ATAG Pandoer: kookhulp voor slechtzienden

ATAG Pandoer

Mensen met een visuele beperking zijn voor veel alledaagse handelingen op hulpmiddelen aangewezen. Wie (opeens) slechtziend wordt, zal ervaren dat veel vanzelfsprekende dingen veel meer energie zullen vragen. Vooral het gebruik van gas en water kan spannend worden, want gas en water bieden een direct veiligheidsgevaar. Om slechtziende personen te helpen bij het koken, ontwikkelde ATAG een veilige kookhulp. Handig voor slechtzienden, maar ook voor ouderen.

ATAG’s Pandoer is een felgele mat die op kookplaten bevestigd kan worden. De mat beschikt aan de onderzijde over een ‘plakkerige’ laag, waardoor hij hecht aan de glasplaat. Kookt je eten een keer over, dan kun je de mat makkelijk verwijderen en even een sopje over de kookplaat halen.
Dankzij het speciale patroon past de mat diagonaal op de kookplaat. Linksboven en rechtsonder in de mat zijn twee grote gaten die precies óm de kookpit liggen en waar een pan in past. Dankzij een stevige rand kan de gebruiker voelen waar de pan moet staan. Het kan dus bijna niet gebeuren dat de pan verkeerd op de kookplaat staat.
Naast de mat zijn er een aantal rubberen knoppen: deze komen overeen met de kookpitten die binnen de rubbermat vallen. De resterende knoppen zijn metaalachtig en komen overeen met de kookpitten buiten de mat. Je weet dus altijd welke knop bij welke pit hoort en kunt in theorie je potje ook nog blind koken.

Voordelen van de ATAG Pandoer

ATAG levert met de Pandoer een innovatief keukenproduct en laat zien dat ze ook denkt aan de keukenprins(es) met een beperking. Vanaf nu kun je ook met visuele beperking veilig koken. Slim is dat de knoppen die horen bij de kookpitten in de rubbermat dezelfde ‘look-and-feel’ hebben, zodat je zelfs nog op de tast kunt koken.

Nadelen van de ATAG Pandoer

ATAG geeft aan dat de mat geschikt is voor de ATAG inductiekookplaat HI6271B. Dat heeft één nadeel: je kunt de mat dus niet los kopen om ‘m voor een andere kookplaat te gebruiken. Ben of wordt je slechtziend en wil je lekker blijven koken, dan ben je dus aangewezen op een hele nieuwe kookplaat.
Het lijkt ons ook wat lastig om de mat weer terug te plaatsen als je hebt gekookt: dankzij de plakkerige onderlaag schuift de mat niet over de glasplaat. Handig tijdens het koken, maar hoe moet je als slechtziende die grote mat weer zó terugplaatsen dat-ie precies over de kookpitten valt?
Laatste mogelijke nadeel: dankzij de specifieke omvang van de uitsneden, kun je dus nooit een grote pan binnen de mat plaatsen. Ook erbuiten wordt lastig, want de mat is zo gesneden dat hij direct langs de andere kookpitten loopt. Een slechtziende persoon die voor veel gasten wil koken, moet dus iets anders bedenken. Bovendien loopt daardoor ATAG één belangrijke doelgroep mis: de instellingen voor mensen met een visuele beperking, waar gezamenlijk koken dankzij de mat niet meer zo makkelijk gaat.

Bezoek de showroom en laat je adviseren over de ATAG Pandoer

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel