De ergonomische vaatwasser

5786.AEG_ComfortLift

Ergonomie in de keuken is een belangrijk thema. Met een aangepaste werkbladhoogte, ovens op hoogte ingebouwd in de kolomkast, handige pottenlades en uittrekbare leggers kom je al een heel eind. Maar het kan nog beter.

Door bijvoorbeeld te kiezen voor een ergonomische vaatwasser. Want hoe minder je ‘door de knieën’ moet gaan, hoe beter. Lees meer over ergonomische vaatwassers of bekijk de ergonomische vaatwassers in de showroom

Vaatwasser op hoogte

Wat is de meest voorkomende plek van de inbouwvaatwasser in de eigentijdse keuken? Juist, onder het aanrecht, bij voorkeur niet al te ver van de spoeltafel. Dit laatste is alvast een goede zet. Probeer de afstand tussen de spoeltafel en de vaatwasser sowieso te beperken. Maar het kan nog beter.

Door de vaatwasser op hoogte in te bouwen in de kolomkast, liefst ook nog naast het aanrecht. Zo hoef je aanzienlijk minder te bukken bij het in- en uitladen. Ben je zo iemand die niet kijkt op een vaatwasbeurt meer of minder? Dan is dit alvast iets om over na te denken. Plaats onderaan in de kolomkast bijvoorbeeld een pottenlade, ideaal voor die grote ovenschalen die je maar af en toe gebruikt.

Daarboven komt de volledig integreerbare en op hoogte inbouwbare vaatwasser die netjes wordt afgewerkt met een meubelpaneel. Door de vaatwasser net iets hoger in te bouwen, moet men zich al aanzienlijk minder bukken. Boven deze vaatwasser op hoogte past eventueel nog een compacte oven (45 cm), indien daar op een andere plek in de keuken geen plaats voor is.

AEG-vaatwasser met ‘anti-buk liftsysteem’

Maar het is een feit. Niet iedere keukenindeling leent zich voor een vaatwasser op hoogte. Praktisch is dat nu eenmaal niet altijd haalbaar, vooral in de kleinere keuken met een beperkt aantal kolomkasten waarin reeds ovens zitten. Gelukkig zijn er ook elektromerken die meedenken en met innovatieve oplossingen komen.

AEG lanceerde, ondertussen al even geleden, de vaatwasser met ComfortLift, bekroond met een IF Design Award. Deze heeft een benedenkorf die heel eenvoudig tot een ergonomische hoogte kan worden ‘gelift’. Het liftsysteem tilt de laatste korf tot een handige werkhoogte waardoor je zonder bukken kunt in- of uitruimen. Na het ontgrendelen zakt de korf zachtjes naar beneden waarna je deze terug naar binnen kunt schuiven, zo eenvoudig als dat.

comfortlift-dishwasher-scoops-gold-if-design-award

Slimme vaatwasfuncties

Naast deze ComfortLift-functie bieden de AEG vaatwassers nog een aantal slimme functies die het leven er makkelijker op maken.

Zo is er QuickSelect, een intuïtieve manier om de vaatwasser te bedienen. QuickSelect neemt de vorm aan van een ‘My time’-slider waarmee je al ‘swipend’ de gewenste duur van het programma selecteert: van Quick (heel snel) tot Eco (lang). Het display links geeft meteen de duur van het programma weer, terwijl de Ecometer een indicatie geeft van het verbruik.

Door een simpele aanraking van extra toetsen kunnen er een aantal extra’s worden toegevoegd. Zo is er onder meer de nieuwe functie SprayZone die komaf moet maken met hardnekkige en aangekoekte etensresten en tot 50% beter schoonmaakt dan standaardprogramma’s. AirDry maakt dat de deur zich op het einde van de cyclus automatisch lichtjes opent, wat het droogresultaat ten goede komt.

Het GlassCare-systeem zorgt er tot slot voor dat het delicate glaswerk omzichtig behandeld wordt. Hiervoor zorgt ook de speciale GlassHolder die de langstelige wijnglazen voor krassen en breuk behoedt. Hard voor vuil, zacht voor glas.

5786.AEG_ComfortLift

Zwitsers alternatief met V-ZUG

Sinds kort is AEG niet langer alleen met zijn vaatwasser met liftfunctie. Het Zwitserse label V-ZUG lanceerde recent de Adora vaatwasserlijn met Optilift-functie die de onderste korf bij het uittrekken tot op heuphoogte brengt. Dit tilt het laadcomfort naar een hoger niveau, figuurlijk én letterlijk.

Nog meer comfort met een aantal andere kenmerken, waaronder de telescopische SoftSlide-geleiders met SoftClose-sluitsysteem waardoor schokken en beschadigde glazen vermeden worden. Van het meest delicate glaswerk tot grote potten, ze worden met gepaste zorg onder handen genomen. Zowel de besteklade als bovenste korf zijn zeer eenvoudig uitneembaar waardoor ook grote potten eenvoudig een plek vinden.

Typisch V-Zug is ook het gepatenteerde SteamFinish-procedé dat glazen, bestek en schotels met pure stoom verzorgt zodat vlekken worden vermeden. Verder noteren we nog een heel handig Party-programma van amper 11 minuten – voor als het eens écht snel moet gaan, en een Fondue-Raclette programma – typisch Zwitsers – dat net zo goed je ovenschotels onder handen neemt. Zo kan jij genieten van wat echt telt: dat dessertje achteraf, zonder je zorgen te maken over de vaat.

V-ZUG 1-INT_FINAL_V-ZUG_KÜCHE D_CLOSE UP_GS_UB

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel