Budgetkeuken: waar kun je op letten?

Budget-keuken-1

Een budgetkeuken klinkt heel goedkoop. En zo simpel is het ook: je koopt een keuken voor minder dan € 2000 en hebt – ondanks het lage bedrag – toch iets heel moois in handen. Het nadeel van budgetkeukens is niet de kwaliteit, want vaak is die wel aardig. Nee, een budgetkeuken is vaak maar in beperkte keus verkrijgbaar: je kunt kiezen uit drie kleuren aanrechtbladen en vijf frontjes en dat is het dan wel. Daar moet dan maar net wat van je gading bij zitten.
Dat zou anders kunnen. Je kunt namelijk ook je eigen budgetkeuken samenstellen door zorgvuldig inkopen te doen. Waar kun je op letten en hoe maak je je eigen budgetkeuken?
Je leest het in dit artikel.

Budgetkeuken: je keukenblok

Een goedkope manier om een “nieuwe” keuken te kopen, is door de keukenfrontjes van de bestaande keuken te vervangen. Dat scheelt je de aanschaf van een nieuw frame en bovendien bespaar je er ook nog eens een hele puinhoop mee: de keukendeurtjes kun je immers redelijk gemakkelijk vervangen. Eventueel kun je de keukendeurtjes schilderen, maar daar is wel wat aandacht voor nodig: je moet namelijk rekening houden met vocht én een strakke uitstraling.
Eventueel zou je kunnen kiezen voor een nieuwe achterwand. In dat geval kun je maar beter even de aanbiedingen in de gaten houden en goede, betaalbare tegels kopen.
Ook leuk: een achterwand met krijtbordverf. Is nog goedkoper ook.

Mocht je wel een hele nieuwe budgetkeuken willen, dan kun je ervoor kiezen om bij de ene zaak het frame te halen en bij een ander de keukendeurtjes. Je loopt dan een risico dat het niet direct in één keer past, maar dat is met wat geknutsel op te lossen. We hoorden pas van iemand die het frame bij de Ikea haalde en de deurtjes bij een speciale keukendeurzaak. Ook een optie dus.

In een keuken zijn handgrepen onmisbaar. Je zou ervoor kunnen kiezen om greeploze keukendeurtjes aan te schaffen. Mocht je dat niet willen, dan kun je bij een bouwmarkt of andere zaak losse handgrepen halen. Je zou zelfs kunnen overwegen om in je hele keuken alleen de handgrepen te vervangen. Dat scheelt veel geld en je keuken krijgt gegarandeerd een andere uitstraling!

Budget-keukenBudgetkeuken: je werkblad en kraan

Of je nu de hele keuken op de schop neemt of maar een deel wilt veranderen: een nieuw werkblad en een nieuwe kraan kunnen je keuken al een heel andere uitstraling geven.
Bovendien hoeft een nieuw werkblad of een nieuwe kraan je helemaal niet zo veel te kosten. Je moet dan echter wel kritisch kijken naar wat je wilt: wanneer je op zoek bent naar een werkblad van graniet, ben je natuurlijk goedkoper uit dan wanneer je een hele nieuwe keuken koopt, maar het is nog altijd duurder dan een werkblad van kunststof. Een werkblad van kunststof moet echter wel weer bij je keuken passen, want anders doe je het hele effect teniet.
Eventueel zou je zelf een werkblad van beton of betonciré kunnen maken.

Kies dan gelijk een mooie en betaalbare spoelbak en kraan. Je vindt ze al bij de gewone doe-het-zelfzaak, maar de keus is daar beperkt. Eventueel kun je rondsnuffelen op Marktplaats óf gewoon even informeren bij een lokale keukenzaak. Da’s waarschijnlijk nog beter voor je garantie ook.

Budgetkeuken: de vloer

Ook al heb je een budgetkeuken, je wilt wel een mooie vloer hebben. Gelukkig zijn er heel veel zaken die goedkope tegels van goede kwaliteit verkopen. Daarmee geef je de keuken een hele nieuwe look.
Maar waarom zouden we het alleen over tegels hebben? Je kunt namelijk ook heel simpel zeil kopen. Da’s nog goedkoper en in veel gevallen ook makkelijker te leggen. Bovendien kun je het gemakkelijker en sneller vervangen dan elke andere keukenvloer. Zo haal je nog eens een nieuwe look in huis!

Budgetkeuken: de verlichting

Verlichting in de keuken is cruciaal, maar vaak ook erg prijzig. Je moet voldoende verlichting hebben, maar lampjes mogen geen grote kostenpost worden in een budgetkeuken. Ons advies: kijk even goed rond en koop gewoon je ledverlichting bij een winkel. Even speuren op internet levert ook al snel een kostenbesparing op. Verlichting aanleggen moet je zelf doen, dus zorg voor iemand die je er goed bij kan helpen, zodat het ook veilig is!

Budget-keuken-3Budgetkeuken van de keukenzaak

Zelf een budgetkeuken samenstellen is een kwestie van rondneuzen, slim inkopen en zelf aanleggen. Wanneer je geen tijd of middelen hebt, is een budgetkeuken van een keukenzaak toch de slimste keus. Er zijn budgetkeukens vanaf € 1500 te koop. Je hebt dan wel beperkte keuzemogelijkheden, maar hoeft je voor een vast bedrag geen zorgen te maken over de kwaliteit en installatie. En mocht er onverhoopt wel iets misgaan, dan heb je altijd nog garantie. Een budgetkeuken van een keukenzaak geeft dus meer zekerheid. Ben je wel handig? Dan kun je nog verder op je budgetkeuken besparen door ‘m zelf te installeren.
Goed onderhandelen en slim rondkijken kan ook helpen. Wie z’n ogen en oren bij zich heeft, kan namelijk ook goedkoop een showroomkeuken kopen of een scherpe prijs bieden voor een keuken die net boven het budgetsegment zit. Dat is snel verdiend!

 

 

 

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel