De keuken wordt steeds comfortabeler

De-keuken-wordt-steeds-comfortabeler

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: een ergonomische keuken is ontzettend belangrijk. Door de keukendriehoek toe te passen en de juiste hoogte van je werkblad te kiezen, voorkom je namelijk veel lichamelijke klachten. Gelukkig helpen fabrikanten van keukenapparatuur je een handje: er komen steeds meer apparaten op de markt die je leven in de keuken wat gemakkelijker maken. We noemen drie ontwikkelingen.

Afzuigkap bedienen via de kookplaat

De afzuigkap zit van oudsher boven je kookplaat, hoewel de verschillende downdraft-afzuigkappen bewijzen dat dat ook niet meer altijd waar is. Hoe dan ook, in veel gevallen moet je altijd eerst omhoog reiken om de afzuigkap aan te zetten. Daarna buk je weer een beetje om de kookplaat in te schakelen.
Novy pakt het anders aan: via de nieuwste kookplaten van het merk kun je namelijk de afzuigkap bedienen. Handig: zo blijf je altijd op hetzelfde niveau actief en kun je de kookplaat en afzuigkap razendsnel inschakelen zonder extra bewegingen te hoeven maken. Dat levert je gegarandeerd meer comfort in de keuken op. Er is één nadeel: je moet wel een kookplaat en afzuigkap van Novy hebben. Eén van beide apparaten vervangen is dus geen optie.

Stoomoven en magnetron in één

Tot voor kort kenden we allemaal de oven en magnetron: twee apparaten die inmiddels onmisbaar zijn, maar die elkaar niet kunnen vervangen. Opwarmmaaltijden voor een magnetron stop je namelijk niet zo snel in de oven. En in je magnetron kun je geen taarten bakken. Beide apparaten waren dus nodig, wat al snel ruimtegebrek opleverde. Tegenwoordig kennen we de combioven en combimagnetron: twee apparaten in één. Niet ultiem als je gek bent op koken en bakken, maar wel ultiem als je gewoon je eten klaar kunt maken en je moet behelpen qua ruimte. En combiovens worden steeds beter, waardoor je uiteindelijk in minder dan 1 kubieke meter alles kunt doen waarvoor je voorheen 2 of zelfs 3 apparaten nodig had!
Het voordeel: meer ruimte, minder af te leggen afstanden en altijd goede gerechten.

Vaatwasser met lift

De vaatwasser wordt vaak onder het aanrechtblad geplaatst. Logisch, want daar hebben we ‘m het meest nodig. Toch heeft dat wel een nadeel: je moet bij het in- en uitruimen altijd bukken. Als het aan AEG ligt, is dat echter verleden tijd. De nieuwste vaatwassers zijn voorzien van de o zo handige ComfortLift. Deze “lift” zorgt ervoor dat het onderste rek van de vaatwasser omhooggaat tot de hoogte van het bovenste rek. Daardoor hoef je nooit meer diep te bukken tijdens het in- en uitruimen van je vaatwasser. Dat scheelt energie en rug- en nekklachten. Eind 2015 komt-ie op de markt…

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel