De keuken in 2063 volgens Miele
We schrijven regelmatig over de keuken van de toekomst. Dat heeft niet zozeer met ons verlangen daarnaar te maken als wel met het feit dat er enorm veel innovaties beloofd worden. Sommige van die innovaties worden op korte termijn al gerealiseerd. Grootse toekomstplannen komen daardoor al heel dichtbij. Geen wonder dus dat we geïnteresseerd zijn in het onderzoek dat Miele, fabrikant van koelkasten, vaatwassers en andere keukenapparaten, liet uitvoeren. De resultaten moeten ons vertellen hoe de keuken er in 2063 uitziet.
Intelligente keukenapparatuur op hernieuwbare energie
Volgens het onderzoek, dat Miele door trendvoorspeller Trendstop liet uitvoeren, zijn de keukens in 2063, dus over 50 jaar, intelligent en multifunctioneel. De buitenmuren en het dak van de keuken zijn dan zo ontworpen dat ze alle zonne-energie opvangen om de keukenapparaten van stroom te voorzien. Om de hygiëne te verbeteren zullen er minder hoeken in muren en meubels aanwezig zijn. Bovendien zijn de oppervlakken van tafels, aanrechtbladen en andere keukentoebehoren zelfreinigend: ze merken wanneer er iets valt en zetten deze vreemde stof om in plantenvoeding.
Lokaal voedsel
Het tweede belangrijke aspect dat uit het onderzoek naar voren komt is dat we tegen die tijd alleen nog maar lokaal voedsel eten. Met een mobiele scanner ontdekken we waar ons lichaam behoefte heeft, waarna we een recept op maat krijgen. Aan de hand van dat recept eten we lokale ingrediënten uit de tuin. Natuurlijk ontbreken ook insecten en andere eiwitrijke bronnen niet. Dankzij deze veranderingen kunnen de gerechten uit tot wel 45 verschillende ingrediënten bestaan.
Wat kunnen we hiermee?
Het is voorlopig nog geen 2063. We begrijpen dan ook dat de onderzoeksresultaten nog weinig nuttig lijken. En eerlijk is eerlijk: voor Miele is dit ook een soort van marketingstunt waarvan we pas in 2063 het resultaat kunnen beoordelen. Toch vinden we vooral de technische aspecten uit het onderzoek wel nuttig. We zien om ons heen steeds meer zonnepanelen komen en vinden het zeker nuttig om te zien hoe volgens Miele zonne-energie in 2063 concreet wordt gebruikt voor specifieke apparaten. Bovendien is het idee van minder hoeken in de keuken even simpel als effectief: wanneer dat idee vandaag al wordt toegepast, wordt de keuken gegarandeerd iets schoner.
Met het idee over het voedsel kunnen we nog weinig. Toch is dit ook belangrijk omdat de realisatie ervan de keukenapparaten aangrijpend kan veranderen. Maar voorlopig moeten we maar zien of andere fabrikanten van keukenapparaten het nut en de relevantie ook zien en of ze er op korte termijn wat mee gaan doen. We moeten dus gewoon geduld hebben.