Bovenkastjes voor je keuken: wat zijn de mogelijkheden

Bovenkastje-voor-je-keuken

Veel keukens zijn voorzien van bovenkastjes. En hoewel één van de huidige trends de productie van keukens zonder bovenkastjes betreft, worden er nog steeds veel keukens met opbergruimte boven het werkblad verkocht. Bovenkastjes zullen, wat ons betreft, nooit uit de mode raken. Maar hoe veel je aan een bovenkastje hebt en hoe praktisch een bovenkastje is, hangt erg af van je keukenopstelling. In een smalle keuken is een bovenkastje met een gewone zwenkdeur een stuk minder handig dan een bovenkastje met een liftdeur. Welke mogelijkheden heb je? KeukenErvaringen.nl zet ze op een rijtje.

Bovenkastjes met een gewone deur

De bekendste bovenkastjes zijn de kastjes met een gewone deur. Deze deur draait altijd naar links of rechts en biedt je toegang tot de gehele inhoud van de kastjes. Dat is soms handig, maar veel consumenten ervaren dat je toch een aparte draai met je armen moet maken: je gaat immers vaak voor de opening van de kastdeurtjes staan en moet vervolgens de deur over je hoofd naar buiten zwaaien. Dat is ergonomisch vaak niet handig en kan bovendien een botsing met de deur opleveren.
Gewone kastdeurtjes zijn ook niet handig wanneer je een smalle keuken hebt: ze kunnen dan buiten je werkblad steken en de toegang tot de keuken belemmeren. Bovenkastjes zijn dan ook vooral handig wanneer je een ruimte keuken hebt en wanneer je bovenkastjes niet al te hoog zijn. Dat laatste is sowieso handig omdat de bovenste planken in hoge keukenkastjes lang niet altijd goed bereikbaar zijn.

Vouwdeurtjes

Een alternatief voor de gewone kastdeuren zijn de vouwdeuren. deze deuren zijn voorzien van vouwscharnieren en vouwen in wanneer je de ze opent. De vouwdeurtjes vouwen altijd omhoog, waardoor je gemakkelijk bij de inhoud van de keukenkastjes kunt.
Vouwdeurtjes zijn verkrijgbaar in diverse varianten. Zo zijn er deurtjes die gedeeltelijk opvouwen en deurtjes die helemaal opvouwen. Ook zijn er deurtjes die in de kastjes schuiven, terwijl andere varianten alleen omhoog vouwen en daardoor buiten de kastjes blijven steken.
Doordat de vouwdeuren omhoog vouwen, hoef je niet zo snel bang te zijn dat je er je hoofd tegen stoot. Bovendien is er snel voldoende ruimte om de spullen uit je keukenkastje te pakken. Daar staat tegenover dat sommige deurtjes heel zwaar zijn. Ze omhoog duwen of juist weer naar beneden trekken kan dan ene hele opgave zijn. Tegenwoordig worden daar wel oplossingen voor bedacht, maar dan nog zijn de deurtjes voor bepaalde groepen, zoals jongeren en personen met een handicap, lastig te hanteren.

Schuifdeurtjes

Een derde oplossing bestaat in de vorm van bovenkastjes met schuifdeuren. Deze schuifdeuren zijn aangebracht op een rail aan de bovenzijde van de kastjes en schuiven over de andere deur heen. Schuifdeurtjes zijn even simpel als geniaal en zijn verkrijgbaar met verschillende afwerkingen. Zo kun je kiezen voor blinde handgrepen of juist voor een strip. Schuifdeurtjes blijken soms wel kwetsbaar: dan schieten ze uit de rail of verbuigen de rails omdat de deurtjes niet op de juiste manier worden gebruikt. En als je ze niet goed sluit,–wat bij schuifdeurtjes nu eenmaal sneller gebeurt dan bij andere kastjes, ontaardt je keukenkastje al snel in een stofnest.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel