De kokendwaterkranen op een rijtje

Kokend-water-kraan-quooker

De kokendwaterkraan is er in veel verschillende soorten en maten. Geen wonder, want sinds hij er is, heeft hij al ruimschoots zijn nut bewezen. Maar welke kokendwaterkraan moet je hebben? KeukenErvaringen.nl zet een aantal kranen voor je op een rijtje.

Wat is een kokendwaterkraan?

Een kokendwaterkraan is een speciale kraan die niet alleen warm en koud water kan geven, maar ook kokendwater. De kraan is aangesloten op een klein boilertje die constant water op hoge temperatuur houdt. Met de kokendwaterkraan haal je dus in een handomdraai kokend water uit je kraan. Handig voor instant soep, thee en andere toepassingen. Zelfs wanneer je je aardappels wilt koken, kun je het water alvast op temperatuur brengen. Dat scheelt weer wachttijd.
De kokendwaterkraan is er overigens in verschillende soorten en maten. Zo heb je geïntegreerde kokendwaterkranen, zoals de Grohe Red, en externe kokendwaterkranen, zoals de Quooker. In het eerste geval spreken we van een 3-in-1-kraan, in het laatste geval is het gewoon een losse kokendwaterkraan.

Welke merken zijn er?

Er zijn veel verschillende merken die een kokendwaterkraan aanbieden. We kunnen ze niet allemaal noemen, maar hieronder zetten we er een aantal op een rijtje.

Aqua Technic kokendwaterkraan

Aqua Technic biedt verschillende inbouwkokendwaterkranen aan. Het merk heeft keukenmengkranen met een extra kokendwaterfunctie. Je beschikt daarmee dus over een 3-in-1-kraan. De boiler heeft een inhoud van zo’n 4 liter. De watertemperatuur in de boiler schommelt tussen de 96 en de 102° Celsius. Deze temperatuur kan hoger worden ingesteld, maar bij een buiten luchtdruk van 1 bar en een temperatuur van meer dan 100° C verdampt water tot stoom.
Bekijk hier de kokendwaterkranen van Aqua Technic.

Qezz kokendwaterkraan

Het merk Qezz biedt een kokendwaterkraan met diverse mogelijkheden. Zo kun je kiezen uit kokend water op basis van water op kamertemperatuur en voor een optie met een filter of met omgekeerde osmose. De kraan is voorzien van elektronische druktoetsen, iets wat lang niet alle kokendwaterkranen hebben. Bovendien kun je de kokendwaterfunctie in- en uitschakelen op de kraan zelf. Met een verbruik van 750 watt is de kraan net iets minder energiezuinig dan de kokendwaterkraan van Aqua Technic (700 watt).
Bekijk hier de details over de kokendwaterkraan van Qezz.

Grohe Red kokendwaterkraan

Over de Grohe Red kokendwaterkraan schreven we al eens een artikel. De kraan is één van de bekendere kokendwaterkranen in Nederland. De 3-in-1-mengkraan is in diverse varianten verkrijgbaar met een maximale boilercapaciteit van 6 liter. Daarnaast kun je kiezen uit een kraan met één of met twee handgrepen. Eventueel kun je nog een waterfilter toevoegen. Grohe biedt dan ook één van de meest uitgebreide pakketten.
Bekijk hier de Grohe Red kokendwaterkraan.

Inventum kokendwaterkraan

Inventum heeft zijn eigen AquaSpot-lijn met kokendwaterkranen. Het merk omschrijft de kraan ook wel als “kookkraan”. Kokendwaterkranen van Inventum zijn voorzien van een gepatenteerd beveiligingssysteem waarvan je zelf de veiligheid kunt instellen. Daarnaast zijn de kokendwaterkranen van Inventum voorzien van een panvulfunctie. Wanneer je deze functie activeert, blijft de kraan stromen. Je hoeft dan dus niet de hele tijd de handgreep vast te houden. De kranen worden standaard geleverd met een boiler van titanium. Je kunt zelf kiezen of je een boiler van vier of acht liter wilt hebben. Uniek aan de boiler van 8 liter is dat deze 6 liter kokend water en 15 liter warm water kan geven. De boiler kan dus ook als warmwaterbron dienen.

Let op: De kokendwaterkranen van Inventum worden inmiddels op de markt gebracht als apart merk, HotSpot Titanium. Je leest daar meer over in dit artikel en onder aan deze pagina.

Itho Daalderop kokendwaterkraan

Ook Itho Daalderop heeft zijn eigen kokendwaterkranen. Uniek aan deze kranen, consequent “3-in-1-kranen” genoemd, is dat ze zowel op het werkblad als aan de wand kunnen worden gemonteerd. Je hebt de keuze uit chroom- en rvs-look en ronde en vierkante uitvoeringen. De kraan kan worden aangesloten op een bestaand kraangat.
Bekijk hier de kokendwaterkraan van Itho Daalderop.

Kokend-water-3-in-1-kraan

Dornbracht kokendwaterkraan

De kokendwaterkraan van Dornbracht mag eigenlijk niet zo heten. De kraan geeft namelijk water met een temperatuur van 93° en dat is te weinig om het water aan de kook te krijgen. Toch noemen we het merk hier, want of je je thee op 93° of 100° drinkt, zal in de praktijk weinig uitmaken.
Bij het ontwerp van de kraan is, zoals we van Dornbracht mogen verwachten, veel nadruk gelegd op het ontwerp. De kokendwaterkraan is een 2-in-1-kraan: draai je de designhendel naar voren dan krijg je heet water, draai je de hendel naar achteren dan krijg je koud water.
Bekijk hier de Dornbracht kokendwaterkraan.

Quooker kokendwaterkraan

In een artikel over kokendwaterkranen mag de Quooker kokendwaterkraan natuurlijk niet ontbreken. Deze kokendwaterkraan is van Hollandse bodem en bestaat al enkele decennia. Volgens Quooker wordt de kraan in één op de vijf keukens geplaatst. Quooker biedt de keuze uit een gewone kraan en een externe kokendwaterkraan en uit de Quooker Fusion, een echte kokendwaterkraan. Quooker claimt dat de kokendwaterkraan 60% zuiniger is dan andere kokendwaterkranen. De kraan is voorzien van een beveiligingsknop zodat je de kokendwaterkraan niet per ongeluk inschakelt.

Franke kokendwaterkraan

Ook keukenmerk Franke staat bekend om zijn kokendwaterkranen. Het merk zet in op tijdsbesparing en gemak. Het merk levert kranen met boilers van 5 liter. De kranen zijn helemaal van RVS en worden niet heet door het kokende water. Ook Franke heeft zijn kranen voorzien van een kindveilige bediening, zodat kinderen en volwassenen niet zomaar brandwonden oplopen.

Hotspot titanium kokendwaterkraan

Hierboven schreven we al over de kokendwaterkraan van Inventum. Inmiddels worden deze kranen niet meer onder de merknaam Inventum op de markt gebracht, maar als HotSpot Titanium. Het belangrijkste verkoopargument van HotSpot Titanium kokendwaterkranen is de duurzaamheid. Zo zijn de kranen voorzien van een boiler van titanium. Dit materiaal is erg duurzaam, zorgt voor zuiver drinkwater en kan biologisch worden afgebroken. De kokendwaterkranen hebben daarnaast een uniek, gepatenteerd veiligheidssysteem dat ongelukken en brandwonnen moet voorkomen.

Kokendwaterkranen

Zoals je kunt lezen is er dus keus genoeg. In dit artikel hebben we nog niet eens alle merken genoemd, want er komen keer op keer nieuwe producten en productinnovaties op de markt. Heb jij informatie, tips of suggesties? Deel ze dan hieronder!

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel