Alle keukenfrontjes op een rij

Alle-keukenfrontjes-op-een-rij.jpg

Keukenfrontjes zijn er in alle soorten en maten. Wie KeukenErvaringen.nl een beetje bijhoudt, weet dat er verschillende keukenfrontjes zijn – elk met hun eigen voor- en nadelen. Er zijn keukenfrontjes van goedkoop tot duur en van slecht tot duurzaam. In deze blog zetten we alle keukenfrontjes op een rij. Figuurlijk dan…

Keukenkastjes van spaanplaat en MDF

De meeste keukenkastjes zijn gemaakt van spaanplaat of MDF. MDF bestaat uit verschillende kleine houtvezels die door middel van hars samen worden geperst. Deze houtsoort is goedkoop en van redelijke kwaliteit. We vinden spaanplaat in talloze andere producten terug, tot aan kasten aan toe. Dankzij spaanplaat kunnen fabrikanten van keukens hun keukens betaalbaar houden, terwijl de houtsoort ervoor zorgt dat een keuken toch zeker 15 jaar mee kan. MDF is eigenlijk ook een soort spaanplaat, alleen van betere kwaliteit.
Spaanplaat en MDF hebben, net als alle houtsoorten, een hekel aan vocht en warmte. Daarom worden kastdeurtjes altijd afgewerkt. Bij de goedkopere keukens is dat door middel van een fineerlaag of folie. Soms wordt ook gekozen voor een laklaag. Dat is wat duurder, maar biedt nog meer maatwerkmogelijkheden dan fineer.

Keukenkastjes van kunststof

Eigenlijk is het kopje boven deze alinea niet helemaal juist. Keukenkastjes die puur uit kunststof zijn vervaardigd, zijn er eigenlijk niet. In plaats daarvan zijn ook “keukenkastjes van kunststof” gewoon gemaakt van spaanplaat of MDF. In plaats van folie of fineer is er echter een kunststoflaag aangebracht. Het gemak van kunststof is dat het in veel verschillende soorten kan worden geproduceerd. Bovendien is kunststof goed bestand tegen warmte, vocht en stoom. Kunststof is daarom in veel gevallen duurzamer dan folie of fineer. Bovendien is het net zo gemakkelijk schoon te maken, soms zelfs beter.

Keukenkastje met folie

We schreven het al: folie is een veelgebruikte afwerking voor keukenkastjes. Logisch want folie is goed te betalen en ook onderhoudsvriendelijk. In hoofdlijnen heeft folie dan ook dezelfde eigenschappen als een afwerking van kunststof. Folie wil echter nog wel eens problemen opleveren. Zo kan de lijm loslaten onder invloed van warmte en vocht. Soms ontstaan bobbels in de folie. Dat kan erg ontsierend zijn en zelfs zo erg zijn dat je uiteindelijk alle frontjes van je keuken moet vervangen. Gelukkig wordt folie ook steeds beter, maar je doet er goed aan om er toch rekening mee te houden wanneer je keukenkastjes koopt.

Gelakte keukenkastjes

Lak kennen we vooral van de hoogglanskeukens. Het lakken van keukenkastjes was altijd een maatwerkklus die veel geld kostte. Nog steeds is het lakken van keukenkastjes wel prijzig, maar het is wel een stuk goedkoper geworden. Een groot voordeel van lakken is dat je exact de kleur kunt kiezen die je wilt. Bovendien is de kwaliteit zo goed dat je je geen zorgen hoeft te maken over kleurverschillen of kwaliteitsverlies. En bovendien heb je nooit te maken met lijm- en hechtingsproblemen. Eventueel kun je de keuken later probleemloos schuren en weer helemaal opnieuw lakken. Daardoor kan je gelakte keuken veel langer mee dan een andere variant.

Wil je meer weten over keukenfrontjes? Bezoek dan de showroom, wij staan je graag te woord.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel