15 tips om direkt te besparen in de keuken

15-tips-om-direct-besparen

Je kookplaat verbruikt stroom, net als je koelkast. De kraan verbruikt water. En dat doet je vaatwasser ook. Je merkt er weinig van, maar elke dag vliegen er veel kosten voor gas, licht en water je keuken uit. KeukenErvaringen.nl heeft 15 nuttige tips waarmee je direct kunt besparen. Je kunt er vandaag nog mee beginnen!

Besparen tijdens het spoelen

We gebruiken drinkwater voor van alles en nog wat, variërend van handen wassen tot afwassen. Daardoor stromen er elke dag tientallen liters water weg. Besparen is echter makkelijker dan je denkt: wij geven vijf tips.

  1. Pak de vaatwasser zo efficiënt mogelijk in. Er past dan meer in de, waardoor hij minder vaak aangezet hoeft te worden. Een vaatwasser verbruikt al snel 3,5 liter water. De consumentenbond rekende voor dat je per wasbeurt 26 cent aan water en energie kwijt bent. Door je vaatwasser vol te stoppen, voorkom je onnodig water- en energieverbruik en bespaar je op jaarbasis zomaar een paar tientjes.
  2. Onderhoud de vaatwasser goed. Vuile borden en water met veel kalk zorgen al snel voor allerlei vetresten en andere vuiligheden. Door een paar keer per jaar de vaatwasser schoon te maken, voorkom je inefficiënt water- en energieverbruik. Dat levert je ook weer besparingen op.
  3. Ook handig: verwijder de etensresten van je borden voor je ze in de vaatwasser plaatst. De meeste vaatwassers hoeven dan niet meer voor te spoelen, waardoor je ook kosten bespaart. Laat de kraan niet lopen tijdens het voorspoelen: dan gooi je je besparingen aan de andere kant weer weg.
  4. Kies voor een vaatwasser met een sensor die kan vaststellen hoe vol de vaatwasser zit en hoe smerig je vaat is. Het energie- en waterverbruik wordt daar op aangepast, zodat je nooit meer gebruikt dan nodig is.
  5. Heb je een niet al te vuile vaat? Zet de vaatwasser op de laagste temperatuur: zo krijg je de vaat prima schoon, maar profiteer je ook nog eens van het laagste energieverbruik!

Besparen tijdens het koken

Ook tijdens het koken van je maaltijden kun je prima besparen. We geven je graag vijf tips …

  1. Heb je een elektrische of keramische kookplaat? Zet ‘m dan tijdig uit en benut de restwarmte van je kookplaat: de kookplaat blijft nog even warm, zodat je gerechten wel doorsudderen. En omdat je niet meer op fullspeed kookt, bespaar je ook nog eens energie.
  2. Zet altijd het juiste formaat pan op het fornuis. Zo voorkom je dat het langer duurt voor een grote pan op een kleine pit is opgewarmd of voorkom je juist energieverlies omdat een kleine pan op een grote pit staat. Zo bespaar je volgens schattingen al snel 10 tot 20 kWh per jaar.
  3. Doe het deksel op de pan tijdens het koken. Zo voorkom je energieverlies en kookt je eten dus sneller. Dat scheelt je 10% aan energiekosten per jaar.
  4. Zet de afzuigkap niet op een hogere stand dan nodig is en maak de filters regelmatig schoon. Dat voorkomt hoge energiekosten en voorkomt ook nog eens dat je ruimte afkoelt, waardoor je bij moet stoken.
  5. Wok of stoom je groenten: wokken en stomen is efficiënter dan koken en levert je een besparing van een paar kubieke meters gas per jaar op. Alle kleine beetjes helpen.

Besparen tijdens het koelen

Je koelkast is onmisbaar, maar vormt tegelijkertijd een energieslurper. Gelukkig worden koelkasten steeds energiezuiniger, maar met onze 5 tips bespaar je nog een beetje meer.

  1. Een keuken heeft maar beperkte ruimte. Toch adviseren we je om even goed na te denken over de plaats van de koelkast. zet ‘m niet naast een radiator of fornuis of in een warme ruimte, want dan heeft hij meer energie nodig om te koelen. En dat kost extra geld …
  2. Laat bevroren producten ontdooien in de koelkast, dat is niet alleen beter voor gerechten, maar levert ook een interne energiebesparing op. De vrijgekomen kou zorgt namelijk voor extra koeling, waardoor je koelkast minder hard hoeft te draaien.
  3. Zorg voor een koeltemperatuur van 4 tot 7 graden. In de diepvries is -18 voldoende. Kouder hoeft niet, maar kost je wel meer energie.
  4. Verwijder ijsafzettingen uit je diepvriezer. Een ijslaag van 2 mm zorgt namelijk voor een energieverbruik van 10% extra. Door regelmatig je diepvries te ontdooien, voorkom je deze extra kosten.
  5. Richt je koelkast slim in. Zo hoef je minder lang te zoeken en blijft de deur korter geopend. Dat levert minder kouverlies op, waardoor je koelkast minder hard hoeft te draaien. Dat kan op jaarbasis een paar tientjes aan besparingen opleveren!

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel