AGA fornuis

aga fornuizen

We hebben op KeukenErvaringen.nl al regelmatig geschreven over het AGA-fornuis. De tendens van al die artikelen is dat AGA authentieke fornuizen biedt, maar dat het AGA-fornuis lange tijd niet met z’n tijd is meegegaan. Wie onze artikelen over het AGA-fornuis leest, ziet echter ook dat AGA een inhaalslag maakt. Zo is er bijvoorbeeld een AGA-fornuis dat je met een afstandsbediening kunt bedienen. Tja, dat was er twintig jaar geleden nog niet.

In dit artikel gaan we verder in op het AGA-fornuis. Je leest alles over modellen en AGA-fornuis reviews. Lees snel verder…

Het AGA-fornuis

Het AGA-fornuis werd zo’n 70 jaar geleden ontworpen door Dr. Gustaf Dalen. Deze Zweed wist het bedrijf AGA uit te bouwen tot een internationale bedrijvengroep. De Zweed, die later de Nobelprijs voor Natuurkunde kreeg, was als directeur van het bedrijf AGA betrokken bij technische uitvindingen die weer door het bedrijf geproduceerd werden.

Tijdens een experiment raakte Dalen ernstig gewond. Hij verloor het zicht in beide ogen. Tijdens zijn herstel merkte hij thuis hoe zijn vrouw moeilijkheden ondervond met haar fornuis. Ze moest voortdurend op het eten letten en het fornuis verbruikte grote hoeveelheden brandstof. Dalen vond dat daar een oplossing voor gezocht moest worden. In zijn vrije tijd ontwikkelde hij zelf een fornuis dat voor het hele volk, van rijk tot arm, beschikbaar moest zijn. Uiteindelijk ontstonden de AGA fornuizen, waarmee het bedrijf wereldberoemd werd.

AGA-fornuis – modellen

Sinds de uitvinding van Gustaf Dalen zijn er heel wat jaren gepasseerd. In deze jaren is AGA ontzettend populair geworden. Vooral in Engeland heeft het fornuis lang een grote plek ingenomen. In Nederland was dat toch minder.
Toch is er op dit moment veel vraag naar fornuizen in het algemeen en het AGA-fornuis behoort tot de publiekstrekkers. Dat heeft te maken met de degelijkheid en de authentieke uitstraling van het AGA-fornuis. Hoewel het AGA-fornuis in veel soorten en maten te verkrijgen is, is voor gasten direct duidelijk dat je een AGA-fornuis hebt. Het fornuis valt immers op door zijn kleur, glans en robuuste uitstraling.

Het AGA-fornuis is verkrijgbaar met twee ovens en met vier ovens. Afhankelijk van je budget en voorkeur kun je kiezen voor een fornuis van 90 cm, 100 cm of 110 cm. Ga je liever voor een smal fornuis? Dan is er de AGA Four-Two van slechts 60 cm.

AGA-fornuis – prijzen

De prijzen voor AGA-fornuizen lopen sterk uiteen. Het hiervoor genoemde model van 60 cm kost “slechts” € 3800. Heb je liever iets breders, dan betaal je al snel € 6000. En heb je dan nog niet wat je zoekt? Dan is er het AGA Dual Control fornuis voor € 11.500.
Dat is stukken duurder dan veel andere fornuizen. Je hebt bijvoorbeeld al een Lofra fornuis voor € 2200. En ook Boretti fornuizen zijn goedkoper. Daar staat tegenover dat je bij die fornuizen richting de Italiaanse stijl gaat, terwijl een AGA-fornuis prima binnen een Engelse stijl past. Maar voor het prijsverschil kun je ook gewoon je interieur aanpassen…

AGA-fornuis: ervaringen

De AGA fornuis-ervaringen zijn over het algemeen positief. Veel consumenten die een AGA-fornuis hebben, betalen graag “wat” meer om het fornuis de rest van hun leven te houden. Een AGA-fornuis vindt dan ook vooral aftrek onder fans en liefhebber die bereid zijn om in de buidel te tasten omdat ze in het merk geloven.

Daar staat tegenover dat er consumenten zijn die aangeven dat de gasrekening extreem hoog is sinds ze een AGA-fornuis kochten hier en hier. Hoewel AGA altijd adverteerde met goedkope stookkosten, zijn er verhalen van consumenten die voor 7 weken koken € 700 aan gas verstookten.
We zien dat ook terug op internet: de reacties zijn heel wisselend. Tegenover één positieve ervaring staat ongeveer één negatieve ervaring. Dat komt neer op 50/50. Een oorzaak? Wij hebben geen idee, maar vermoeden dat het vooral met de doelgroep en verwachtingen te maken heeft. Veel mensen kiezen voor het design en voor de techniek, maar ervaren toch technische mankementen én krasjes (we zijn verbaasd hoeveel mensen daar een punt van maken). Vooral de technische mankementen, zoals haperende onderdelen of onveilige situaties die daar het gevolg van zijn, wegen zwaar.
Wie had verwacht dat AGA-fornuizen geen gebreken kunnen hebben, komt bedrogen uit.

AGA-fornuis: dealers

Wie op zoek is naar een AGA-fornuis, kan praktisch overal terecht. Het AGA-fornuis is te koop bij de verschillende keukenzaken van DB-keukengroep, maar ook gewoon via internet. Let goed op de specificaties en laat je niet het bos insturen met mogelijkheden en garantie. Kopen via de keukenzaak is het veiligst en het prijsverschil is vaak te gering om de gok te wagen en via internet te bestellen.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel