De keuken van de toekomst?

future_cook

Wie KeukenErvaringen.nl regelmatig bezoekt, weet dat wij, evenals keukenzaken en fabrikanten van keukenapparaten, toekomst zien in de keuken. Neem alleen al onze regelmatig terugkerende blogs over innovaties en geniale uitvindingen. Toch zien wij de zaken te licht, vindt Aslihan Tokat. De industrieel ontwerper ontwierp ‘de keuken van de toekomst’.

De keuken van de toekomst volgens Tokat

Tokat is van mening dat in de toekomst het ruimtegebrek zal toenemen. Bovendien voorziet hij dat er steeds minder interesse in koken zal zijn. Daarom ontwierp hij Future Cook, een keuken die niet veel groter is dan een tafel. In die ruimte zijn een aantal kookplaten, een geïntegreerde keukenmachine én een wasbak aanwezig. Het tafelblad dient tegelijkertijd als werkblad en als inductiekookplaat. De ontwerper wil middels bestaande technologieën snel informatie, zoals voedingswaarden van het bereide eten en elektronische recepten, kunnen toevoegen.

Wat is de toekomst van de keuken?

Eerlijk is eerlijk: we vinden de visie van Tokat, en vooral het daaruit voortvloeiende keukenconcept, reuze interessant. Het ziet er namelijk leuk uit en is vooral voor de kleiner behuisden onder ons een innovatieve oplossing. Wat echter belangrijker is, is dat Tokat niet alleen staat in zijn visie op de keuken in 2025. Ook Electrolux, toch niet de eerste de beste, voorspelt dat keukens in de toekomst niet groter zullen zijn dan een tafel. Dat kan dan een gevoelige slag betekenen voor de traditionele hoek- en wandkeukens en voor de modernere varianten zoals de eilandkeuken (kookeiland). De redactie van keukenervaringen.nl is eerlijk gezegd niet bang dat het zo’n vaart zal lopen: natuurlijk vormt Tokats concept een leuke en realistische oppepper voor iedereen die weinig ruimte en/of een hekel aan de keuken an sich heeft en wellicht zullen mensen in de toekomst de echte kookkeuken vaarwel zeggen. Dan blijven er echter nog genoeg liefhebbers of conservatieven over die toch gaan voor de gezelligheid en de uitstraling van een keuken. Voor veel mensen is de keuken immers ook een hang- en ontspanruimte. En wie wil dat nu inruilen voor een extra tafel?

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel