Composiet aanrechtbladen: voordelen en nadelen
Composiet aanrechtbladen behoren tot de meest populaire aanrechtbladen die er zijn. De werkbladen hebben een luxe uitstraling en kunnen tegen een stootje, waardoor men graag kiest voor een composiet aanrechtblad. Toch bestaan er nogal veel fabeltjes. Daarom besteden we graag een artikel aan de echte voordelen en nadelen van een composiet aanrechtblad. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over composiet aanrechtbladen? Breng dan een bezoek aan de showroom.
Wat is een composiet aanrechtblad?
Composiet aanrechtbladen zijn samengestelde aanrechtbladen (vandaar ‘composiet’, vergelijk met ‘composed’ = ‘samengesteld’) die bestaan uit gerecycled graniet, kwarts en harsen. Hoewel een composiet werkblad dus natuursteen bevat, is het technisch vervaardigd product.
Composiet keukenbladen zijn, dankzij het productieproces, oersterk en in alle mogelijke kleuren te verkrijgen. De werkbladen worden gepolijst, gebrand of gezoet geleverd. De beste kwaliteit heet ‘quartztop’.De prijzen van granieten werkbladen en composiet werkbladen zijn ongeveer gelijk.
Voordelen van een composiet aanrechtblad
Zoals gezegd zijn composiet aanrechtbladen oersterk. Doordat alle graniet- en kwartsstukken onder hoge druk tegen elkaar worden geperst, zijn de aanrechtbladen bovendien erg dicht. Dit betekent dat ze niet zomaar water of vocht doorlaten. Een ander voordeel is dat er weinig ruimte is voor schadelijke stoffen om in het aanrechtblad door te dringen. Daardoor zijn de aanrechtbladen ook hygiënisch.
Composiet aanrechtbladen zijn hittebestendig. In tegenstelling tot natuursteen barsten de aanrechtbladen niet zomaar wanneer je er een hete pan op zet.
De hardheid van de werkbladen is vergelijkbaar met die van natuursteen. Dit betekent dat een aanrechtblad van composiet krasbestendig, stootvast en slijtvast is en heel lang mee kan gaan. Ook goed om te weten: composiet werkbladen ‘werken’ niet. Ze kunnen dus alle omstandigheden aan zonder te rekken of te krimpen.
Nadelen van een composiet aanrechtblad
Natuurlijk betekent dit niet dat je een composiet aanrechtblad rücksichtslos kunt inzetten voor allerhande doeleinden. Ondanks de dichtheid blijken composiet aanrechtbladen namelijk wel gevoelig te zijn voor vlekken. Wanneer, met name agressieve, natte plekken op het aanrecht blijven liggen, trekken ze geleidelijk in het blad. Daardoor ontstaan vlekken in het aanrechtblad die niet meer verwijderd kunnen worden.
Een ander nadeel van composiet is de gevoeligheid voor hitte. Hoewel de bladen hittebestendig zijn, zorgen hete pannen voor verkleuring van het hars in het aanrechtblad. Deze zogenaamde thermoshock resulteert in blijvende verkleuringen van het aanrechtblad.
Onderhoud van composiet aanrechtbladen
Composiet aanrechtbladen zijn onderhoudsvriendelijk. Wanneer je alert bent op de hierboven genoemde nadelen en dus vlekken snel verwijdert en zorgt dat pannen op een onderzetter staan, kun je jouw composiet werkblad lang mooi houden.
Je kunt composiet aanrechtbladen schoonmaken met warm water en een mild schoonmaakmiddel. Een dagelijkse zeepbeurt is voldoende om het blad mooi te laten blijven.
Ook het gebruik van een natuursteenreiniger is aan te raden. Gebruik geen aceton of thinner! Komt dit, of een ander bijtend middel, per ongeluk op het werkblad terecht, spoel dan direct het blad af met veel water.
Door het werkblad eens per jaar te impregneren maak je het extra dicht, zodat je iets minder oplettend hoeft te zijn. Dat vraagt natuurlijk wel onderhoud en bied je niet de garantie dat er niets kan gebeuren..!
Composiet aanrechtbladen: voor- en nadelen
Voordelen: | Nadelen: |
Hittebestendig | Gevoelig voor hitte |
Krasvast | Gevoelig voor bijtende middelen |
Stootvast | Vraagt veel oplettendheid |
Slijtvast | |
Dicht | |
‘Werkt’ niet | |
Verkrijgbaar in veel kleuren en soorten | |
Snel schoon te maken met zeep |
Meer voordelen en nadelen van aanrechtbladen!
Meer artikelen lezen in deze categorie?
Ik heb een composiet keukenwerkblad en dezelfde eetkamertafel. U adviseert om eens per jaar het blad te impregneren. Ik heb gehoord dat dat met zonnebloemolie gedaan kan worden. Zelf zou ik denken aan baby olie omdat die niet plakt. Wellicht is er ook een speciale olie op de markt hiervoor.
Graag uw reactie.
Vriendelijke groet en dank.
Nettie Theunissen
Hallo Nettie,
wil even informeren hoe de eettafel bevalt???
ben nog aan het twijfelen of ik zo’n tafel zal nemen of dat ik voor hout ga.
Graag een reactie!!!
Dankjewel.
Wij kregen van Dekkers in Rijswijk een setje erbij.
Natuursteen Werkbladreiniger en
Natuursteen Impregneer beiden van StoneTech
(met een wit, hard schuursponsje)
Ik hoop, dat U hier iets aan heeft.
Met vriendelijke groet,
E. van Bodegom
Wij hebben de rand van een composiet aanrechtblad laten freien.
Hoe kun je deze rand schoon houden cq maken
Met vriendelijke groet G Verleg
Je kunt composiet impregneren met een vloeibaar impregneermiddel van HG.
Abosluut niet doen!!!. Ik heb nu allemaal strepen op mijn keukenblad. Ik heb contact gehad met HG en er is helaas niets meer aan te doen. Dit product nooit gebruiken op composiet
Wij hebben sinds kort een composiet aanrechtblad en dat bevalt prima. Doordat een composiet aanrechtblad hittebestendig is en krasvast, kunnen we er zorgeloos op koken.
Wij hebben gekozen voor een composiet aanrechtblad door de youtube filmpjes van aanrechtblad-kopen en door jullie berichten op de website, bedankt !
composiet is NIET hittebestendig
Composiet is WEL hitte-bestendig. Heb ovenschalen van 220 graden op het aanrecht gezet, niks aan de hand…
Ons werd echt met klem geadviseerd geen hete pannen op ons blad te zetten. Maar ons vorige blad hebben we 18 jaar gebruikt me5 hete pannen erop. Geen beschadiging te zien. Dit nieuwe zwarte composiet blad hebben we nu 3 jaar in gebruik en vertoont vlekken zoals van ons handzeeppompje, dus uitgebeten, maar ik zet e4 dus geen hete pannen o0 na de waarschuwing….
Kun je een composiet aanrechtblad op de kopse kanten c.q. zijkanten aan elkaar lijmen zodat het niet meer kan gaan werken door temperatuur verschillen?
Beste heer Wildekamp,
Wij verlijmen de composieten werkbladen met Tenax of anders een ms-polymer lijmkit.
Het is verstandig om van te voren de beide bladen goed te ontvetten en tijdens het verlijmen het werkblad af te plakken langs de koppelnaad.
Ik hoop dat u met deze informatie geholpen bent, anders horen wij het wel.
Kan iemand haar/zijn ervaringen delen ten aanzien van Pitt cooking in combinatie met composiet werkbladen…..
Alvast bedankt!
Heeft iemand ervaring met impregneer voor een composietblad. Is dit makkelijk te doen zonder dat het blad streperig wordt Volgens mij is ons blad gezoet. Had toch ook nog een vraag over het schoonmaken. Op verschillende sites staat dat je kan ontvetten met glasreiniger. Deze bevatten echter vaak ammonia.Hoe komt het dat verschillende fabrikanten verschillende adviezen geven. Devgen zegt wel schuurspons de ander niet. De een beveelt glasreiniger aan en de ander waarschuwt voor middelen met ammonia
Hoe krijg ik het beste een rode wijn vlek uit composiet aanrechtblad
Heb sinds 2010 en composiet aanrechtblad.
Deze zit onder de vlekken en is heel erg dof geworden.
Maak elke dag m’n aanrecht schoon en droog het goed na, een vergeten druppel water is nooit meer weg te krijgen.
Ik heb nooit advies gehad om m’n blad ergens mee te behandelen, laat staan eens per jaar te impregneren.
Omdat ik er nu echt mee aan was heb ik gebeld met klantenservice en kreeg daar wel advies om het eens schoon te maken met een composiet onderhoudsset.
Ik ga dit zeker doen en hoop dat ik de vlekken eruit krijg.
Denk dus 2 x na voordat je voor composiet kiest.
Je leest veel over vlekken die er niet uit te krijgen zijn.
Helemaal mee eens, ik heb precies dezelfde ervaring. Een blad vol vlekken! Binnen 1 jaar.
Wij hebben een wit blad.. Met jif en de zachte kant van de spons krijg je 99% van de vlekken weg.
de kwetsbaarheid voor vlekken e.d. hangt af van de soort composiet. Deze wordt aangeduid met nummers. Wij hebben een hoog nummer, dichte hardheid: Quartztop. Daar trekt nauwelijks iets in. Bij Avanti keukens hebben we daar heel goed voorlichting over gekregen.
Zeker lees je dat veel maar als je iets moois wilt moet je het wel goed onderhouden.
Wij hebben nu 3 jaar een composiet aanrechtblad. Is ideaal. Geen krassen of iets dergelijks. Wel kalkaanslag rond de kraan. Ik heb dit al eens weggehaald met schoonmaakazijn. Ging goed. Misschien is gewone azijn nog beter. Verder maken wij het gewoon schoon met reinigingsmiddel, ook wel met krachtige reiniger zoals Dusty van de Wibra.Ons blad is wel zowat zwart met vlokjes. Dus geen wit bv, dus vlekken zien wij niet.
Ik heb per ongeluk wat terpentine op t aanrechtblad gemorst. Hoe krijg ik die vlekken weg?
Na jaren met vlekken in mijn gezoete composiet aanrechtblad heb ik nu de oplossing gevonden: Antikal van AmbiPur.
Ik breng het goedje ruim aan op het gehele aanrechtoppervlak en laat het minstens 5 minuten inwerken. Daarna met veel water afnemen en droog maken met een raamtrekker en/of doek. Het resultaat is verbluffend.
Het aanrechtblad lijkt na behandeling wel iets doffer te zijn geworden maar omdat het al gezoet was is dat geen probleem. Probeer het anders eerst op een onopvallend hoekje als je twijfelt. Ik ben benieuwd naar jullie reacties!
Beetje geschrokken over alle berichten over een gezoet aanrechtblad. Kreeg het idee dat je niks meer in de keuken zou kunnen doen. Vlekken gevoelig en waterdruppels trekken kringen. Nu 2 maanden later onderken ik dat op een gezoet in mijn geval zwart blad alles zichtbaar is. Vet vingertje, kring van een nat glas of spetters van olie geven een aardig palet te zien. Met een mild sopje zijn alle onrechtmatigheden zo weg. En echt zo’n gezoet mat blad was niet alleen voor mij maar ook voor veel vrienden en familie een eye-catcher. Ja ieder druppeltje is zichtbaar, maar na de gebruikelijk sopbeurt ook zo weer weg. Aanrader als je het waardeert.
Ik heb nog nooit zo’n vreselijk aanrechtblad gehad!! Vol met vlekken wit uitgeslagen dof kortum niet om aan te zien!! Ik zou dus niemand composiet willen adviseren. Vanaf het begin schoongemaakt net bijgeleverd schoonmaak artikelen maar helaas werkt niet!! Baal hier enorm van een doorn in mijn oog!!
Een composiet werkblad in je keuken betekent dat je constant met doek en droogdoek in de weer bent om de vlekken toch niet weg te krijgen. Mag je hier schuurpoeder (Cif of Chemico) gebruiken ?
Hallo Angela,
Het lijkt ons zeker niet verstandig om dat soort middelen in te zetten
Groeten
redactie
Ik heb ook zo’n mat grijs werkblad. Heb bij het plaatsen het advies gekregen om 2keet per jaar alles te schuren met de zachte kant van een sponsje met een heel fijn schuurpoeder zoals cif maar dan zonder de citroen. Daar gaan de plekken idd van weg maar 1 weekje later staat het aanrecht weer vol plekken. Vooral de plaatsen die je veel gebruikt. Hopeloos. Ik maak hem elke dag schoon met een sopje maar daar kriijg ik GEEN één vlek mee weg.
Composiet werkblad een nachtmerrie.
Iedere watervlek die niet onmiddellijk weggeveegd wordt is een blijvende vlek; een stootje tegen de rand met een hard voorwerp, stukjes eraf.
Helemaal mee eens!!!
Een verschrikking!!!!
Hi,
Ik heb nu 8 jaar een antraciet kleurig composiet aanrecht blad. Ik heb nooit problemen gehad en zolang je het maar even na droogt met een theedoek geen vlekken. Geen idee of het gezoet is, maar het is zijdeglans.
Nou heb ik een werkster die het een top idee vond om mijn ovenplaat in te spuiten met een agressief ovenschoonmaak middel op mijn composiet werkblad 🙁
Nu heb ik dus op 2 plaatsen een rechthoek in mijn blad staan. Ik denk dat het chemische middel er in is gebrand.
Bestaat er een middel waarmee ik dit er uit kan halen of een bedrijf die ik kan laten komen om de toplaag te laten behandelen? Opnieuw polijsten en beschermlaag aan laten brengen????
Ik hoor het graag. Ik woon in Amsterdam.
Mvg
Sisa
Hallo Sisa
Ik heb al 16 jaar een composiet (zwart met lichtgrijs) aanrechtblad) Ik heb het altijd onderhouden met groene zeep. Daarna met witte boenwas, uitwrijven en er hij is weer als nieuw. Als ik vlekken heb zijn dat vlekken van azijn of zuur. Augurken of uitjes) Die schuur ik met een stalen pannenspons. Afnemen met schoon water en daarna weer inwrijven met witte was, Laat maar intrekken en desnoods herhalen. Daarna uitwrijven met zachte doek. Door de was ontstaat een beschermlaagje. Heel veel succes.
Annette
Hoi Sisa, ik heb het zelfde probleem….
Heb jij het inmiddels kunnen oplossen?
Mvg Inez
Ook ik heb een beschadiging op mijn blad,waarschijnlijk loda afdruk. Kan ik daar iets voor kopen om het te behandelen.
Na heel lang een kunstoffen aanrecht gehad te hebben, heb ik sinds 2 jaar een gepolijste composiete aanrecht, waar ik heel erg tevreden over ben. Ik laat er van alles op liggen, vooral water, en eigenlijk heb ik daar nauwelijks blijvende last van. Alleen de glanzende uitstraling is er een beetje van af. Ik zie hier wat tips over het gebruik van groene zeep, boenwas en babyolie en dat ga ik eens proberen. Overigens, heel blij dat ik niet een volledig natuurstenen aanrecht heb genomen, want bij vrienden ziet dat er na 2 jaar al verschrikkelijk uit.
Sinds 2010 heb ik een mooi glad gepolijst WIT composiet aanrechtblad in U-vorm. Ik zou nooit meer anders willen, zeker geen zwart. Mijn blad ziet er nog steeds supermooi glanzend uit. Het enige wat ik doe is tijdens het koken de pannen niet rechtstreeks op het aanrecht zetten, snijplankjes gebruiken en water en andere gemorste vloeistoffen direct met aanrechtdoekje weghalen en even droogpoetsen met de handdoek. Kortom: netjes werken. Verder doe ik niets aan onderhoud.
Hai christine,
Wij overwegen ook wit maar krijgen een naadje tussen 2 delen. Heb je daar toevallig ervaring mee? Blijft dit netjes?
Wij hadden ook watervlekken, deze hebben wij verwijderd met ossegal-zeep. Even insmeren en weg zijn de vlekken!!
Ik heb 8 jaar lang een composieten, gepolijste werkblad gehad. Het was donkergrijs en ik heb nog nooit problemen ermee gehad. Geen krassen, geen vlekken.
Zoals de naam al aangeeft zijn composiet keukenbladen samengesteld uit verschillende materialen. Het hoofdbestanddeel is meestal een steensoort bijv. kwarts. Het oppervlak kan op verschillende manieren worden afgewerkt. Een aantal daarvan zijn vlekgevoelig zoals de gezoete en gestructureerde. De gepolijste is het minst vlekgevoelig. Op de website van Dekker (Zevenhuizen) vind je informatie hoe je verschillende vlekken kunt behandelen.
Heb kringen op mijn composietblad,afdruk van loda fles.
Kan ik het ergens mee behandelen?
Ook heb van de week een composiete blad geleverd. Heb het idee datber sprake is van een fabrieksfout. Over het gehele blad zijn ronde plekken te zien die niet het patroon hebben als de rest van het blad.
Het is uiteraard een natuurproduct, maar het zit echt over het hele blad.
Komt jullie dit bekend voor?
afdrukken van zuignappen
Help!! Verkleuring in mijn composiet wasbak. Gootsteen was verstopt en de ontstopper heeft een stukje uitgebeten. Kan ik hier iets aan doen?
http://www.proffill.nl/producten/
Dag Cindy,
Zie site bovenaan.
Om putjes of beschadiging kan men deze producten bestellen. Ik had een klein putje, deze reparatieset had me goed geholpen.
Groet
Toch 2 tellen hete pan op het blad gezet en nu een kring.
We hebben een antraciet blad iemand hier nog een oplossing voor?????
Hallo ik heb al sinds 2012 een zwart gezoet composiet aanrechtblad, ik heb deze zoals door de fabrikant geadviseerd vóór gebruik geïmpregneerd met de witte Jif zonder citroen. Dit herhaal ik 1x per jaar! Ik gebruik voor het dagelijks reinigen een sopje zonder citroen. Middeltjes met citroen worden ook ten strengste afgeraden om dat deze op den duur het blad beschadigen. Ik moet zeggen het blad ziet er nu ruim 5 jaar na aanschaf uit als nieuw.
Wij hebben sinds 2008 een antraciet/zwart composiet aanrechtblad + eettafelblad en maak het schoon met verdund Green Soap allesreiniger (1 deel Green Soap, 2 deel gekookt, afgekoeld water). Blad en tafel zijn prachtig schoon, geen (vet)vlekken en ruikt erg aangenaam! Ik gebruik geen chemische middelen voor reiniging, het blad is nog als nieuw!
Toelichting: De Green Soap allesreiniger is de sprayflacon..
Wij hebben pas sinds 5 dagen een gezoet composiet blad en ik heb het meteen geimpregneerd. Met de vlekken valt het nu dus nog wel mee, maar al binnen 1 dag stootte ik per ongeluk met een glas tegen de scherpe rand aan en meteen sprong er een stukje vanaf! Ik vind het zo erg! Ik durf bijna niks meer te doen. Als ik geweten had dat het zo zacht was, had ik graniet of kunststof genomen!
Heeft iemand ervaring met het aanpassen van gaten in een composiet blad?
Het gaat om het groter maken van een bestaande uitsparing, het boren van een gat t.b.v. een verzonken stopcontact.