteit van de afzuigkap automatisch of digitaal kan worden geregeld. Kenners verwachten binnen enkele jaren wifiverbindingen tussen de kookplaat en afzuigkap. De ultieme afzuigkap weet niet alleen wanneer hij aan en uit moet, maar kan zelfs ventileren of lucht in de ruimte verversen. Whirlpool ontwikkelde al afzuigkappen die niet alleen kookdampen en –geuren waarnemen, maar die ook geurtjes en vervuilingen in de ruimte waarnemen en afzuigen.
In de toekomst zullen we meer sensors zien, terwijl het vermogen van afzuigkappen vast zal toenemen. Tegelijkertijd worden afzuigkappen steeds stiller. Het resultaat: een afzuigkap die stil zorgt dat je ruimte altijd heerlijk ruikt – je merkt er niets van, maar profiteert altijd van gezonde lucht!

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel