De 10 grootste keukenergernissen

oplossingen Keukenergernissen

Veel mensen hebben een haat-liefdeverhouding met hun keuken: ze kunnen niet zonder, maar ook niet goed met. Dat is begrijpelijk: je keuken gebruik je elke dag, maar juist daardoor maak je snel kennis met zijn tekortkomingen. Een keuken is dus net een partner…
Bruynzeel Keukens liet consumenten via Facebook hun grootste keukenergernissen delen. De uitkomsten zijn… herkenbaar.

Problemen in de keuken

Uit de reacties op de Facebookpagina van de keukenzaak bleek dat veel consumenten dezelfde problemen hebben. Dat is logisch, want keukenzaken verkopen binnen een bepaalde periode veel dezelfde keukens – die zijn immers in de mode en voldoen aan de nieuwste normen. Achteraf blijkt dan dat er aan die keuken toch wat meer nadelen kleven dan de verkoper benoemde. En dan zit je: met een keuken die net wat te lang of te hoog of te breed of te kort is.
Nederlandse consumenten vinden volgens Bruynzeel de volgende 10 zaken het onhandigst:

  1. Te hoge bovenkasten
  2. Te lage onderkasten
  3. Onhandige indeling – Hoofd of benen stoten
  4. Te weinig werkruimte
  5. Te weinig opbergruimte
  6. Te grote, te kleine of verkeerde apparaten
  7. Ongemakkelijk schoon te houden materialen
  8. Onhandige indeling – Oneindig heen en weer lopen
  9. Te laag werkblad
  10. Extra werk door kapotte of niet-functionerende onderdelen

Een onjuiste keukenindeling

Uit de bovenstaande lijst blijkt dat vooral de keukenindeling zorgt voor keukenproblemen. Blijkbaar hebben veel consumenten voldoende ruimte om zich te kunnen draaien in de keuken en om hun werk te kunnen doen, maar laat vooral de indeling te wensen over. De kasten zijn te hoog of te laag, er is te weinig werk- of opbergruimte of men kan zich niet draaien of moet juist te vaak lopen. Technische problemen zijn veel minder ergerlijk: kapotte of niet-functionerende onderdelen staan pas helemaal onder aan de lijst. En onhygiënische apparaten blijken ook niet een onoverkomelijk probleem.

Gezondheidsklachten

Bovenstaande keukenproblemen zijn een uitgedunde opsomming van alle reacties die de oproep op Facebook opriepen. Veel consumenten deelden namelijk niet alleen de oorzaak van hun ergernissen, maar ook de gevolgen. Zo zijn er keukengebruikers die steeds hun hoofd stoten of die juist rugklachten krijgen omdat ze te diep moeten bukken. Andere mensen moeten onophoudelijk heen en weer lopen om ergens anders werkruimte te zoeken of om alle benodigdheden op te halen. Dat kan op den duur ook gezondheidsklachten opleveren. Een onhandige keukenindeling heeft dus niet alleen op korte termijn, maar ook op lange termijn gevolgen.

Keukenproblemen voorkomen

We schreven al diverse keren over de ergonomische keuken. Ook kon je tips lezen waarmee je rekening kunt houden wanneer je een keuken koopt. Door goed te overwegen wat je wil en wat je (lichamelijk) kunt, kun je diverse ergernissen besparen. Hoog klimmen voor hoge bovenkasten, een gebrek aan opbergruimte, de verkeerde apparaten, moeilijk schoon te maken apparaten, een onhandige indeling of een te laag werkblad: het zijn zo zes problemen die je kunt voorkomen.
Laat je niet verleiden door een vlotte keukenverkoper of door de prachtige uitstraling van een keuken, maar kijk ook eens naar de praktische kant van je keuken: een goede keuken kan net zo lang standhouden als een goed huwelijk. Dan kan er best eens wat zijn, maar voor echte relatieproblemen is er dan geen ruimte.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel