De buitenkeuken – ideaal voor de zomer

buitenkeuken

Wanneer de eerste zonnestralen weer beginnen te schijnen, krijgt iedereen de zomer weer in zijn of haar bol. Diegene die op vakantie gaan of alweer terug zijn en nog even van het prachtige weer willen genieten, dan is de buitenkeuken een ideale optie. In dit artikel bespreken we de voordelen en nadelen van een buitenkeuken.

Wat is een buitenkeuken?

Een buitenkeuken is er in allerlei soorten en maten. Wanneer we het over een buitenkeuken hebben, spreken we vaak over een mobiel systeem met gaskookpitten en allerhande accessoires. Een buitenkeuken is dus niet hetzelfde als een barbecue en ook geen veredelde barbecue: met een buitenkeuken kun je namelijk veel meer dan alleen vlees garen.
Wie meer ruimte in zijn tuin heeft, kan het mobiele systeem uitbreiden met een aanrechtblad en keukenkastjes. Het systeem is dan niet mobiel meer, maar je beschikt wel over een heuse keuken in je tuin.

Voordelen van een buitenkeuken

Het grootste voordeel (en tegelijkertijd het nut) van een buitenkeuken is dat je buiten kunt koken. Geen warme dampen meer in huis, geen gemopper om met dat mooie weer binnen te moeten zijn: zodra de zon doorbreekt kun je in de tuin koken. De ervaring van velen is bovendien dat koken en eten in de tuin net wat gezelliger en ontspannener is dan binnen.

Nadelen van een buitenkeuken

Buitenkeukens hebben ook nadelen: zo moet je in potentie alles dubbel aanschaffen, omdat je binnen én buiten de juiste kookgereedschappen wilt hebben. Daarnaast moet je beschikken over de juiste materialen. Wanneer je voor een luxe buitenkeuken gaat, heb je een diepvries en koelkast nodig. Die moeten echter we geschikt zijn voor de toepassing. Bovendien moeten ze bestand zijn tegen temperatuurschommelingen en vocht. Wie niet goed oplet bij de aanschaf of bouw van een eigen buitenkeuken, loopt kans dat hij/zij binnen enkele jaren alles opnieuw moet aanschaffen.
Nog een nadeel: als het regent, loop je niet alleen kans om nat te worden, maar kunnen ook al je etenswaren nat worden. Je gaspit zal niet zomaar uitvallen, maar koken in de regen is geen pretje!

Buitenkeuken zelf maken

Het voordeel van een buitenkeuken is dat je een buitenkeuken zelf kunt maken, mits je er genoeg verstand van hebt. Om de prijs hoef je het vaak niet te laten: buitenkeukens zijn in deze tijd van het jaar volop in de aanbieding. Daarnaast proberen bouwmarkten je met korting naar de winkel te trekken. Pak dus die kans!

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel