AGA-fornuis: traditie en vernieuwing

Aga-fornuis

In onze serie over fornuizen, besteden we graag aandacht aan één van de oudste fornuismerken. AGA is een Zweeds merk dat al meer dan honderd jaar bestaat. Was het AGA-fornuis eerst erg populair in Engeland, na een periode van schijnbare afwezigheid staat het merk nu in heel Europa volop in de schijnwerpers. AGA innoveert weer, waardoor prachtige producten ontstaan.
In dit artikel gaan we dieper op het merk in.

Geschiedenis van het AGA-fornuis

Het AGA-fornuis werd uitgevonden door Nobelprijswinnaar Dr. Gustaf Dalen. Hoewel veel mensen denken dat AGA van oudsher een Engels merk is, is het fornuis van Zweedse makelei. Dat het fornuis vooral in Engeland populair was, had te maken met de cultuur en geschiedenis van het eiland. Elders in Europa was het fornuis ook wel populair, maar kreeg het toch minder voet aan de grond.
Het klassieke AGA-fornuis werd op temperatuur gebracht met lavasteen. Wie ’s avonds wilde koken, moest ’s morgens de oven al opwarmen. Het voordeel van lavasteen is dat het lang warm blijft. De ovens gaven dan ook een behaaglijke warmte, waarmee het huis op temperatuur gehouden kon worden.
Met de opkomst van het hedendaagse gasfornuis raakte het AGA-fornuis uit beeld: een gasfornuis kookte immers veel sneller én hoefde niet de hele dag op temperatuur gehouden te worden. Veel makkelijker kon het niet…

aga fornuizen

AGA-fornuis nu

Inmiddels is het AGA-fornuis weer helemaal hip. Dat kan ook weinig anders want veel consumenten willen weer een traditioneel ogend fornuis. Dan is AGA een logische keuze. Een ander belangrijk punt is dat AGA aansluiting heeft gevonden bij de technologie van vandaag. Inmiddels zijn er diverse klassiek ogende fornuizen die voorzien zijn van de nieuwste snufjes. Wie wil, kan nog steeds een klassiek AGA-fornuis kopen. We kennen ook consumenten die daar voor kiezen.
Veel consumenten kiezen echter voor een hedendaagsere oplossing, eventueel met afstandsbediening. De gelijkmatige warmte, grill- en roosterfuncties en authentieke kookpitten zorgen voor een mooie uitstraling en voor een klassiek smakend resultaat.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel