De ideale keukenindeling

Keuken-indeling-ergonomie

Ben je op zoek naar een nieuwe keuken? Dan heb je niet alleen wat aan onze artikelen over fornuizen, werkbladen en kranen, maar moet je ook weten hoe een ideale keuken eruit ziet. Natuurlijk verschillen de meningen over de stijl en inrichting van je keuken, maar door slim na te denken, voorkom je later veel ongemakken. In dit artikel gaan we in op de ideale keukenindeling.

Waarom een ideale keukenindeling?

Veel consumenten staan er niet echt bij stil, maar het is belangrijk om goed te overwegen hoe je je keuken inricht. Je brengt immers aardig wat tijd door in je keuken. Een ideale keukenindeling voorkomt dan dat je te veel loopt, te veel handelingen moet uitvoeren of op een andere ongezonde of niet-ergonomische manier bezig bent. Natuurlijk verschilt de ideale keukenindeling per persoon en per ruimte. Je hebt immers je eigen gewoonten en smaak. De ideale keukenindeling heeft dan ook niets te maken met je sfeer of stijl, maar alles met je gezondheid (en humeur).

Wat is een ideale keukenindeling?

Keukenbouwers hebben, op basis van de praktijk, vastgesteld dat veel mensen zich tijdens hun keukenactiviteiten vooral bewegen tussen het fornuis, de koelkast en de spoelbak. Dat is logisch: als je wilt koken, pak je eerst wat uit de koelkast, daarna spoel je het af en ten slotte plaats je het in een pan op het fornuis. Natuurlijk doe je nog talloze andere dingen, maar die vallen buiten deze ‘werkdriehoek’, zoals de professionals ‘m noemen. In de ideale keukenindeling is de totale omtrek van deze driehoek maximaal 8 tot 10 meter. De afstand tussen je kookplaat en spoelbak is bij voorkeur zo’n 2 meter.

Keukenexperts delen de keuken verder op vijf verschillende zones:

–          Voorraadzone
–          Opbergzone
–          Spoelzone
–          Werkzone
–          Kookzone

Al deze zones hebben, zoals je kunt zien, hun eigen functie. Door deze zones praktisch te verdelen over je keuken, voorkom je dat je veel loopt. Wie van links naar rechts kiest voor een opbergzone, voorraadzone, spoelzone, werkzone en kookzone, hoeft veel minder te lopen dan wie kiest voor een kookzone, voorraadzone, werkzone, spoelzone, opbergzone.
Dat verschil ga je merken!

Ideale keukenindeling samenstellen

We schreven het al: de ideale keukenindeling is erg afhankelijk van je ruimte en voorkeur. Daarnaast spelen ook je voorkeur voor apparatuur en je keuze voor een kookeiland of keukenblok een rol. Toch kun je zelf wel bepalen hoe je ideale keukenindeling eruit ziet.

  1. Bedenk welk keukenmodel (rechte keuken, hoekkeuken of eilandkeuken) eruitziet en welke apparaten je in je keuken wilt.
  2. Bedenk daarnaast ook wat je het meest in de keuken doet: is dat koken of vooral snijden en spoelen? Kook je veel met verse groenten of heb je een enorme voorraadkast nodig?

Laat niet alleen de ‘mooiigheid’ van je keuken een rol spelen: natuurlijk is een mooie keuken belangrijk, maar een praktische keuken is net zo belangrijk. Wat heb je immers aan een mooie keuken waarin je je elke dag groen en geel ergert omdat-ie niet praktisch is?

De bovenstaande overwegingen zijn ook bepalend voor je keuze voor een open of gesloten keuken. Wie veel voorraad heeft en weinig eten spoelt, kan immers een heel andere ideale keukeninrichting krijgen dan iemand die veel kookt maar alleen met verse groenten. En wie een grote voorraad heeft, maar snel alles wil kunnen pakken, heeft meer aan een open keuken dan aan een gesloten keuken.

Richtlijnen voor de ideale keukenindeling

Wie aandachtig heeft gelezen, heeft al heel wat rips en richtlijnen voorbij zien komen in dit artikel. We sommen ze nog even voor je op

  1. De werkdriehoek: Deze opstelling zorgt voor efficiënte beweging tussen deze drie veelgebruikte gebieden.
  2. voldoende werkruimte: Zorg voor voldoende werkruimte rond belangrijke gebieden zoals het fornuis en de spoelbak
  3. Opslag: Overweeg de plaatsing van kasten en laden
  4. Apparatuur en voorzieningen: Plaats belangrijke apparaten zoals de oven, koelkast en vaatwasser op strategische locaties.
  5. Verlichting: Goede verlichting is cruciaal in een keuken.
  6. Veiligheid en ergonomie: Houd rekening met de veiligheid, vooral als er kinderen in huis zijn.
  7. Persoonlijke stijl en behoeften: Uiteindelijk moet uw keukenindeling aansluiten bij uw persoonlijke stijl en behoeften.

We wensen je veel succes bij je ideale keukenindeling! Heeft u advies nodig? Bekijk de showroom en wij adviseren je graag!

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel