Atag fornuis? Informatie en ervaringen

Atag-fornuis-zwart-RVS

Wie tot een aantal jaren geleden een keuken van een gemiddeld Nederlands huishouden binnenstapte, liep daar grote kans om een Atag fornuis tegen te komen. Nu is Atag natuurlijk niet het enige merk dat met fornuizen voor de gemiddelde Nederlander, maar feit is dat de marktpenetratie onder die doelgroep hoog lijkt. Cijfers hebben we helaas niet…
Hoe het ook zij, in onze artikelenserie over fornuizen willen we het Atag fornuis niet buiten beschouwing laten. Daarom nu een artikel over het Atag fornuis, met onder meer aandacht voor het Atag fornuis met oven.

Atag fornuis – Algemene informatie

Atag is een merk van Nederlandsche bodem. De merknaam is een acroniem van de namen van de Nederlandse oprichters, Antoon Tijdink en Antoon van Goor. Deze heren richten zich vanaf 1948 op de productie van gasfornuizen. In 1956 speelt het merk handig in op de ontdekking van aardgas door een gasfornuis met vier pitten te produceren. Daarna produceert het bedrijf nog diverse innovatieve keukenproducten, zoals de inductiekookplaat en een Atag fornuis met oven. In 2013 komt het bedrijf met de Fusion Volcano wokbrander.
Het bedrijf weet innovatie en design slim te combineren: er worden diverse prijzen, waaronder de prestigieuze Red Dot-designaward, gewonnen.

Meer weten over fornuizen? Ons online magazine
” Wegwijs in fornuizenland ” t.w.v. € 24,95
Deze week nog GRATIS te ontvangen!

Atag fornuis – vrijstaand

Hoewel Atag zich in de beginjaren vanwege de opkomst van inbouwkeukens richtte op inbouwfornuizen, biedt het merk nu zowel inbouwfornuizen als vrijstaande fornuizen. Het assortiment met vrijstaande Atag fornuizen is niet heel uitgebreid. Het merk biedt maar vijf vrijstaande fornuizen. Dat is overigens net zoveel als het hele fornuizenassortiment van Bestron.

Het vrijstaande Atag fornuis is, net als alle andere Atag fornuizen, geen concurrent van de vrijstaande fornuizen van bijvoorbeeld Falcon of Boretti. Qua design kunnen we ze beter indelen in de categorie waarin ook Bosch valt: eenvoudig en praktisch. Het Atag fornuis, vrijstaand, kent een gewone breedte en is uitgerust met een kookplaat, oven en la. We verwijzen hier alleen naar het Atag fornuis FG6055C dat exemplarisch is voor de andere vrijstaande fornuizen.

Atag-vrijstaand-fornuis

Atag fornuis met oven

Het Atag fornuis met oven is eigenlijk een open deur: eigenlijk kennen we alleen maar het Atag fornuis met oven. We moeten wel zeggen dat het Atag fornuis met oven van een andere categorie is dan je zou verwachten. Zo is het Atag fornuis met oven niet te vergelijken met het vrijstaande Atag fornuis: het heeft een andere uitstraling. Het Atag fornuis met enkele oven FG9011EA oogt ondanks z’n 90 cm erg breed. Bovendien lijkt het merk met dit type fornuis (alsook met de andere soortgelijke fornuizen) te willen inspelen op de behoefte van consumenten aan een degelijke, functionele designoven. Wat ons betreft lukt dit niet helemaal: de ovens onderscheiden zich wel maar laten het op designgebied afweten. Terwijl je voor de FG9011EA toch bijna € 4000 betaalt.

Het is wel handig om te weten dat het assortiment van Atag-fornuizen met oven wel is uitgebreid: zo kun je nu bij Atag ook terecht voor een fornuis met twee ovens en voor een Atag fornuis met teppanyaki-bakplaat. Let op: de laatste variant is 117,50 cm breed en kost wel € 7629.

Atag fornuis – inductie

De bovenstaande uitvoeringen van het Atag fornuis zijn overigens allemaal voorzien van een gasaansluiting. Wil je een Atag fornuis met inductie, dan heb je pech: er is namelijk geen Atag fornuis met inductiekookplaat te verkrijgen. Wanneer je Atag én inductie wilt, moet je kiezen voor een inductiekookplaat zónder fornuis. Het is dus één van tweeën…

Atag fornuis – prijs

We noemden al even wat prijzen van een Atag fornuis: voor een Atag fornuis met twee ovens en teppan yak—bakplaat betaal je ruim € 7500. Voor een trendy Atag fornuis met oven (1 exemplaar) ben je ook € 4000 kwijt. Wil je minder, dan betaal je ook minder: zo vind je op internet het Atag fornuis ATAG FG 6055 C voor zo’n € 650 en de ATAG FG 6055 E voor zo’n € 1000. Voor dit bedrag heb je een traditioneel Atag fornuis zonder veel opsmuk maar wel met alles wat je nodig hebt om gewoon je dagelijkse kost te bakken en te braden. Wil je er qua design en functies uitspringen, dan moet je toch dieper in de buidel tasten…

Atag fornuis review

De ervaringen over Atag fornuizen zijn schaars: we horen weinig mensen die uitermate positief of negatief zijn. Voor de meeste mensen doet het Atag fornuis gewoon z’n werk en dat is prima. Dat past wel bij de cultuur en bij de groep consumenten die vooral een Atag fornuis koopt.
We vonden op internet één positieve Atag fornuis review voor het ATAG fornuis rvs FG6011C. Dat er weinig ervaringen gedeeld worden, zegt niets over positieve of negatieve reacties. De redactie van KeukenErvaringen.nl houdt het op “gewoon”. Mocht jij je Atag fornuis ervaring kwijt willen, dan nodigen we je uit om dat hieronder te doen!

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel