Composiet aanrechtbladen: voordelen en nadelen

Composiet aanrechtblad

Composiet aanrechtbladen behoren tot de meest populaire aanrechtbladen die er zijn. De werkbladen hebben een luxe uitstraling en kunnen tegen een stootje, waardoor men graag kiest voor een composiet aanrechtblad. Toch bestaan er nogal veel fabeltjes. Daarom besteden we graag een artikel aan de echte voordelen en nadelen van een composiet aanrechtblad. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over composiet aanrechtbladen? Breng dan een bezoek aan de showroom.

Wat is een composiet aanrechtblad?

Composiet aanrechtbladen zijn samengestelde aanrechtbladen (vandaar ‘composiet’, vergelijk met ‘composed’  = ‘samengesteld’) die bestaan uit gerecycled graniet, kwarts en harsen. Hoewel een composiet werkblad dus natuursteen bevat, is het technisch vervaardigd product.
Composiet keukenbladen zijn, dankzij het productieproces, oersterk en in alle mogelijke kleuren te verkrijgen. De werkbladen worden gepolijst, gebrand of gezoet geleverd. De beste kwaliteit heet ‘quartztop’.De prijzen van granieten werkbladen en composiet werkbladen zijn ongeveer gelijk.

Voordelen van een composiet aanrechtblad

Zoals gezegd zijn composiet aanrechtbladen oersterk. Doordat alle graniet- en kwartsstukken onder hoge druk tegen elkaar worden geperst, zijn de aanrechtbladen bovendien erg dicht. Dit betekent dat ze niet zomaar water of vocht doorlaten. Een ander voordeel is dat er weinig ruimte is voor schadelijke stoffen om in het aanrechtblad door te dringen. Daardoor zijn de aanrechtbladen ook hygiënisch.
Composiet aanrechtbladen zijn hittebestendig. In tegenstelling tot natuursteen barsten de aanrechtbladen niet zomaar wanneer je er een hete pan op zet.
De hardheid van de werkbladen is vergelijkbaar met die van natuursteen. Dit betekent dat een aanrechtblad van composiet krasbestendig, stootvast en slijtvast is en heel lang mee kan gaan. Ook goed om te weten: composiet werkbladen ‘werken’ niet. Ze kunnen dus alle omstandigheden aan zonder te rekken of te krimpen.

Nadelen van een composiet aanrechtblad

Natuurlijk betekent dit niet dat je een composiet aanrechtblad rücksichtslos kunt inzetten voor allerhande doeleinden. Ondanks de dichtheid blijken composiet aanrechtbladen namelijk wel gevoelig te zijn voor vlekken. Wanneer, met name agressieve, natte plekken op het aanrecht blijven liggen, trekken ze geleidelijk in het blad. Daardoor ontstaan vlekken in het aanrechtblad die niet meer verwijderd kunnen worden.
Een ander nadeel van composiet is de gevoeligheid voor hitte. Hoewel de bladen hittebestendig zijn, zorgen hete pannen voor verkleuring van het hars in het aanrechtblad. Deze zogenaamde thermoshock resulteert in blijvende verkleuringen van het aanrechtblad.

Onderhoud van composiet aanrechtbladen

Composiet aanrechtbladen zijn onderhoudsvriendelijk. Wanneer je alert bent op de hierboven genoemde nadelen en dus vlekken snel verwijdert en zorgt dat pannen op een onderzetter staan, kun je jouw composiet werkblad lang mooi houden.
Je kunt composiet aanrechtbladen schoonmaken met warm water en een mild schoonmaakmiddel. Een dagelijkse zeepbeurt is voldoende om het blad mooi te laten blijven.
Ook het gebruik van een natuursteenreiniger is aan te raden. Gebruik geen aceton of thinner! Komt dit, of een ander bijtend middel, per ongeluk op het werkblad terecht, spoel dan direct het blad af met veel water.
Door het werkblad eens per jaar te impregneren maak je het extra dicht, zodat je iets minder oplettend hoeft te zijn. Dat vraagt natuurlijk wel onderhoud en bied je niet de garantie dat er niets kan gebeuren..!

Composiet aanrechtbladen: voor- en nadelen

Voordelen: Nadelen:
Hittebestendig Gevoelig voor hitte
Krasvast Gevoelig voor bijtende middelen
Stootvast Vraagt veel oplettendheid
Slijtvast
Dicht
‘Werkt’ niet
Verkrijgbaar in veel kleuren en soorten
Snel schoon te maken met zeep

Meer voordelen en nadelen van aanrechtbladen!

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel