Centrale mechanische ventilatie (cmv) en afzuigkappen

Atag_afzuigkap-DUO-HR

Steeds meer nieuwbouwwoningen beschikken over centrale mechanische ventilatie, afgekort tot cmv. Hoewel deze techniek verschillende voordelen biedt, kent het systeem ook nadelen. Deze nadelen manifesteren zich heel duidelijk in de keuken en dan met name voor de afzuigkap. We leggen graag uit wat centrale mechanische ventilatie (cmv) inhoudt en waar je rekening mee moet houden.

Wat is centrale mechanische ventilatie (cmv)?

Centrale mechanische ventilatie is een systeem waarbij de lucht in je huis mechanisch wordt afgevoerd. Het systeem zuigt lucht uit je woning en haalt op een natuurlijke manier weer schone lucht van buiten naar binnen. Zo beschik je dus altijd over schone, frisse lucht in je woning.

Centrale mechanische ventilatie in de keuken

Dankzij het cmv-systeem worden alle ruimtes in je huis goed geventileerd. De trek in je huis zorgt ervoor dat er weer schone lucht binnenkomt. Dat levert in sommige gevallen echter problemen op. Deze problemen zijn vooral merkbaar bij de afzuigkap. Kort gezegd komen die problemen hierop neer:
De mechanische ventilatie zorgt voor trek in je systeem. Je afzuigkap werkt echter ongeveer hetzelfde: deze zuigt ook lucht af. Wanneer je de afzuigkap inschakelt zijn er dus twee luchtstromen in je keuken, één van het cmv-systeem én één van de afzuigkap. Deze luchtstromen ‘concurreren’ met elkaar, met als gevolg een minder goed functionerende afzuigkap. De afzuigkap kan immers niet zoveel lucht afzuigen als waar hij theoretisch gezien toe in staat is.

Atag duo-hr recirculatie afzuigkap

Atag duo-hr recirculatie afzuigkap

Nadelen van cmv voor afzuigkappen

Als gevolg van deze situatie, waarbij de afzuigkap niet op vol vermogen kan werken, ontstaan de volgende problemen:

  • De afzuigcapaciteit is te laag;
  • De kookdampen worden niet goed afgevoerd;
  • Er blijven etensluchtjes in huis en in de keuken hangen.

Zoals je kunt zien zijn de voornoemde nadelen een opstapeling, waarbij het ene het gevolg is van het andere. Het probleem kan worden opgelost door de cmv te verwijderen (of helemaal niet te installeren) of door een sterkere afzuigkap te installeren. In het laatste geval worden echter alleen de symptomen bestreden, terwijl de eerste oplossing resulteert in verlies van je energielabel.

Oplossing voor afzuigkappen bij centrale mechanische ventilatie

Om eigenaren van huizen en appartementen met centrale mechanische ventilatie tegemoet te komen, zoeken fabrikanten van keukenapparatuur nu naar oplossingen. Zo ontwikkelden ATAG en Pelgrim allebei een afzuigkap die in staat is om de strijd aan te gaan met het cmv-systeem. Opvallend is dat beide systemen extra capaciteit bieden. Daardoor hebben ze voldoende kracht om meer kookdampen weg te zuigen dan het cmv kan doen. Het resultaat is dus hetzelfde als in een huis zonder cmv en met gewone afzuigkap. De oplossing behoort niettemin tot wat wij zien als een ‘noodoplossing’: alleen met extra vermogen kun je de strijd tegen etensluchtjes winnen.

Is het voor jou nog niet helemaal duidelijk wat cmv inhoudt? Er wil je er simpelweg meer over weten? Neem vrijblijvend contact op, of bezoek onze showroom.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel